Οι προοπτικές του κλάδου των δομικών υλικών και έτοιμου σκυροδέματος

Απαραίτητη προϋπόθεση για την επαναφορά των κλάδων που σχετίζονται με την οικοδομή και τις κατασκευές σε τροχιά ανάπτυξης  αποτελεί η σταθεροποίηση των οικονομικών και πολιτικών συνθηκών ώστε να ανακάμψει η οικοδομική δραστηριότητα και οι δημόσιες επενδύσεις σε έργα υποδομής, τομείς που την τελευταία δεκαετία υπέστησαν σημαντικές απώλειες.

Συγκεκριμένα, απαιτείται επανεκκίνηση των δημοσίων έργων σε διαχρονική –και όχι προσωρινή- βάση, καθώς και ενίσχυση και αναδιάρθρωση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) και της αγοράς κατοικίας μέσω μέτρων όπως: κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και αντικατάστασή του από κάποιο πιο ορθολογικό εισπρακτικό μέτρο, μείωση του ΦΠΑ σε ορισμένες περιοχές και κατηγορίες αγοραστών, επιδότηση τόκων στα στεγαστικά δάνεια και προώθηση χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού.

Επίσης, το ενδιαφέρον των εξωστρεφών επιχειρήσεων πρέπει να επικεντρωθεί σε αγορές εκτός Ε.Ε. που εμφανίζουν προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης, είτε ανεπτυγμένες όπως η Βόρεια Αμερική, είτε αναπτυσσόμενες, καθώς η εγχώρια ζήτηση θα εξακολουθήσει να είναι υποτονική. Σημειώνεται ότι στις ΗΠΑ η ανάπτυξη την τρέχουσα περίοδο τροφοδοτείται από τον οικιστικό τομέα και τα εμπορικά ακίνητα και εκτιμάται ότι θα συνεχιστεί μεσοπρόθεσμα, ευνοώντας τις εξαγωγές τσιμέντου των ελληνικών βιομηχανιών. Επιπλέον, σημαντική ζήτηση ήδη εκδηλώνεται για τα ελληνικά προϊόντα μαρμάρου (σε πρωτογενές επίπεδο, το προϊόν κατέχει το μεγαλύτερο μερίδιο μεταξύ των ελληνικών ορυκτών που εξάγονται), τάση όμως από την οποία ευνοούνται μόνο λίγες εγχώριες εταιρείες μεγάλου μεγέθους.

Επίσης, στις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης το 2017 εκδηλώθηκε αυξημένη ζήτηση στον κλάδο κατασκευών, υπό την επίδραση θετικών ρυθμών οικονομικής ανάπτυξης, γεγονός που δημιουργεί προσδοκίες για ήπια βελτίωση της αγοράς σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα.  

Η εγχώρια βιομηχανία δομικών υλικών μπορεί να ενισχυθεί μέσω της έρευνας & ανάπτυξης νέων καινοτόμων προϊόντων (τομέας στον οποίο ήδη δίνουν βαρύτητα οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις), εκσυγχρονισμού των γραμμών παραγωγής και συνεχούς εκπαίδευσης του τεχνικού προσωπικού.

Ο κλάδος τίθεται υπέρ της δημιουργίας περισσότερων διαπιστευμένων εργαστηρίων δοκιμών, καθώς τα ήδη υπάρχοντα δεν κρίνονται επαρκή προκειμένου να ελέγξουν αποτελεσματικά το σύνολο των υλικών σε κυκλοφορία.

Οι έλεγχοι στα τελωνεία της χώρας πρέπει να καταστούν πιο συστηματικοί και ουσιώδεις, προκειμένου να περιοριστεί το παραεμπόριο μη πιστοποιημένων υλικών. Στα πλαίσια αυτά, οι αρμόδιες αρχές και εκπρόσωποι των ενδιαφερόμενων κλάδων δεσμεύτηκαν για:

  • την εγκατάσταση σταθερών σημείων ελέγχου στα σύνορα
  • την ενεργοποίηση πανελλαδικά 10 μικτών μονάδων ελέγχου
  • τη διενέργεια έκτακτων φορολογικών ελέγχων στα σημεία παράδοσης και τοποθέτησης των προϊόντων
  • την εξέταση της δυνατότητας περιορισμού του μικτού βάρους των οχημάτων που διέρχονται από τα σύνορα σε 1.500 κιλά κατά μέγιστο, στις εισόδους όπου δεν υπάρχουν τελωνεία κ.λπ.
Απαιτείται ακόμα ο έλεγχος των εργολάβων ανέγερσης οικοδομών από τις αρμόδιες αρχές ως προς την τήρηση των προδιαγραφών ποιότητας στις κατασκευές τους.

Τέλος, μέρος της πολιτικής της Ε.Ε. αποτελεί η απόσυρση προϊόντων που περιέχουν επικίνδυνες για το περιβάλλον και την υγεία ουσίες και η προώθηση στην αγορά πιο οικολογικών προϊόντων.

IB.HS Industry Outlook Snapshots

ibhs trial

Επωνυμία Εταιρείας:*
Ονοματεπώνυμο Χρήστη:*
ΑΦΜ Εταιρείας:*
Email Χρήστη:*
Τηλέφωνο Χρήστη:*
Επαλήθευση λέξης:

Λεωφόρος Βουλιαγμένης 18 Γλυφάδα

210-8939000

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Φαξ: 210-8939098-99

Scroll to top