Η βιομηχανία παραγωγής ζυμαρικών αποτελεί ένα δυναμικό κλάδο της εγχώριας βιομηχανίας τροφίμων και κατ΄ επέκταση της Μεταποίησης. Βασικό χαρακτηριστικό του συγκεκριμένου κλάδου αποτελεί ο υψηλός βαθμός συγκέντρωσης της παραγωγής σε λίγες, αλλά μεγάλου μεγέθους επιχειρήσεις. Μάλιστα, η πλειοψηφία αυτών εφαρμόζει καθετοποιημένη παραγωγή, στοχεύοντας στις οικονομίες κλίμακας και στην ανταγωνιστικότητα.

Οι εταιρείες που καταλαμβάνουν το μεγαλύτερο μερίδιο της αγοράς είναι η BARILLA HELLAS Α.Ε., η ΜΕΛΙΣΣΑ ΚΙΚΙΖΑΣ Α.Β.Ε.Ε., η  EURIMAC Α.Ε. και η ΔΑΚΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠ. Α.Β.Ε.Ε., οι οποίες διαθέτουν γνωστά εμπορικά σήματα.  Ακόμη, οι εν λόγω εταιρείες διαθέτουν ισάριθμα εργοστάσια μακαρονοποιίας που λειτουργούν στον ελλαδικό χώρο.

Οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις έχουν ενισχύσει διαχρονικά τους όγκους παραγωγής τους, επενδύοντας σε παραγωγικές εγκαταστάσεις και τεχνολογικό εξοπλισμό, με αποτέλεσμα να υπερκαλύπτουν την εγχώρια ζήτηση. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, σημαντικό μέρος της παραγόμενης ποσότητας να διοχετεύεται στο εξωτερικό και κυρίως σε γειτονικές χώρες.

Επίσης, στην αγορά δραστηριοποιούνται συνεταιρισμοί και μικρού μεγέθους επιχειρήσεις, συνήθως οικογενειακές, οι οποίες παράγουν παραδοσιακά προϊόντα και απευθύνονται κατά κύριο λόγο στις περιοχές δράσης τους.

Σύμφωνα με στοιχεία της Nielsen, οι πωλήσεις των ζυμαρικών παγκοσμίως αυξήθηκαν για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά το 2017. Μετά από μία αύξηση 2,3% το 2016, η βιομηχανία συνέχισε την ίδια θετική τάση και το 2017, παρουσιάζοντας περαιτέρω ενίσχυση κατά 0,6%.

Μάλιστα, σύμφωνα με το Διεθνή Οργανισμό Ζυμαρικών (I.P.O.), οι αγορές που παρουσίασαν μεγαλύτερη ανάπτυξη ήταν αυτές της Ασίας (αύξηση 8,6%) και της Αφρικής (αύξηση 2,6%). Ωστόσο, θετικά είναι και τα σημάδια για την ευρωπαϊκή αγορά.

Σύμφωνα με έρευνα του I.P.O. (2017), η μέση κατά κεφαλή κατανάλωση ζυμαρικών στην Ελλάδα  υπολογίστηκε στα 11,1kg  ανά έτος,  οριακά μειωμένη σε σχέση με  το προηγούμενο έτος που κυμαινόταν στα 11,2 kg.  Η επίδοση αυτή επέτρεψε στη χώρα να διατηρήσει την 4η θέση της διεθνούς κατάταξης μετά από την Ιταλία, την Τυνησία και τη Βενεζουέλα.

Όπως φαίνεται και στον παρακάτω πίνακα, η Ιταλία είναι πρώτη στην κατάταξη με κατά κεφαλή κατανάλωση 23,5 kg ζυμαρικά ανά έτος. Δεύτερη ακολουθεί η Τυνησία με 17 kg ανά έτος και τρίτη η Βενεζουέλα με 12 kg ανά έτος. Τελευταίες στην κατάταξη βρίσκονται η Βραζιλία και το Ηνωμένο Βασίλειο με 5,8 kg και 3,5 kg ανά έτος αντίστοιχα.

pasta23

 

Πηγή: IB.HS Industry Outlook Snapshots

ibhs trial

Επωνυμία Εταιρείας:*
Ονοματεπώνυμο Χρήστη:*
ΑΦΜ Εταιρείας:*
Email Χρήστη:*
Τηλέφωνο Χρήστη:*
Επαλήθευση λέξης:

210-8939000

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Φαξ: 210-8939098-99

Scroll to top