Απαραίτητη προϋπόθεση για την επαναφορά των κλάδων που σχετίζονται με την οικοδομή και τις κατασκευές σε τροχιά ανάπτυξης αποτελεί η σταθεροποίηση των οικονομικών και πολιτικών συνθηκών, ώστε να ανακάμψει η οικοδομική δραστηριότητα και οι δημόσιες επενδύσεις σε έργα υποδομής, τομείς που την τελευταία δεκαετία υπέστησαν σημαντικές απώλειες.

Συγκεκριμένα, απαιτείται επανεκκίνηση των δημοσίων έργων σε διαχρονική και όχι προσωρινή βάση, καθώς και η ενίσχυση και αναδιάρθρωση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) και της αγοράς κατοικίας μέσω διαφόρων μέτρων. Κάποια από αυτά θα μπορούσαν να είναι:

  • η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και η αντικατάστασή του από κάποιο πιο ορθολογικό  εισπρακτικό μέτρο,
  • η μείωση του ΦΠΑ σε ορισμένες περιοχές και κατηγορίες αγοραστών,
  • η επιδότηση τόκων στα στεγαστικά δάνεια και
  • η προώθηση χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού.

Οι παραγωγικές εταιρείες του κλάδου μπορούν να αντισταθμίσουν μέρος των απωλειών τους από την εγχώρια αγορά μέσω περαιτέρω ανάπτυξης της εξαγωγικής δραστηριότητας, κυρίως σε γειτονικές βαλκανικές χώρες. Προκειμένου όμως να υποστηριχθούν οι εξωστρεφείς επιχειρήσεις, απαιτείται άρση της χρόνιας γραφειοκρατίας που παρακωλύει τη διενέργεια των εξαγωγών.

Επιπλέον, πιο ανθεκτικές σε δυσμενείς οικονομικές συνθήκες θα αποδειχθούν εταιρείες, οι οποίες παράγουν και διακινούν μελάνια για τον κλάδο της εύκαμπτης συσκευασίας, τομέας που ήδη αποδείχθηκε πιο ανθεκτικός στη γενικότερη υποχώρηση της μεταποιητικής δραστηριότητας προηγούμενων ετών.

Ευνοϊκές προοπτικές διαμορφώνονται για τα οικολογικά χρώματα, παρά την υψηλότερη τιμή τους, καθώς προστατεύουν το περιβάλλον και το χρήστη και έχουν μεγαλύτερη αντοχή στα καιρικά φαινόμενα. Σύμφωνα όμως με την Π.Ε.Β.Χ.Β.Μ., η επιτυχημένη διείσδυσή τους στην αγορά προϋποθέτει επιτάχυνση των διαδικασιών ανανέωσης της κυκλοφορίας προϊόντων που έχουν πιστοποιηθεί με το οικολογικό σήμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, βάσει των νέων κριτηρίων που θέσπισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Τέλος, το Πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον II» ,το οποίο συγχρηματοδοτείται από πόρους της Ε.Ε., έχει ως στόχο τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης. Αυτό, δημιουργεί μία αισιοδοξία για την οικοδομική δραστηριότητα και κατά συνέπεια, τον κλάδο των οικοδομικών χρωμάτων.

Πηγή: IB.HS Industry Outlook Snapshots

ibhs trial

Επωνυμία Εταιρείας:*
Ονοματεπώνυμο Χρήστη:*
ΑΦΜ Εταιρείας:*
Email Χρήστη:*
Τηλέφωνο Χρήστη:*
Επαλήθευση λέξης:

210-8939000

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Φαξ: 210-8939098-99

Scroll to top