Συσκευασίες & Απόβλητα Συσκευασιών

Στην ανακύκλωση συσκευασιών δραστηριοποιούνται 4 Συστήματα (3 συλλογικά και 1 ατομικό) .

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ Α.Ε. (Ε.Ε.Α.Ε.) έχει αναπτύξει και υλοποιεί στη χώρα μας από το 2003 το Σ.Σ.Ε.Δ. ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ. Η λειτουργία του συστήματος στηρίζεται στο δίκτυο των μπλε κάδων, μέσω του οποίου διενεργείται το σύνολο σχεδόν της ανακύκλωσης συσκευασιών που προέρχεται από τα δημοτικά απορρίμματα, σε συνεργασία με επιχειρήσεις και Ο.Τ.Α. για τη διαδικασία συλλογής και διαλογής.

Στους μπλε κάδους εναποτίθενται απόβλητα συσκευασίας από χαρτί, πλαστικό, γυαλί, αλουμίνιο και λευκοσίδηρο. Επίσης, συλλέγεται και έντυπο χαρτί (εφημερίδες, περιοδικά, βιβλία, φυλάδια κ.ά.), χωρίς να υπάρχει νομική υποχρέωση για το Σύστημα. Οι ποσότητες χαρτιού δεν προσμετρώνται για την επίτευξη των στόχων, ενώ οι αντίστοιχοι παραγωγοί δεν συμμετέχουν στο κόστος διαχείρισης με εισφορές λόγω έλλειψης νομικού πλαισίου.

Στο μετοχικό κεφάλαιο του συστήματος συμμετέχουν με ποσοστό 65% οι Υπόχρεοι Διαχειριστές και με 35% οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μέσω της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (Κ.Ε.Δ.Ε.).

Τα απόβλητα των συσκευασιών συλλέγονται από τους κάδους με τα ειδικά οχήματα και στη συνέχεια μεταφέρονται στα Κ.Δ.Α.Υ. (λειτουργούν με χρηματοδότηση της Ε.Ε.Α.Ε.), όπου τα ανακυκλώσιμα υλικά διαχωρίζονται και προωθούνται προς ανακύκλωση.

Το ρεύμα γυαλιού (δίκτυο του μπλε κώδωνα) αποτελεί τη δεύτερη βασική δραστηριότητα του Συστήματος, στοχεύοντας στη συλλογή και ανακύκλωση γυάλινων συσκευασιών από μεγάλους παραγωγούς και από σημεία όπου βρίσκονται επιχειρήσεις όπως κέντρα διασκέδασης, ξενοδοχεία, καφετέριες, εστιατόρια κ.λπ.

Αναφορικά με τις λοιπές πηγές ανακύκλωσης, το σημαντικότερο τομέα αποτελούν οι επιχειρηματικές δραστηριότητες τρίτων, δηλαδή τα Βιομηχανικά και Εμπορικά Απόβλητα Συσκευασίας (Β.Ε.Α.Σ.) που προέρχονται από αλυσίδες καταστημάτων λιανικής πώλησης, αποθήκες, παραγωγικές μονάδες κ.λπ. Το έργο της Ε.Ε.Α.Α. συνίσταται στην πιστοποίηση της ιδιωτικής προϋπάρχουσας ανακύκλωσης που διενεργείται εκτός του μηχανισμού συλλογής των Ο.Τ.Α. (αφορά χάρτινες, πλαστικές, μεταλλικές και ξύλινες συσκευασίες). Η ανακύκλωση στα Β.Ε.Α.Σ. εξαρτάται από τις συνθήκες που διαμορφώνονται στην εγχώρια και διεθνή αγορά.

Επίσης, το Σύστημα συνεργάζεται με τις βιομηχανίες ΕΛΒΑΛ και ΓΙΟΥΛΑ για την ανακύκλωση κουτιών αλουμινίου και γυάλινων φιαλών αντίστοιχα.

Στο τέλος του 2016 το Σύστημα είχε καταρτίσει συνεργασίες με 297 δήμους της χώρας, καλύπτοντας το 94% του πληθυσμού. Σε όλη την Ελλάδα λειτουργούσαν 32 Κ.Δ.Α.Υ., ενώ είχαν τοποθετηθεί 157.000 μπλε κάδοι και παραχωρηθεί 493 ειδικά οχήματα συλλογής.

Ακόμα, είχαν τοποθετηθεί 7.123 κώδωνες συλλογής γυάλινων συσκευασιών σε δημόσιους χώρους σε συνεργασία με 213 δήμους, εξυπηρετώντας 16.000 εταιρείες που παράγουν απόβλητα συσκευασίας από γυαλί ( χώροι εστίασης και διασκέδασης, ξενοδοχεία κ.λπ.).

Οι συμβεβλημένες με το Σύστημα επιχειρήσεις έφτασαν τις 1.893, με τις περισσότερες να προέρχονται από τον κλάδο των τροφίμων και ποτών. Εξάλλου, από τον εν λόγω κλάδο προήλθε και το μεγαλύτερο μέρος (62%) των εισφορών για το 2016.

Το Σύστημα Κέντρο Εναλλακτικής Περιβαλλοντικής Διαχείρισης Α.Ε. (ΚΕΠΕΔ) δραστηριοποιείται στην εναλλακτική διαχείριση συσκευασιών ορυκτελαίων (λιπαντικά). Η διαχείριση των μεταλλικών και ξύλινων αποβλήτων συσκευασίας λιπαντικών γίνεται σε συνεργασία με εργολάβους, οι οποίοι διενεργούν αποκομιδή σε όλη τη χώρα. Οι πλαστικές και χάρτινες συσκευασίες συλλέγονται σε ειδικούς κάδους που τοποθετούνται κυρίως στους χώρους των συνεργείων και πρατηρίων καυσίμων. Επίσης τοποθετούνται ειδικοί κάδοι 10-35 κυβικών μέτρων σε βιομηχανίες.

Αναφορικά με την ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΗ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ Α.Ε., βασική διαφοροποίηση του εν λόγω Συστήματος αποτελεί αφενός η διαλογή στην πηγή των συσκευασιών και αφετέρου η προσφορά ανταποδοτικού κινήτρου στους καταναλωτές. Το Σύστημα αναπτύσσεται με την τοποθέτηση Κέντρων Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης (Κ.Α.Α.) για την ανακύκλωση των πλαστικών, μεταλλικών, γυάλινων συσκευασιών και χαρτιού-χαρτονιού, είτε μέσω συμμετοχής των Ο.Τ.Α., είτε υπό τη χορηγία ιδιωτικών επιχειρήσεων.

Επίσης, το ατομικό σύστημα συσκευασιών ιδιωτικής ετικέτας της Α.Β. Βασιλόπουλος Α.Ε. τοποθετεί σε super market της αλυσίδας Μηχανήματα Αντίστροφης Πώλησης (Κέντρα Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης), στα οποία ο καταναλωτής επιστρέφει μεταλλικές, πλαστικές, γυάλινες και χάρτινες συσκευασίες για ανακύκλωση και παίρνει ένα εγγυοδοτικό αντίτιμο ή προσφέρει το αντίτιμο υπέρ κοινωνικού σκοπού.Πηγή: IB.HS Industry Outlook Snapshotsk

ibhs trial

Επωνυμία Εταιρείας:*
Ονοματεπώνυμο Χρήστη:*
ΑΦΜ Εταιρείας:*
Email Χρήστη:*
Τηλέφωνο Χρήστη:*
Επαλήθευση λέξης:

Λεωφόρος Βουλιαγμένης 18 Γλυφάδα

210-8939000

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Φαξ: 210-8939098-99

Scroll to top