Τα χρόνια διαρθρωτικά προβλήματα του εθνικού συνταξιοδοτικού και ασφαλιστικού συστήματος, σε συνδυασμό με την επιδείνωση του δημογραφικού προβλήματος της χώρας, αναμένεται να ενισχύσουν το ρόλο της ιδιωτικής ασφάλισης στην Ελλάδα, ιδιαίτερα στους κλάδους υγείας και ζωής. Οι Έλληνες καταναλωτές, προβληματισμένοι από τις διαδοχικές περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, αλλά και δύσπιστοι ως προς τη βιωσιμότητα της δημόσιας ασφάλισης, σταδιακά θα στραφούν στην ιδιωτική πρωτοβουλία για την ικανοποίηση των αναγκών τους. Για το λόγο αυτό, ήδη διαφαίνεται αύξηση πωλήσεων ασφαλιστήριων συμβολαίων ζωής, συνταξιοδοτικών, νοσηλείας κ.λπ.

Στα πλαίσια αυτά, τα δίκτυα πωλήσεων των μεσιτών και των πρακτόρων πρέπει να προσαρμοστούν στις νέες ανάγκες και εξειδικευμένες απαιτήσεις των πελατών, παρέχοντας καινοτόμα προϊόντα υψηλότερης προστιθέμενης αξίας, τα οποία θα συμπληρώσουν τα κενά που προκύπτουν από την ανεπάρκεια του δημόσιου συστήματος. Οι συνθήκες αυτές θα ενισχύσουν σταδιακά την ασφαλιστική συνείδηση των Ελλήνων.

Εξάλλου, το γεγονός ότι η ιδιωτική ασφάλιση καλύπτει περίπου το 10% της ιδιωτικής δαπάνης υγείας, με το υπόλοιπο να αποτελείται από τις πληρωμές των ίδιων των ασθενών (out-of-pocket), υποδεικνύει τα σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης που προκύπτουν.

Φορείς του κλάδου προσδοκούν ότι η οδηγία IDD θα ενισχύσει τη διαφάνεια και την αξιοπιστία του ασφαλιστικού κλάδου, βοηθώντας τον να ανταποκριθεί στις ανάγκες των πολιτών για ποιοτικές, ιδιωτικές υπηρεσίες. Επομένως, οι εταιρείες διαμεσολάβησης πρέπει να ικανοποιήσουν τις πιο αυστηρές απαιτήσεις του νέου κανονιστικού πλαισίου, να οργανώσουν τη μετάβασή τους στη νέα οργανωτική δομή, να περιορίσουν τα λειτουργικά τους έξοδα και να επενδύσουν στη δια βίου εκπαίδευση του προσωπικού τους.

Στα πλαίσια του προτύπου IDD, δημιουργήθηκε το «Ενιαίο Σημείο Πληροφό-ρησης Ενεργών Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών», στο οποίο θα καταχωρούνται όλοι οι ενεργοί επαγγελματίες ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές. Το Μητρώο θα επιτρέπει σε κάθε πολίτη να βρίσκει άμεσα τα στοιχεία του επαγγελματία, με τον οποίο έρχεται σε επαφή.

Επίσης, τα τελευταία χρόνια παρατηρείται ότι οι επιχειρήσεις επιδιώκουν την κάλυψη των εργαζομένων τους με προγράμματα ομαδικής ασφάλισης.  Αυτό δημιουργεί μία σημαντική ευκαιρία για τον ασφαλιστικό κλάδο και τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε αυτόν. Εξάλλου, η τάση αυτή αποτυπώνεται και στην ανοδική πορεία που καταγράφει τελευταία η παραγωγή ασφαλίστρων ομαδικών ασφαλιστηρίων.

Ακόμη, ο αποτελεσματικότερος έλεγχος της αγοράς και η επιβολή κυρώσεων θα περιορίσουν φαινόμενα αθέμιτου ανταγωνισμού που προκύπτουν από τον τομέα των τραπεζικών ιδρυμάτων, ενισχύοντας τη διαφάνεια του ασφαλιστικού κλάδου.

Ακόμη, η ένταξη των μεσιτικών εταιρειών σε αναπτυσσόμενα πανελλαδικά δίκτυα ενισχύει περαιτέρω το ποσοστό εσόδων που προέρχεται από τα εν λόγω σχήματα. Η λειτουργία εντός των δικτύων ενέχει πλεονεκτήματα, όπως είναι η μείωση των λειτουργικών δαπανών, η πρόσβαση σε μεγαλύτερο αριθμό ασφαλιστικών εταιρειών και υπηρεσιών/προϊόντων, η εκμετάλλευση οικονομιών κλίμακας, η τεχνογνωσία και η παροχή υψηλότερου επιπέδου υπηρεσιών προς τους συνεργάτες και τους πελάτες.

Τέλος, ο κλάδος ευνοήθηκε και εξακολουθεί να ευνοείται από τη μείωση του αριθμού των ανασφάλιστων οχημάτων, μετά την εφαρμογή του Ν. 4261/2014. Ο εν λόγω νόμος απλοποίησε αρκετές διαδικασίες, καθιερώνοντας νέα δεδομένα στην ανανέωση των ασφαλιστήριων συμβολαίων αυτοκινήτων. Συγκεκριμένα, καταργήθηκε η αυτόματη ανανέωση της ασφάλισης αυτοκινήτων, καθώς για την έκδοση των νέων ασφαλιστηρίων απαιτείται πρώτα η εξόφληση αυτών.

Πηγή: IB.HS Industry Outlook Snapshots

ibhs trial

Επωνυμία Εταιρείας:*
Ονοματεπώνυμο Χρήστη:*
ΑΦΜ Εταιρείας:*
Email Χρήστη:*
Τηλέφωνο Χρήστη:*
Επαλήθευση λέξης:

210-8939000

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Φαξ: 210-8939098-99

Scroll to top