Ο ανταγωνισμός στον κλάδο έχει ενταθεί λόγω της ανάπτυξης των εγχώριων παραγωγικών εταιρειών, αλλά και της εισόδου νέων παικτών και επικεντρώνεται στους εξής τομείς:

  • τιμολόγηση και προσφορές,
  • εμπλουτισμός του προϊοντικού χαρτοφυλακίου με νέα, διαφοροποιημένα προϊόντα σε γεύσεις, συσκευασίες κ.λπ.,
  • επικοινωνιακή στρατηγική μέσω προωθητικών ενεργειών, διαφήμισης και άλλων ενεργειών.

Ο τιμολογιακός ανταγωνισμός και η παροχή προσφορών και εκπτώσεων εξακολουθούν να αποτελούν βασική πτυχή αντιπαράθεσης, αποσκοπώντας στην προσέλκυση των καταναλωτών και στη συγκράτηση των απωλειών, έχοντας όμως αρνητική επίδραση στα περιθώρια κερδοφορίας. Η τάση αυτή αποτυπώνει την βαρύτητα που διαδραματίζει πλέον ο παράγοντας «τιμή» στις καταναλωτικές προτιμήσεις, χωρίς βέβαια να τίθεται σε δεύτερη μοίρα και το brand του προϊόντος. Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των εταιρειών τοποθετείται η ζεστή αγορά (super market, περίπτερα), η οποία απορροφάει σημαντικό μέρος της κατανάλωσης μέσω value for money προϊόντων.

Οι κινήσεις αυτές προέρχονται κυρίως από τις δύο πολυεθνικές, καθώς υπόκεινται σε απώλεια μεριδίων στα non cola αναψυκτικά (πορτοκαλάδες, λεμονάδες κ.λπ.), ενώ ακολουθούν αλυσιδωτά και οι εγχώριοι παραγωγοί / εμφιαλωτές βάσει των δυνατοτήτων τους.

Η παραπάνω τάση αποτυπώνεται στη διαχρονική εξέλιξη του σχετικού δείκτη τιμών που καταρτίζει η ΕΛΣΤΑΤ. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, η μέση τιμή των αναψυκτικών το 2017 υποχώρησε κατά 1,2%, μετά από ένα έτος στασιμότητας, ενώ τα προηγούμενα χρόνια είχε εμφανίσει επίσης πτωτική πορεία (2013: -2,9%, 2014: -1,5%, 2015: -1,2%).

Οι περισσότερες προσφορές στα επώνυμα προϊόντα και το πλήθος των επιλογών που έχουν πλέον στη διάθεσή τους οι καταναλωτές σε κατηγορίες γεύσεων, συσκευασιών κ.λπ. έχουν περιορίσει το μερίδιο των κωδικών ιδιωτικής ετικέτας. Έτσι, το οργανωμένο λιανεμπόριο φαίνεται να μην στηρίζει στον ίδιο βαθμό την ανάπτυξη ανώνυμων αναψυκτικών όπως στο παρελθόν.

Παράλληλα, ο ανταγωνισμός ενισχύεται και από τη διαφοροποίηση του προϊοντικού χαρτοφυλακίου, στα πλαίσια της στροφής των καταναλωτών σε υγιεινά διατροφολογικά πρότυπα. Τόσο οι πολυεθνικές, όσο και αρκετές ελληνικές επιχειρήσεις, αναπτύσσουν αναψυκτικά με λιγότερη περιεκτικότητα σε σάκχαρα και θερμίδες (π.χ. προϊόντα με στέβια), χρησιμοποιώντας επίσης εγχώριες πρώτες ύλες ως σημείο διαφοροποίησης και υπεροχής.

Η επένδυση στην παράμετρο «καινοτομία», σε συνδυασμό με τη διαμόρφωση μιας περισσότερο εξωστρεφούς πολιτικής, επέτρεψε στις εταιρείες ελληνικών συμφερόντων να αποκτήσουν πρόσβαση στις αλυσίδες των super market και να απεμπλακούν από την αποκλειστική τους δραστηριότητα στις τοπικές αγορές, όπου περιορίζονταν μέχρι πριν από λίγα χρόνια.

Ειδικότερα, η κατηγορία των αναψυκτικών με στέβια αναδεικνύεται ως η πλέον ανταγωνιστική αγορά που έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον των εγχώριων εμφιαλωτών, στα πλαίσια της καθιέρωσης της τάσης του fine drinking. Παρουσία στον κλάδο έχουν η Green Cola, η οποία την τρέχουσα περίοδο κατέχει ηγετική θέση, καθώς και η ΕΨΑ, εταιρεία που ουσιαστικά δημιούργησε την εν λόγω αγορά το 2012. Ωστόσο τα μερίδια αναμένεται να διαφοροποιηθούν, λόγω της εισόδου της Ηπειρωτικής Βιομηχανίας Εμφιαλώσεων με 3 κωδικούς (cola, πορτοκαλάδα και λεμονάδα) και της Coca Cola, η οποία ξεκίνησε τη διάθεση νέου κωδικού cola στέβια στην εγκατάσταση του Σχηματαρίου.

Τα αναψυκτικά με στέβια εκτιμάται ότι στις αρχές του 2017 αποτελούσαν το 5% της συνολικής αγοράς, ποσοστό που στο άμεσο μέλλον μπορεί να ενισχυθεί σημαντικά, παρά την αρνητική συγκυρία που διέπει τον ευρύτερο κλάδο.

Στην αγορά των light προϊόντων έχει στραφεί και η Λουξ μέσω της σειράς plus n’ light, η οποία περιλαμβάνει ολιγοθερμικά αναψυκτικά (cola, πορτοκαλάδα και λεμονάδα) χωρίς ζάχαρη και χρωστικές ουσίες.

Ωστόσο, η επέκταση της προϊοντικής βάσης και η αύξηση της παραγωγής προϋποθέτουν την υλοποίηση των απαραίτητων επενδύσεων σε παραγωγικές εγκαταστάσεις. Ενδεικτικά:

  • Η Green Cola, προκειμένου να ανταποκριθεί στην αυξημένη ζήτηση, ξεκίνησε τη λειτουργία και δεύτερης παραγωγικής μονάδας στην Κάτω Κηφισιά, στους χώρους της Optimal Supply Chain (μέχρι τώρα η παραγωγή γινόταν μόνο στην Ορεστιάδα).
  • Η Βίκος το 2017 προχώρησε σε επενδύσεις €25 εκ. για την εγκατάσταση νέων γραμμών παραγωγής και εμφιάλωσης αναψυκτικών, ώστε να στηρίξει την περαιτέρω ανάπτυξή της.

 

Πηγή: IB.HS Industry Outlook Snapshots

ibhs trial

Επωνυμία Εταιρείας:*
Ονοματεπώνυμο Χρήστη:*
ΑΦΜ Εταιρείας:*
Email Χρήστη:*
Τηλέφωνο Χρήστη:*
Επαλήθευση λέξης:

210-8939000

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Φαξ: 210-8939098-99

Scroll to top