Στα χαμηλότερα επίπεδα σε διάστημα εννέα ετών διολίσθησε ο δείκτης του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου για την εικόνα και τις προοπτικές των εμπορικών συναλλαγών. Πρόκειται για ακόμη ένα ηχηρό καμπανάκι προς τις κυβερνήσεις, όπως είπε ο ΠΟΕ, τονίζοντας πως εάν οι εμπορικές εντάσεις συνεχιστούν θα έχουμε ακόμη πιο απότομη επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας.

Ο τριμηνιαίος δείκτης προοπτικών του ΠΟΕ, ένας σύνθετος δείκτης, που συγκροτείται από επτά επιμέρους στοιχεία για το εμπόριο, υποχώρησε στις 96,3 μονάδες, τα χαμηλότερα επίπεδα από τον Μάρτιο του 2010, από τις 98,6 μονάδες τον Νοέμβριο. Οι τιμές κάτω του 100 υποδεικνύουν βραδύτερη των γενικών τάσεων ανάπτυξη του εμπορίου.

Ο επιμέρους δείκτης για τις παραγγελίες εξαγωγών υποχώρησε στις 95,3 μονάδες, για τις διεθνείς αερομεταφορές εμπορευμάτων στις 96,8, για την παραγωγή και πωλήσεις αυτοκίνητων στο 96,8, για πρώτες ύλες αγροτικών προϊόντων στο 94,3 και για εξαρτήματα ηλεκτρονικών αγαθών, στο 88,7.

«Η επίμονη απώλεια της ορμής υπογραμμίζει την ανάγκη για άμεση αποκλιμάκωση των εμπορικών εντάσεων, οι οποίες παράλληλα με τους πολιτικούς κινδύνους και την χρηματοπιστωτική μεταβλητότητα, θα μπορούσαν να προμηνύουν μία ευρύτερη οικονομική ύφεση» ανέφερε ο ΠΟΕ στην ανακοίνωσή του.

Ο οργανισμός τον περασμένο Σεπτέμβριο προέβλεπε ότι το παγκόσμιο εμπόριο θα αυξηθεί μόλις 3,7% το 2019 ύστερα από ανάπτυξη 3,9% το 2018, προειδοποιώντας μάλιστα για ακόμη μεγαλύτερη επιβράδυνση σε περίπτωση κλιμάκωσης των εμπορικών αντιπαραθέσεων.

Σημειώνεται ότι σήμερα άνοιξε και νέος γύρος διαπραγματεύσεων ανάμεσα σε Αμερικανούς και Κινέζους αξιωματούχους στην Ουάσιγκτον.


Πηγή: Ναυτεμπορική

IBHS trial EN

Company Name:*
User Full Name:*
Company VAT:*
User Email:*
User Telephone:*
Word Verification:

210-8939000

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

FAX: 210-8939098-99

Scroll to top