Τα προβλήματα του κλάδου της κρουαζιέρας
Αν και η Ελλάδα διαθέτει πλήθος διεθνώς γνωστών τουριστικών προορισμών, ευνοϊκές κλιματολογικές συνθήκες , καθώς και απελευθερωμένη πλέον αγορά από το 2012, εν τούτοις στον τομέα της κρουαζιέρας δεν έχει καταφέρει ακόμα να εκμεταλλευθεί αυτά τα πλεονεκτήματα, καθώς τα ελληνικά λιμάνια χρησιμοποιούνται ως επί το πλείστον από τα κρουαζιερόπλοια σαν σημεία διέλευσης και ολιγόωρης παραμονής και όχι σαν αφετηρίες.

Χαρακτηριστικά, η χώρα καταλαμβάνει την 3η θέση στην Ευρώπη αναφορικά με τον αριθμό των αφίξεων, όμως στο home porting κατατάσσεται μόλις 7η. Σαν κυριότεροι λόγοι υστέρησης –εκτός από τις ασταθείς συνθήκες στην Ανατολική Μεσόγειο- αναφέρονται:
  • οι ανεπαρκείς υποδομές στα περισσότερα ελληνικά λιμάνια
  • οι συχνές απεργίες (π.χ. τον Ιούνιο του 2016), με συνέπεια πολλές ξένες εταιρείες να διστάζουν να δραστηριοποιηθούν στην Ελλάδα, παρά την άρση του cabotage
  • τα υψηλά τέλη ελλιμενισμού
  • το μη αποτελεσματικό αεροπορικό δίκτυο, καθώς παρατηρείται ανεπάρκεια απευθείας συνδέσεων με σημαντικές χώρες προέλευσης τουριστών κρουαζιέρας
  • η μικρή εσωτερική αγορά για τον κλάδο και η εξάρτηση σχεδόν αποκλειστικά από αλλοδαπούς τουρίστες
Έτσι, προκύπτει εμφανής υστέρηση στα έσοδα, καθώς ενώ η κρουαζιέρα στην Ελλάδα συνεισφέρει το 12% των αφίξεων, οι εισπράξεις είναι δυσανάλογα μικρές, αποτελώντας μόλις το 4% των συνολικών τουριστικών εσόδων. Μάλιστα, σύμφωνα με έρευνα της ΤτΕ, η μέση δαπάνη ανά επιβάτη σε περίπτωση χρήσης λιμανιού σαν σημείο διέλευσης ανέρχεται σε μόλις €65, εφόσον προτιμώνται σε μεγάλο βαθμό οι all inclusive παροχές της κρουαζιέρας, ενώ η δαπάνη στα λιμάνια αναχώρησης διαμορφώνεται στα €139.

Οι δαπάνες που διενεργούνται στο home porting περιλαμβάνουν την παροχή καυσίμων, τροφίμων, εξοπλισμού σκάφους, καθώς και υπηρεσιών επισκευών και συντήρησης, ενώ οι επιβάτες διαμένουν σε ξενοδοχεία πριν και μετά την κρουαζιέρα. Αντιθέτως, στα δρομολόγια διέλευσης καταβάλλονται απλώς τα τέλη ελλιμενισμού, ενώ η παραμονή στα εγχώρια λιμάνια είναι σύντομη (συνήθως έως 6 ώρες). Έτσι, δεν γίνεται ανεφοδιασμός, αλλά και επισκευές που θα μπορούσαν να τονώσουν τις τοπικές κοινωνίες.

Σε αρκετούς εγχώριους λιμένες, κυρίως της νησιωτικής Ελλάδας, διαπιστώνεται έλλειψη υποδομών που απαιτούνται για την ανάπτυξη και εύρυθμη λειτουργία του τουριστικού κλάδου, αλλά και της ακτοπλοΐας. Τεχνικά χαρακτηριστικά όπως το βάθος του λιμανιού και το μήκος των προβλητών δεν είναι ενδεδειγμένα, ενώ συμπληρωματικές υπηρεσίες όπως η τροφοδοσία είναι χαμηλής ποιότητας.

Η Πανελλήνια Ένωση Πλοιάρχων Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΠΕΝ) δημοσίευσε έκθεση σχετικά με τα προβλήματα που παρουσιάζουν 77 λιμάνια σε όλη τη χώρα, τα οποία δημιουργούν κινδύνους για την ασφάλεια πλοίων και επιβατών. Στα περισσότερα από αυτά διαπιστώνεται ανάγκη εκβάθυνσης, ή ανάπτυξης χερσαίων υποδομών, ενώ καταγράφονται και σημαντικές ελλείψεις σε προβλήτες και κυματοθραύστες. Μάλιστα, η ΠΕΠΕΝ χαρακτηρίζει κάποια λιμάνια ακόμα και επικίνδυνα. Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται κάποια μικρή βελτίωση, η οποία όμως εντοπίζεται σε κάποιες μεμονωμένες εξαιρέσεις, με συνέπεια η γενικότερη εικόνα να παραμένει αρνητική.

Έτσι, τα μεγάλα κρουαζιερόπλοια που εισάγουν στην αγορά οι διεθνείς operators δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν από τα περισσότερα λιμάνια, με συνέπεια να περιλαμβάνουν στα δρομολόγιά τους κυρίως Πειραιά  (ο οποίος βρίσκεται σε μεγάλη απόσταση από το αεροδρόμιο και παρουσιάζει έντονο κυκλοφοριακό πρόβλημα), Σαντορίνη, Μύκονο, Ηράκλειο, Ρόδο και Κέρκυρα, αποφεύγοντας τις υπόλοιπες εγκαταστάσεις.

Πηγή: IB.HS Industry Outlook Snapshotsk

ibhs trial

Επωνυμία Εταιρείας:*
Ονοματεπώνυμο Χρήστη:*
ΑΦΜ Εταιρείας:*
Email Χρήστη:*
Τηλέφωνο Χρήστη:*
Επαλήθευση λέξης:

210-8939000

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Φαξ: 210-8939098-99

Scroll to top