Η εξέλιξη ζήτησης του κλάδου των προϊόντων φυτοπροστασίας

Οι παραγωγοί τα προηγούμενα χρόνια –ιδίως πριν το 2013- προμηθεύονταν χαμηλότερες ποσότητες γεωργικών φαρμάκων, καθώς το διαθέσιμο εισόδημά τους  επιβαρύνθηκε από ένα συνδυασμό δυσμενών παραγόντων (αυξημένη φορολόγηση, υψηλές τιμές σε καύσιμα και λιπάσματα, περικοπή των επιστροφών ΦΠΑ, ΕΦΚ στο πετρέλαιο, αυξανόμενο τιμολόγιο του ηλεκτρικού ρεύματος για αγροτική χρήση, άνοδος των ενοικίων των αγροτικών εκμεταλλεύσεων).

Ακολούθως, από το 2014 και μετά η ζήτηση διαμορφώνεται σε πιο ικανοποιητικά επίπεδα, γεγονός στο οποίο συνέβαλαν οι επιδοτήσεις της νέας ΚΑΠ. Χαρακτηριστικά, το 2016 οι πωλήσεις 18 από τις 21 εταιρείες που εξετάζονται στην ενότητα της χρηματοοικονομικής ανάλυσης, αύξησαν τον κύκλο εργασιών τους, γεγονός ιδιαίτερα θετικό λαμβανομένης υπόψη της έλλειψης ρευστότητας που επικρατεί τα τελευταία χρόνια στην αγορά. Γενικά, το εν λόγω έτος κυκλοφόρησαν νέα σκευάσματα που ευνόησαν τα έσοδα των επιχειρήσεων, ενώ εφαρμόστηκε συγκρατημένη πιστωτική και τιμολογιακή πολιτική. Τέλος, οι εταιρείες με παρουσία σε άλλες χώρες, κατάφεραν να ενισχύσουν την εξαγωγική τους δραστηριότητα.

Γενικά, ο κλάδος έχει εμφανίσει μέχρι στιγμής κάποιο βαθμό ανθεκτικότητας στις αρνητικές οικονομικές συνθήκες, λόγω της βαρύτητάς του στη σωστή καλλιεργητική φροντίδα. Ωστόσο, προβληματισμό δημιουργούν οι αρνητικές επιπτώσεις που ενδέχεται να έχουν στον ευρύτερο κλάδο των γεωργικών εισροών η αύξηση των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών. Αναλυτικά, τα μέτρα που πλήττουν το αγροτικό εισόδημα αποτελούν:

  • η σταδιακή εξομοίωση των εισοδημάτων των αγροτών με τις άλλες κατηγορίες με ποσοστά που ορίστηκαν στο 20% για το φορολογικό έτος 2016 και στο 26% για το 2017,
  • η σταδιακή κατάργηση επιστροφής φόρου κατανάλωσης για τη χρήση πετρελαίου ντίζελ,
  • η αύξηση του ΦΠΑ στο 24% κ.λπ.

Λειτουργώντας υπό αυτές τις αρνητικές συνθήκες, οι εταιρείες του κλάδου πρέπει να καλύπτουν άμεσα τις ανάγκες της εγχώριας κατανάλωσης, αποφεύγοντας ταυτόχρονα τη συσσώρευση αδιάθετων αποθεμάτων και δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στην πολιτική πιστώσεων.

Σε επιχειρηματικό επίπεδο, στη διεθνή αγορά παρατηρείται τάση συγχωνεύσεων, αλλά και αποεπενδύσεων, καθώς πολλές εταιρείες προσπαθούν να μειώσουν το λειτουργικό τους κόστος, αλλά και να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητά τους. Προκειμένου όμως να ολοκληρωθούν οι συγχωνεύσεις, πωλήθηκαν μέρη των προϊοντικών χαρτοφυλακίων λόγω των απαιτήσεων των ρυθμιστικών αρχών, με αποτέλεσμα να προκύψουν σημαντικές ανακατατάξεις που επηρεάζουν και τον εγχώριο κλάδο.

Ενδεικτικά, αναφέρεται η εξαγορά μέρους της επιχειρηματικής δραστηριότητας της Bayer από τη BASF, αναφορικά με τον τομέα σπόρων βαμβακιού, σόγιας και ελαιοκράμβης, καθώς και ενός ζιζανιοκτόνου. Η κίνηση αυτή όπως είναι φυσικό θα διαφοροποιήσει τα μερίδια αγοράς που κατέχουν οι δύο εταιρείες στην Ελλάδα.

Επίσης, πρόσφατα ολοκληρώθηκε η εξαγορά της Monsanto από τη Bayer, γεγονός που θα δημιουργήσει νέα δεδομένα στους τομείς τόσο των σπόρων, όσο και των φυτοφαρμάκων.

Πηγή: IB.HS Industry Outlook Snapshots

ibhs trial

Επωνυμία Εταιρείας:*
Ονοματεπώνυμο Χρήστη:*
ΑΦΜ Εταιρείας:*
Email Χρήστη:*
Τηλέφωνο Χρήστη:*
Επαλήθευση λέξης:

210-8939000

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Φαξ: 210-8939098-99

Scroll to top