Δομή και χαρακτηριστικά του κλάδου της πληροφορικής

Ο ευρύτερος κλάδος της πληροφορικής διακρίνεται σε 3 επιμέρους κατηγορίες : α) ανάπτυξη λογισμικού
β) υπηρεσίες πληροφορικής (παροχή ολοκληρωμένων λύσεων) και
γ) εμπόριο εξοπλισμού (hardware) όπως Η/Υ, περιφερειακά, λογισμικό, αναλώσιμα κ.λπ.
Αντικείμενο της παρούσας μελέτης αποτελούν οι δύο πρώτοι τομείς.

Σύμφωνα με την εταιρεία IDC (International Data Corporation) και το ΕΙΤΟ (European Information Technology Observatory), ο τομέας των υπηρεσιών καταλαμβάνει διαχρονικά το μεγαλύτερο μέρος της ελληνικής αγοράς, αποσπώντας το 45%-55% του συνόλου. Ακολούθως, η ανάπτυξη λογισμικού καταλαμβάνει ποσοστό γύρω στο 15%.

Ο τομέας του λογισμικού απαρτίζεται από μεγάλο αριθμό εταιρειών, η πλειοψηφία των οποίων είναι μικρού μεγέθους, εφαρμόζοντας την πρακτική της αυτοαπασχόλησης. Στην αγορά δραστηριοποιούνται επιχειρήσεις που αναπτύσσουν:

  • εκδόσεις για μαζικές χρήσεις (π.χ. εμπορικές, λογιστικές, επιχειρηματικές, επιστημονικές κ.ά.),
  • εξειδικευμένο λογισμικό για ειδικές χρήσεις, προσαρμοσμένο στις συγκεκριμένες ανάγκες κάθε πελάτη και
  • απλώς μεταγλωττισμένες εκδόσεις προγραμμάτων που έχουν παραχθεί από εταιρείες πληροφορικής του εξωτερικού.
Πολλές εταιρείες αναπτύσσουν λογισμικό που στηρίζεται σε δικό τους περιβάλλον ανάπτυξης εφαρμογών, ενώ άλλες παράγουν προϊόντα βασισμένα σε λογισμικό άλλων γνωστών οίκων, π.χ. Microsoft, Oracle.

Αρκετές επιχειρήσεις έχουν ευρύτερο χαρτοφυλάκιο υπηρεσιών, παρέχοντας συγχρόνως και ολοκληρωμένες λύσεις πληροφορικής, οι οποίες περιλαμβάνουν συμβουλευτικές υπηρεσίες για μηχανογράφηση επιχειρήσεων (τόσο σε software, όσο και hardware), εγκατάσταση εξοπλισμού, συντήρηση εγκαταστάσεων, διαχείριση και ασφάλεια δεδομένων, διαδικτυακές εφαρμογές κ.λπ., απευθυνόμενες τόσο στον Ιδιωτικό, όσο και στο Δημόσιο Τομέα.

Σε αρκετές περιπτώσεις, διενεργούν παράλληλα και χονδρικό εμπόριο ειδών hardware (Η/Υ, περιφερειακά, servers, αναλώσιμα, ενσύρματα και ασύρματα δίκτυα κ.λπ.), προμηθεύοντας εταιρικούς πελάτες.

Βασικό χαρακτηριστικό της εγχώριας αγοράς αποτελεί η εξάρτηση από τα σύνθετα έργα του Δημόσιου Τομέα, τα οποία χρηματοδοτούνται από εθνικούς ή/και ευρωπαϊκούς πόρους (κυρίως το ΕΣΠΑ).  

Το πελατολόγιο του κλάδου εμφανίζει μεγάλη διασπορά, αποτελούμενο από τράπεζες και εταιρείες τηλεπικοινωνιών, τομείς οι οποίοι ενέχουν υψηλές απαιτήσεις σε εξειδικευμένο λογισμικό και παρεπόμενες υπηρεσίες, πολυεθνικούς ομίλους, μεγάλες και μικρομεσαίες ελληνικές επιχειρήσεις διαφόρων κλάδων κ.λπ.

Σημαντικό ποσοστό των εταιρειών πληροφορικής εμφανίζουν εξωστρέφεια μέσω εξαγωγών προϊόντων λογισμικού, συμμετοχής σε προγράμματα της Ε.Ε., συνεργασιών με επιχειρήσεις του εξωτερικού ή ίδρυσης θυγατρικών σε άλλες χώρες.

Ο ανταγωνισμός είναι έντονος και επικεντρώνεται κυρίως στην τιμολόγηση, καθώς και στη συνεχή αναβάθμιση των προϊόντων και υπηρεσιών με νέες εκδόσεις, καθώς ο κίνδυνος τεχνολογικής απαξίωσης λόγω των διαρκών εξελίξεων στην τεχνολογία της πληροφορικής είναι ορατός. Επομένως, σημαντικό παράγοντα για την επιτυχή λειτουργία μιας εταιρείας του κλάδου αποτελεί η στενή παρακολούθηση των εξελίξεων σε διεθνές επίπεδο.

Αρκετά ανταγωνιστικές θεωρούνται οι αγορές των εμπορικών και λογιστικών λογισμικών και των συστημάτων ERP, ενώ οι τιμές που προσφέρονται τα τελευταία χρόνια εμφανίζουν πτωτική τάση.

Γενικά, η ανάπτυξη και παραμετροποίηση προϊόντων λογισμικού αποτελεί τομέα με χαμηλά εμπόδια εισόδου, καθώς οι περισσότεροι τεχνικοί όροι που χρησιμοποιούνται είναι ευρέως διαδεδομένοι. Το γεγονός αυτό επιτρέπει την είσοδο νέων εταιρειών με σχετική ευκολία.

Πηγή: IB.HS Industry Outlook Snapshots

ibhs trial

Επωνυμία Εταιρείας:*
Ονοματεπώνυμο Χρήστη:*
ΑΦΜ Εταιρείας:*
Email Χρήστη:*
Τηλέφωνο Χρήστη:*
Επαλήθευση λέξης:

Λεωφόρος Βουλιαγμένης 18 Γλυφάδα

210-8939000

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Φαξ: 210-8939098-99

Scroll to top