Άνοδος των εσόδων λόγω των αυξημένων αφίξεων – Πιέσεις στα κέρδη λόγω φορολόγησης

Ο εγχώριος ξενοδοχειακός κλάδος εξετάζεται σε πρόσφατη μελέτη της Infobank Hellastat Α.Ε. Σύμφωνα με τον Αλέξη Νικολαΐδη, Economic Research & Sectorial Studies Senior Analyst, το 2017 ο ελληνικός τουρισμός συνέχισε την ανοδική του πορεία σε όρους αφίξεων, ενώ τα έσοδα επανήλθαν σε θετικό πρόσημο. Αναλυτικά, τους πρώτους 9 μήνες καταγράφηκε περαιτέρω άνοδος των διεθνών αφίξεων κατά 10,3%, στους 23,5 εκ. ταξιδιώτες, ενώ οι εισπράξεις ενισχύθηκαν σε ποσοστό 11,1%, στα €12,7 δισ.

Τα μεγέθη αυτή μεταφράστηκαν σε κατά κεφαλή δαπάνη €538,2 για το εννιάμηνο του 2017, αυξημένη κατά 0,8% σε σχέση με το 2016, υπολειπόμενη όμως σημαντικά έναντι του 2015 (€602,5). Η τιμή αυτή εξακολουθεί να βρίσκεται σε αρκετά χαμηλό επίπεδο σε σχέση με άλλες μεσογειακές χώρες.

Πάντως, σε αντίθεση με την εξέλιξη των εσόδων, την τελευταία διετία τα αποτελέσματα των περισσότερων ξενοδοχείων υποχώρησαν, λόγω κυρίως: α) της υψηλής φορολογικής επιβάρυνσης και β) της εξάπλωσης της οικονομίας διαμοιρασμού.

Αναλυτικά, η υπερφορολόγηση το 2016 μείωσε σημαντικά τα κέρδη του κλάδου, αποθαρρύνοντας την υλοποίηση επενδύσεων και υποβαθμίζοντας την ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουρισμού. Τα εγχώρια ξενοδοχεία έχουν πλέον σχεδόν διπλάσια επιβάρυνση σε σχέση με τον ΦΠΑ σε πακέτα ανταγωνιστικών χωρών, χωρίς ευχέρεια προσαρμογής των τιμών τους. Συνεπώς, η απορρόφηση σημαντικού μέρους του επιπλέον κόστους μείωσε τα περιθώρια κερδοφορίας. Το κλίμα θα καταστεί δυσμενέστερο τη φετινή χρονιά λόγω της επιβολής του τέλους διανυκτέρευσης.

Αρνητική πτυχή αποτελεί και η κλιμάκωση του αθέμιτου ανταγωνισμού από παράτυπες μισθώσεις κατοικιών σε ξένους τουρίστες, πρακτική που πλέον λαμβάνει σημαντικές διαστάσεις τόσο στα αστικά κέντρα όσο και σε δημοφιλείς προορισμούς. Το ζήτημα δεν έχει λάβει ακόμα ορθή νομοθετική ρύθμιση, γεγονός που προσανατολίζει αρκετούς ιδιοκτήτες ενοικιαζόμενων δωματίων στο ενδεχόμενο κατάθεσης των αδειών τους και στροφής στις παράτυπες μισθώσεις.
Σύμφωνα με τον κο Νικόλα Γκουζέλο, Πρόεδρο & Διευθύνοντα Σύμβουλο της Infobank Hellastat, «Οι επιδόσεις του εγχώριου τουρισμού τα τελευταία χρόνια έχουν προσελκύσει το ενδιαφέρον εγχώριων και διεθνών επενδυτικών σχημάτων, τα οποία προτίθενται να αγοράσουν ή να κατασκευάσουν νέες εγκαταστάσεις. Επίσης, γνωστές αλυσίδες διαχείρισης έχουν ήδη αρχίσει να εισέρχονται στην ελληνική αγορά μέσω της ανάληψης του management πολυτελών μονάδων. Το γεγονός αυτό θα επηρεάσει θετικά την πορεία των εισπράξεων, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα άμεση πρόσβαση στις διεθνείς αγορές και αναμένεται να ενταθεί την επόμενη τριετία».


Χρηματοοικονομική ανάλυση του κλάδου
Στη μελέτη της IB.HS αναλύονται οι οικονομικές καταστάσεις 570 επιχειρήσεων με ξενοδοχεία 3, 4 και 5 αστέρων. Τα βασικά συμπεράσματα συνοψίζονται στα εξής:

•    Ο Κύκλος Εργασιών το 2016 αυξήθηκε κατά 4,8%, στα €1,56 δισ.
•    Με την εξαίρεση ακραίας θετικής επίδρασης από μεγάλη εταιρεία του κλάδου, τα ΚΠΤΦΑ και ΚΠΦ υποχώρησαν κατά 4% και 24% αντίστοιχα.
•    Τα περιθώρια ΚΠΤΦΑ και ΚΠΦ μειώθηκαν σε 21,7% και 3,8% αντίστοιχα.
•    Η κεφαλαιακή μόχλευση παρέμεινε στο 0,4 προς 1.
•    Οι Απαιτήσεις εισπράχθηκαν σε περίοδο 70 ημερών.

 

Για την πλήρη έκδοση των κλαδικών μελετών παρακαλώ επικοινωνήστε στο 210 8939017 και στα emails Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. , Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..

ibhs trial

Επωνυμία Εταιρείας:*
Ονοματεπώνυμο Χρήστη:*
ΑΦΜ Εταιρείας:*
Email Χρήστη:*
Τηλέφωνο Χρήστη:*
Επαλήθευση λέξης:

210-8939000

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Φαξ: 210-8939098-99

Scroll to top