Δομή και χαρακτηριστικά του κλάδου της εξόρυξης και επεξεργασίας μαρμάρου

Ο κλάδος της εξόρυξης και επεξεργασίας μαρμάρου αποτελεί έναν από τους πιο δυναμικούς τομείς της ελληνικής οικονομίας, λόγω των μεγάλων κοιτασμάτων που διαθέτει η χώρα μας . Η Ελλάδα είναι μια από τις πιο γνωστές παραγωγικές και εξαγωγικές χώρες, με πλεονέκτημα την ευρέως αποδεκτή και υψηλή ποιότητα του ελληνικού μαρμάρου (χρώματα, φυσικομηχανικά χαρακτηριστικά κ.λπ.).

Η χώρα διαθέτει μεγάλη ποικιλία μαρμάρων διαφόρων χρωματισμών και τύπων, η φήμη της όμως οφείλεται κυρίως στα λευκά και γενικότερα ανοιχτόχρωμα μάρμαρα. Εκτός αυτών, εξορύσσονται και άλλοι χρωματικοί τύποι υψηλής ποιότητας, όπως μαύρα μάρμαρα, γκρι, μπεζ, κόκκινα, πράσινα κ.ά., καθώς και τραβερτίνης και όνυχας.

Ο εξορυκτικός τομέας απαρτίζεται από μεγάλο αριθμό εταιρειών, γεγονός που οδηγεί σε σημαντικό κατακερματισμό της παραγωγής, αλλά και έντονο ανταγωνισμό. Οι λατομικές επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται παράλληλα στην κοπή και επεξεργασία των μαρμάρων που εξορύσσουν και στη συνέχεια στη χονδρική διάθεσή τους.

Οι περισσότερες μονάδες βρίσκονται στις μαρμαροφόρες περιοχές της Βορείου Ελλάδας Δράμα και Καβάλα – Θάσος (όπου βρίσκεται και το σημαντικότερο λατομικό κέντρο της χώρας). Επίσης, αξιοσημείωτη δραστηριότητα εντοπίζεται σε Κοζάνη-Βέροια, Ιωάννινα, Βόλο, Διόνυσο Πεντέλης, Λειβαδιά – Ελικώνα και άλλες περιοχές (Αργολίδα, Εύβοια, Σκύρο, Νάξο, Πάρο, Τήνο κ.λπ.).

Μάλιστα, μόνο στην ευρύτερη περιοχή Δράμας – Καβάλας – Θάσου υφίστανται 5 ενεργά λατομικά κέντρα μαρμάρου με περισσότερους από 40 εμπορικούς τύπους. Συνολικά, λειτουργούν 135 λατομεία (200 άδειες εκμετάλλευσης), από τα οποία προέρχεται πάνω από το 90% της παραγωγής και των εξαγωγών. Το εργατικό δυναμικό της εν λόγω Περιφέρειας ανέρχεται σε 4.000-5.000 εργαζομένους.

Οι περισσότερες εκμεταλλεύσεις είναι επιφανειακές (λατομεία), στις οποίες η απόσπαση των μαρμάρων γίνεται μέσω συρματόσχοινων ή ειδικού εξοπλισμού. Υπόγειες εκμεταλλεύσεις υπάρχουν μόνο στην περιοχή του Διονύσου Αττικής.

Τα τελευταία χρόνια η ετήσια εθνική παραγωγή εξόρυξης υπερβαίνει τους 1,5 εκ. τόνους και καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος της εγχώριας κατανάλωσης.  

Σύμφωνα με το ΥΠΑΠΕΝ, η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης (περιλαμβανομένης της Θάσου) συγκεντρώνει περίπου το 90% της εθνικής παραγωγής ογκομαρμάρων (σε κυβ.μ.).

marble01

Η εξόρυξη μαρμάρου αποτελεί ιδιαίτερα εξωστρεφή κλάδο, καθώς οι εξαγωγές (αφορούν κυρίως ογκομάρμαρα) αντιπροσωπεύουν πάνω από το 80% του όγκου παραγωγής. Επομένως, η ζήτηση εξαρτάται κυρίως από τις εξελίξεις στις αγορές του εξωτερικού και δευτερευόντως από την εσωτερική αγορά. Η ισχυρή εξαγωγική επίδοση καθιστά την Ελλάδα έναν από τους 10 μεγαλύτερους προμηθευτές μαρμάρων παγκοσμίως.

Στο γεγονός αυτό συμβάλουν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του ελληνικού μαρμάρου, τα οποία προσδίδουν στις εγχώριες επιχειρήσεις συγκριτικό πλεονέκτημα στις αγορές του εξωτερικού.

Σημειώνεται πάντως ότι οι εξαγωγές βασίζονται κυρίως στην εξωστρέφεια των μεγαλύτερων εγχώριων επιχειρήσεων (και όχι στο σύνολο της δραστηριότητας του κλάδου) και αφορά στην παραγωγή των περιοχών Βώλακα, Θάσου, Καβάλας, Διονύσου, Δράμας, Κοζάνης, για την οποία εκδηλώνεται σημαντική ζήτηση στο εξωτερικό.

Η Κίνα αποτελεί τον κυριότερο εξαγωγικό προορισμό, απορροφώντας πάνω από το 40% του συνολικού εξαχθέντος όγκου (περιλαμβανομένων των ακατέργαστων, αλλά και των  επεξεργασμένων προϊόντων). Το υπόλοιπο μέρος κατευθύνεται σε χώρες της Μέσης Ανατολής, στις ΗΠΑ και σε μικρότερο βαθμό στην ευρωπαϊκή αγορά.

Ωστόσο, οι ποσότητες που κατευθύνονται στην Κίνα αφορούν κυρίως ακατέργαστους όγκους μαρμάρου, με αποτέλεσμα να περιορίζεται η προστιθέμενη αξία, αλλά και τα δημόσια έσοδα λόγω διαφορετικής δασμολογικής πολιτικής.

Αναφορικά με τη σύνθεση του όγκου των εξαγωγών βάσει του βαθμού κατεργασίας, οι ακατέργαστοι όγκοι τα τελευταία χρόνια αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος του συνόλου με ποσοστό μεγαλύτερο του 70%. Το μερίδιο συμμετοχής των ακατέργαστων προϊόντων εμφανίζει διαχρονική άνοδο λόγω των εξαγωγών προς την Κίνα (πριν από μια δεκαετία υπερίσχυαν τα τελικά επεξεργασμένα προϊόντα).


Πάγια πολιτική των μεγαλύτερων επιχειρήσεων του κλάδου αποτελεί το δίπολο του εξαγωγικού προσανατολισμού και των επενδύσεων σε έρευνα και ανάπτυξη νέων κοιτασμάτων.

Η παρουσία σε αγορές του εξωτερικού βασίζεται στην κατάρτιση συνεργασιών με τοπικούς διανομείς, αλλά και σε συμμετοχή σε διάφορες εκθέσεις.

Σημαντική ζήτηση εκδηλώνεται για τα λευκά δολομιτικά μάρμαρα και τα ημίλευκα κρυσταλλικά ασβεστολιθικά μάρμαρα της Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης (περιοχές Δράμας, Καβάλας, Θάσου), ενώ τα λευκά και ημίλευκα ασβεστολιθικά κρυσταλλικά μάρμαρα περιοχών όπως Βέροια, Κοζάνη, Πεντέλη, Νάξος, Πάρος κ.λπ. διοχετεύονται κυρίως στην εσωτερική αγορά.

Τέλος, ο γρανίτης αποτελεί το κυριότερο ανταγωνιστικό προϊόν του μαρμάρου, βρίσκοντας εφαρμογές σε συγκεκριμένες χρήσεις λόγω της ανθεκτικότητάς του (διάφορες δομικές κατασκευές, οδοποιία, διακόσμηση, εσωτερική και εξωτερική επένδυση προσόψεων, κατασκευή αγαλμάτων).

Πηγή: IB.HS Industry Outlook Snapshotsk

ibhs trial

Επωνυμία Εταιρείας:*
Ονοματεπώνυμο Χρήστη:*
ΑΦΜ Εταιρείας:*
Email Χρήστη:*
Τηλέφωνο Χρήστη:*
Επαλήθευση λέξης:

Λεωφόρος Βουλιαγμένης 18 Γλυφάδα

210-8939000

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Φαξ: 210-8939098-99

Scroll to top