Οι επιδεινούμενες οικονομικές συνθήκες των τελευταίων ετών, καθώς και οι αλλαγές στο χάρτη του λιανεμπορίου, θα ήταν αδύνατο να μην επηρεάσουν τη ζήτηση των απορρυπαντικών και των προϊόντων καθαρισμού. Εξάλλου, αυτό φάνηκε και από την άμεση αντίδραση των προμηθευτών, οι οποίοι απάντησαν με έντονες προωθητικές ενέργειες. Ωστόσο, αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να μειωθούν οι πωλήσεις των συγκεκριμένων προϊόντων σε αξία.

Η οικονομική ύφεση και η λιτότητα συνέβαλαν κατά πολύ στη διαφοροποίηση της συμπεριφοράς των καταναλωτών.  Πολλοί είναι αυτοί, που πλέον στην προσπάθεια τους να μειώσουν το κόστος του καλαθιού στα super market, επιλέγουν προϊόντα που βρίσκονται σε προσφορά (π.χ. 1+1 δώρο) ή διατίθενται σε χαμηλότερη τιμή.

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ), 6 στους 10 καταναλωτές προτιμούν περισσότερες προσφορές, παρά χαμηλές τιμές και επιλέγουν κατάστημα super market με βάση τις προσφορές. Συγκεκριμένα, σε ένα δείγμα 2.000 καταναλωτών προέκυψε ότι η μέση εξοικονόμηση που προκύπτει από την στάθμιση του συνόλου ανήλθε στο 11,7% το 2018, ελαφρώς μειωμένο σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Μάλιστα, οι μεγαλύτερες εξοικονομήσεις εμφανίζονται στα απορρυπαντικά και στα είδη υγιεινής, καθώς το ποσοστό αγγίζει το 25%-30% ανάλογα την κατηγορία.

Ακόμη, έχει διαπιστωθεί ότι οι καταναλωτές πραγματοποιούν έρευνα αγοράς πριν επισκεφτούν κάποια αλυσίδα super market και επιλέγουν τα προϊόντα, σύμφωνα με τις προσφορές που βρίσκονται σε εξέλιξη. Με άλλα λόγια, δεν επιλέγουν κάποιο συγκεκριμένο brand, αλλά η επιλογή γίνεται σύμφωνα με τη μάρκα που βρίσκεται σε προσφορά.

Φυσικά, είναι ξεκάθαρο ότι οι προσφορές έχουν αλλάξει την αγοραστική συμπεριφορά των καταναλωτών, οι οποίοι τις εκμεταλλεύονται στο έπακρο. Ωστόσο, δεν είναι απαραίτητα ότι οι προσφορές και οι εκπτώσεις τιμών ωφελούν πάντα και τις παραγωγικές εταιρείες του κλάδου ή τις πωλήσεις των καταστημάτων λιανικής.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με στοιχεία της IRI Hellas, το οκτάμηνο Ιανουάριος - Αύγουστος του 2017, οι πωλήσεις των απορρυπαντικών και των προϊόντων καθαρισμού παρουσίασαν πτώση σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2016, τόσο σε αξία, όσο και σε όγκο. Αναμφίβολα, οι συνεχείς εκπτώσεις και προσφορές διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη των πωλήσεων.

Όπως αποτυπώνεται και στον πίνακα της επόμενης σελίδας, σχεδόν όλες οι κατηγορίες απορρυπαντικών εμφάνισαν μείωση των πωλήσεων. Εξαίρεση αποτέλεσαν μόνο κάποια επώνυμα προϊόντα σε 3 κατηγορίες που παρουσίασαν άνοδο των πωλήσεων σε αξία ή σε όγκο. Ωστόσο, όλα τα προϊόντα private label σε όλες τις κατηγορίες απορρυπαντικών, σημείωσαν μείωση των πωλήσεων.

 

Πηγή: IB.HS Industry Outlook Snapshots

ibhs trial

Επωνυμία Εταιρείας:*
Ονοματεπώνυμο Χρήστη:*
ΑΦΜ Εταιρείας:*
Email Χρήστη:*
Τηλέφωνο Χρήστη:*
Επαλήθευση λέξης:

210-8939000

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Φαξ: 210-8939098-99

Scroll to top