Πολλές εταιρείες του κλάδου τα τελευταία χρόνια ευνοήθηκαν από τη διενέργεια παράλληλων εξαγωγών, ιδίως όταν άρχισε η διαδοχική μείωση των τιμών. Το εν λόγω μέγεθος έως το 2014 κατέγραφε διαχρονική υποχώρηση, ενώ το 2015  αυξήθηκε απότομα κατά 31%, στα €401,64 εκ. (*). Σημαντική άνοδο εμφάνισε και η ποσότητα των διακινούμενων σκευασμάτων, στις 19,13 εκ. συσκευασίες (αύξηση της τάξης του 90%). 

Ακολούθως, το 2016 επικράτησε τάση σταθεροποίησης, τόσο σε αξία όσο και σε ποσότητα. Αναλυτικά, η συνολική αξία υποχώρησε οριακά στα €400,28 εκ., ενώ η ποσότητα των διακινούμενων σκευασμάτων αυξήθηκε κατά 1,6%, στις 19,44 εκ. συσκευασίες.

Όσο αναφορά το 2017,  η συνολική αξία υποχώρησε στα €384,49 εκ. που μεταφράζεται σε μείωση 3,9%. Από την άλλη, η ποσότητα των διακινούμενων σκευασμάτων αυξήθηκε στις 20,57 εκ. συσκευασίες, που πρόκειται για μία αύξηση της τάξης του 5,8%

Σε σχέση πάντως με το επίπεδο του 2009, το παράλληλο εμπόριο εμφανίζεται μειωμένο κατά 40,82% σε αξία και 6,7% σε όγκο.

pharmaceu1

Οι εξαγωγές αποτελούν παράγοντα καθοριστικής σημασίας για τη βιωσιμότητα των φαρμακαποθηκών, καθώς οι μειώσεις στα περιθώρια κέρδους τα τελευταία χρόνια, η καθυστερημένη είσπραξη των απαιτήσεων από τα φαρμακεία και οι πιέσεις που ασκούν οι φαρμακοβιομηχανίες (δεν χορηγούν πιστώσεις μεγαλύτερες των 2 μηνών) έχουν καταστήσει την εξεύρεση άμεσης ρευστότητας επιτακτική ανάγκη. Σύμφωνα με εκπροσώπους του κλάδου, αν δεν διενεργούνταν παράλληλες εξαγωγές, αρκετές επιχειρήσεις θα είχαν σταματήσει τις δραστηριότητές τους.

* Τα ποσά προκύπτουν μετά την αφαίρεση των εκπτώσεων των κατόχων άδειας κυκλοφορίας. Δεν έχουν αφαιρεθεί clawback και rebate.

Πηγή: IB.HS Industry Outlook Snapshots

ibhs trial

Επωνυμία Εταιρείας:*
Ονοματεπώνυμο Χρήστη:*
ΑΦΜ Εταιρείας:*
Email Χρήστη:*
Τηλέφωνο Χρήστη:*
Επαλήθευση λέξης:

210-8939000

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Φαξ: 210-8939098-99

Scroll to top