Οι προοπτικές του κλάδου των επιχειρήσεων παραγωγής διαφόρων προϊόντων από πλαστικό & ελαστικό

Θετικές προοπτικές για τις ελληνικές βιομηχανίες πλαστικών εντοπίζονται στην επένδυση  στον παράγοντα «διαφοροποίηση» , μέσω έρευνας και ανάπτυξης καινοτόμων προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας με μεγαλύτερο περιθώριο κέρδους, καθώς και στη βελτίωση της παραγωγικής διαδικασίας με νέες γραμμές παραγωγής. Στους τομείς αυτούς έχουν δράση οι επικεφαλής όμιλοι, επενδύοντας τα τελευταία χρόνια σημαντικά κονδύλια.

Επίσης, διέξοδο από τη χαμηλή ζήτηση της εγχώριας αγοράς μπορεί να αποτελέσει η εξαγωγική δραστηριότητα (ιδίως σε αναδυόμενες χώρες, όπως ασιατικές), αλλά και η εγκατάσταση παραγωγικών μονάδων σε ξένες αγορές. Σημειώνεται ότι οι μεγάλου μεγέθους βιομηχανίες πλαστικών ήδη διοχετεύουν το μεγαλύτερο μέρος του όγκου παραγωγής τους στο εξωτερικό, όπου οι συνθήκες που επηρεάζουν την κατανάλωση είναι σαφώς πιο ευνοϊκές.

Ιδιαίτερη έμφαση απαιτείται στον τομέα των πιστοποιημένων και φιλικών προς το περιβάλλον προϊόντων, κάτι που εξάλλου είναι σύμφωνο με τις απαιτήσεις του κοινού για περιβαλλοντική προστασία και ευαισθητοποίηση, ενώ η διεθνής επιστημονική κοινότητα στρέφεται προς την κατεύθυνση αυτή μέσω ερευνών που σχετίζονται με ανάπτυξη βιοδιασπώμενων υλικών κ.λπ.

Σημαντικές προοπτικές για περαιτέρω ανάπτυξη εντοπίζονται στον τομέα των πλαστικών σωλήνων, καθώς έως το 2025 η διεθνής ζήτηση θα εμφανίζει διψήφιους ρυθμούς ανόδου λόγω των έργων υποδομών που κατασκευάζονται στις αναπτυσσόμενες χώρες. Εξάλλου, οι πλαστικοί σωλήνες εξακολουθούν να υπερέχουν έναντι των αντίστοιχων προϊόντων από χαλκό και σκυρόδεμα λόγω του χαμηλότερου κόστους εγκατάστασης και της μακροπρόθεσμης απόδοσης.

Ακόμα, απαιτείται εφαρμογή αποτελεσματικών ελεγκτικών μηχανισμών, ώστε να αποτραπεί η εισαγωγική διείσδυση φθηνότερων προϊόντων αμφιβόλου ποιότητας από γειτονικές χώρες και να περιοριστούν τα φαινόμενα αθέμιτου ανταγωνισμού προς τους εγχώριους παραγωγούς, κάτι που είναι εμφανές στον τομέα των πλαστικών σωλήνων.

Η ενίσχυση του Π.Δ.Ε. και μέτρα για την τόνωση της κατασκευαστικής δραστηριότητας θα τονώσει την εγχώρια κατανάλωση πλαστικών προϊόντων που έχουν πληγεί από την κρίση του κατασκευαστικού κλάδου, όπως οι σωλήνες, τα συνθετικά κουφώματα, πλαστικά μονωτικά προϊόντα κ.λπ.

Ο κλάδος μέσω φορέων του ζητάει τον περιορισμό του υψηλού κόστους ηλεκτρικής ενέργειας μέσω της μείωσης των εισφορών για τις Α.Π.Ε. Το αίτημα αυτό αφορά εξάλλου και το σύνολο της ευρωπαϊκής βιομηχανίας πλαστικών.

Η διαχείριση των πλαστικών μετά την χρήση τους θα πρέπει να αποτελέσει σημαντικό μέρος των δραστηριοτήτων κάθε επιχείρησης, ακόμα και μέσω της δημιουργίας ιδίων μονάδων ανακύκλωσης. Το γεγονός αυτό θα οδηγήσει σε άμβλυνση της εξάρτησης της αγοράς από τις εισαγωγές πολυμερών και συνεπώς σε μείωση του κόστους παραγωγής.

Μέρος των επενδύσεων του κλάδου μπορούν να χρηματοδοτηθούν μέσω των κονδυλίων του νέου ΕΣΠΑ 2014-2020. Τα προγράμματα που αφορούν τις επιχειρήσεις πλαστικού είναι:
Αναβάθμιση, πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων Επιχειρήσεων για την ανάπτυξη των ικανοτήτων τους στις νέες αγορές
Ενίσχυση της περιβαλλοντικής βιομηχανίας
Αξιοποίηση Επιχειρηματικής Εμπειρίας - Επιχειρηματική Επανεκκίνηση
Νεοφυής Επιχειρηματικότητα
Ενίσχυση νέων και υφιστάμενων Συνεργατικών Σχηματισμών ΜΜΕ για την ανάπτυξη των ικανοτήτων τους στις νέες αγορές

Πηγή: IB.HS Industry Outlook Snapshots

ibhs trial

Επωνυμία Εταιρείας:*
Ονοματεπώνυμο Χρήστη:*
ΑΦΜ Εταιρείας:*
Email Χρήστη:*
Τηλέφωνο Χρήστη:*
Επαλήθευση λέξης:

Λεωφόρος Βουλιαγμένης 18 Γλυφάδα

210-8939000

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Φαξ: 210-8939098-99

Scroll to top