Ο τουρισμός συνιστά έναν από τους σημαντικότερους παραγωγικούς κλάδους τόσο για τη Ελλάδα, όσο και για πάρα πολλές χώρες παγκοσμίως. Η συνεισφορά του δε, στην ανάπτυξη της οικονομίας, αλλά και στην αγορά εργασίας είναι αδιαμφισβήτητη. Μάλιστα, για συγκεκριμένες χώρες ή περιοχές διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο, καθώς αποτελεί την κυριότερη πηγή εισοδήματος.

Αναμφίβολα, η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες που βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στον τουρισμό. Οι βασικότεροι λόγοι που «συνηγορούν» σε αυτό είναι η γεωγραφική της θέση, η πληθώρα νησιών που διαθέτει, αλλά και ο φυσικός της πλούτος. Ακόμη, η πολιτιστική κληρονομία, το κλίμα και η φυσική ομορφιά της χώρας, την κατατάσσουν αυτόματα στους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς παγκοσμίως.

Πιο αναλυτικά, ο τουρισμός αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους τομείς της ελληνικής οικονομίας, καθώς διαδραματίζει σημαίνοντα ρόλο στο σχηματισμό του εθνικού εισοδήματος. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ), η άμεση συνεισφορά του κλάδου στο ΑΕΠ της χώρας για το 2018 διαμορφώθηκε περίπου στο 11,7% (ή €21,6 δισ.), ενώ η συνολική υπολογίστηκε περίπου στο 25,7% - 30,9% (€47,4 με €57,1 δισ.).

Ακόμη, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Συμβούλιο Ταξιδιών & Τουρισμού (WTTC), το 2018 ο τουρισμός στην Ελλάδα αναπτύχθηκε με ρυθμό 6,9%, όταν η ευρύτερη εθνική οικονομία παρουσίασε αύξηση 2%. Επίσης, το ένα τέταρτο του συνόλου της απασχόλησης στην Ελλάδα βασίστηκε στον τομέα του τουρισμού, καθώς ισοδυναμεί με 988.600 θέσεις εργασίας. Μάλιστα, οι εκτιμήσεις για το τρέχον έτος είναι ότι οι συνολικές θέσεις εργασίας στον εγχώριο τουρισμό θα ξεπεράσουν το ένα εκατομμύριο.

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα του WTTC, το 2018 η Ελλάδα επωφελήθηκε από ξένους επισκέπτες κατά €18,5 δισ., που αντιπροσωπεύουν το 27,9% των συνολικών εξαγωγών. Επιπλέον, τα δύο τρία των εισερχόμενων ελληνικών ταξιδιωτικών δαπανών προήλθαν από διεθνείς επισκέπτες (66%), ενώ το υπόλοιπο ένα τρίτο από εγχώριες μετακινήσεις. Τέλος, το 94% των τουριστικών δαπανών προήλθε από δαπάνες αναψυχής.

Tέλος, το WTTC προβλέπει ότι το 2028, περίπου το 22,7% του ΑΕΠ της χώρας θα συνδέεται άμεσα ή έμμεσα με τον τουρισμό, ενώ οι άμεσες θέσεις εργασίας θα ανέλθουν στις 592.000. Όσον αφορά, τις συνολικές θέσεις εργασίας που προσφέρει ο τουριστικός τομέας, εκτιμάται ότι θα φτάσουν το 1.266.000 θέσεις εργασίες.

Πηγή: IB.HS Industry Outlook Snapshots

ibhs trial

Επωνυμία Εταιρείας:*
Ονοματεπώνυμο Χρήστη:*
ΑΦΜ Εταιρείας:*
Email Χρήστη:*
Τηλέφωνο Χρήστη:*
Επαλήθευση λέξης:

210-8939000

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Φαξ: 210-8939098-99

Scroll to top