Δομή και χαρακτηριστικά του κλάδου παραγωγής χαλυβδοσωλήνων

Ο κλάδος των χαλυβδοσωλήνων αποτελείται από εγχώριες βιομηχανίες, αλλά και εμπορικές επιχειρήσεις οι οποίες εισάγουν προϊόντα από αγορές του εξωτερικού .

Ο παραγωγικός τομέας χαρακτηρίζεται από τη λειτουργία λίγων βιομηχανιών μεγάλου μεγέθους, οι οποίες καταλαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος του όγκου παραγωγής. Το γεγονός αυτό μεταφράζεται σε ιδιαίτερα αυξημένο βαθμό συγκέντρωσης.

Οι εισαγωγικές επιχειρήσεις, εκτός των χαλυβδοσωλήνων, εισάγουν συγχρόνως και πλήθος άλλων μεταλλικών προϊόντων (δοκούς, πανέλα, κιγκλιδώματα κ.ά.), εξαρτήματα, εφόδια για τη βιομηχανία κ.λπ.

Οι χαλυβδοσωλήνες χρησιμοποιούνται κυρίως στον τομέα της ενέργειας (μεταφορά υγρών και αέριων καυσίμων, πετροχημικών κ.λπ.), καθώς και σε κατασκευαστικά έργα (κοίλες δοκοί σε διάφορες διατομές), ενώ διακρίνονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες:

  • Σωλήνες με ραφή: Προέρχονται σε μεγάλο βαθμό από την εγχώρια παραγωγή και χρησιμοποιούνται κυρίως για τη μεταφορά ρευστών ή αερίων, ενώ οι εισαγωγές είναι περιορισμένες.
  • Σωλήνες χωρίς ραφή: Η κατανάλωση καλύπτεται αποκλειστικά από εισαγωγές, καθώς οι εν λόγω σωλήνες δεν παράγονται στην Ελλάδα.
Στο βιομηχανικό τομέα παρατηρείται έντονος ανταγωνισμός, κυρίως όσον αφορά τις αγορές του εξωτερικού. Το γεγονός αυτό έχει οδηγήσει τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις σε επενδύσεις αναβάθμισης του μηχανολογικού τους εξοπλισμού και αυτοματοποίησης των παραγωγικών διαδικασιών, γεγονός που μεταφράζεται σε υψηλά επίπεδα παραγωγικής δυναμικότητας και ανάπτυξη τεχνογνωσίας.

Η αγορά καταλαμβάνεται σε μεγάλο βαθμό από τις Σωληνουργεία Κορίνθου, μέλος του Ομίλου Βιοχάλκο, και Σωληνουργεία Τζιρακιάν Profil. Η πρώτη έχει υλοποιήσει σημαντικές επενδύσεις σε πάγιες εγκαταστάσεις, ενώ αποκομίζει πάνω από το 90% των εσόδων της από εξαγωγές. Οι υπόλοιπες παραγωγικές μονάδες είναι αρκετά μικρότερου μεγέθους.

Σημειώνεται ότι το 2016 ο Όμιλος της Σωληνουργείας Κορίνθου ολοκλήρωσε σημαντικό εταιρικό μετασχηματισμό που αφορούσε την απορρόφηση του εμπορικού και βιομηχανικού κλάδου σωλήνων και κοίλων δοκών της εταιρείας ΣΩΛΗΝΟΥΡΓΕΙΑ ΚΟΡΙΝΘΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ Α.Ε. από την Ε.ΒΙ.ΚΕ Α.Ε. και την μετονομασία της τελευταίας σε ΣΩΛΗΝΟΥΡΓΕΙΑ ΚΟΡΙΝΘΟΥ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΣΩΛΗΝΩΝ Α.Ε.

Οι σωληνουργίες εξαρτώνται άμεσα από τις μεταβολές των διεθνών τιμών του χάλυβα. Σε περιπτώσεις ανοδικών τιμών, η αξία των αποθεμάτων αυξάνεται, ενώ αντιθέτως σε πτωτικές περιόδους προκύπτουν υποτιμήσεις και υποχώρηση των αποτελεσμάτων. Επομένως, η εφαρμογή ορθής πολιτικής διαχείρισης των αποθεμάτων είναι καθοριστικής σημασίας, προκειμένου οι εταιρείες να προφυλάσσονται από ενδεχόμενες υποτιμήσεις, αλλά και να ανταποκρίνονται άμεσα στη ζήτηση.

Πηγή: IB.HS Industry Outlook Snapshots

ibhs trial

Επωνυμία Εταιρείας:*
Ονοματεπώνυμο Χρήστη:*
ΑΦΜ Εταιρείας:*
Email Χρήστη:*
Τηλέφωνο Χρήστη:*
Επαλήθευση λέξης:

Λεωφόρος Βουλιαγμένης 18 Γλυφάδα

210-8939000

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Φαξ: 210-8939098-99

Scroll to top