Σε ανοδική τροχιά ο κλάδος των τουριστικών γραφείων

Σε πρόσφατη μελέτη της Infobank Hellastat A.E. αναλύεται ο εγχώριος κλάδος των Τουριστικών Υπηρεσιών. Σύμφωνα με τη Μαρία Θεοδοσοπούλου, Sectorial Studies Consultant, το 2018 ήταν μία πολύ καλή χρονιά για τον ελληνικό τουρισμό, δεδομένου ότι τα έσοδα και οι αφίξεις του εισερχόμενου τουρισμού κατέγραψαν νέα ιστορικά υψηλά επίπεδα.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, το 2018 οι αφίξεις των ξένων τουριστών στη χώρα αυξήθηκαν κατά 10,7%, φτάνοντας τους €30,1 εκ. τουρίστες, από €27,2 εκ. το προηγούμενο έτος. Επίσης, τα έσοδα του εισερχόμενου τουρισμού ενισχύθηκαν κατά 10,2%, αγγίζοντας τα €15,65 δισ., από €14,2 δισ. το 2017.

Μάλιστα, αν συνυπολογίσει κανείς και τα στοιχεία της κρουαζιέρας, τα παραπάνω ποσά διαμορφώνονται σε αρκετά υψηλότερα επίπεδα. Πιο αναλυτικά, οι αφίξεις των αλλοδαπών τουριστών μαζί με τους επιβάτες της κρουαζιέρας ανήλθαν σε 33,07 εκ. τουρίστες, από 30,16 εκ. το προηγούμενο έτος. Ακόμη, όσον αφορά τις συνολικές εισπράξεις άγγιξαν περίπου τα €16,1 δισ., καθώς παρουσίασαν αύξηση κατά 10%.

Αναμφίβολα, η πορεία του ελληνικού τουρισμού καθορίζει σε μεγάλο βαθμό την αγορά των τουριστικών πρακτορείων. Όσο αυξάνεται η επισκεψιμότητα της χώρας από αλλοδαπούς τουρίστες, τόσο περισσότερο ενισχύεται ο κλάδος των γραφείων τουρισμού. Μάλιστα, το ίδιο συμβαίνει και με την αύξηση του εσωτερικού τουρισμού, ο οποίος τελευταία έχει γνωρίσει άνθηση μετά την οικονομική κρίση που αντιμετώπισε η χώρα.

Όλα τα παραπάνω, έχουν ευνοήσει σημαντικά τα περισσότερα τουριστικά γραφεία, καθώς  παρουσιάζουν βελτίωση του κύκλου εργασιών τους. Ακόμη, το νέο νομοσχέδιο για τον τουρισμό που ψηφίστηκε πρόσφατα, αποσαφηνίζει πολλά θέματα που ταλάνιζαν τα τουριστικά γραφεία τα τελευταία χρόνια. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, να δημιουργούνται προσδοκίες για πιο διαφανή και εύρυθμη λειτουργία της τουριστικής αγοράς τα επόμενα χρόνια.


Το σχόλιο του κυρίου Γκουζέλου:
ngouzelos

«Ο τουρισμός συνιστά βασικό πυλώνα ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία. Μάλιστα, τα τελευταία χρόνια έχει γνωρίσει σημαντική άνοδο, με αποτέλεσμα πολλές επιχειρήσεις που σχετίζονται με αυτόν, να έχουν επωφεληθεί. Φυσικά, τα τουριστικά γραφεία συμπεριλαμβάνονται στις επιχειρήσεις αυτές, δεδομένου ότι οι υπηρεσίες τους είναι απαραίτητες για τη διοργάνωση ταξιδιών».

Χρηματοοικονομική ανάλυση του κλάδου:

Στη μελέτη της IB.HS αναλύονται οι οικονομικές κατά-στάσεις 386 επιχειρήσεων. Τα βασικά συμπεράσματα συνοψίζονται στα εξής:


  • Ο Κύκλος Εργασιών το 2017 αυξήθηκε αυξήθηκε περαιτέρω κατά 21,7%, στα €1.504,16 εκ.

tourism1

  • Τα ΚΠΤΦΑ αυξήθηκαν κατά 62,1%, στα €58,97 εκ. Ση-μαντική άνοδο σημείωσαν και τα ΚΠΦ στα €42,2 εκ., έναντι €19,71 εκ. το 2016. 
  • Τα περιθώρια EBITDA και EBT αυξήθηκαν σε 4,2% και 3,6% αντίστοιχα.

tourism2

  • Η κεφαλαιακή μόχλευση διαμορφώθηκε στο υψηλό επίπεδο 2,33 προς 1.
  • Οι Απαιτήσεις εισπράχθηκαν σε περίοδο 3,5 μηνών.
  • Η σύνθεση παθητικού σε ποσοστά:

tourism3

 

Για περισσότερες πληροφορίες - Γραφείο τύπου Infobank Hellastat Α.Ε.

Κατερίνα Μιχαλοπούλου

e: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., t: 210 8939003

ibhs trial

Επωνυμία Εταιρείας:*
Ονοματεπώνυμο Χρήστη:*
ΑΦΜ Εταιρείας:*
Email Χρήστη:*
Τηλέφωνο Χρήστη:*
Επαλήθευση λέξης:

210-8939000

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Φαξ: 210-8939098-99

Scroll to top