Εξέλιξη Ζήτησης του κλάδου Παραγωγής Απορρυπαντικών

Η εγχώρια κατανάλωση απορρυπαντικών μετά το 2008 εμφάνισε πτωτική πορεία με ήπιους ρυθμούς , καθώς ο περιορισμός του διαθέσιμου εισοδήματος λόγω της οικονομικής ύφεσης και των περιοριστικών μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής, οδήγησε σε περικοπή δαπανών ακόμα και για βασικά είδη οικιακής χρήσης. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια διαπιστώνεται τάση ανάκαμψης της ζήτησης, γεγονός που συνοδεύεται από μείωση των τιμών των προϊόντων και άνοδο της βιομηχανικής παραγωγής.

Εικόνα της αγοράς το 2017

Σύμφωνα με της IRI, το 2017 η ζήτηση για τις περισσότερες κατηγορίες ταχυκίνητων αγαθών που πωλούνται στα super market, μεταξύ των οποίων και για απορρυπαντικά, σημείωσε αύξηση, γεγονός στο οποίο συνέβαλλε η σταδιακή σταθεροποίηση των οικονομικών συνθηκών τους τελευταίους μήνες του έτους. Επίσης, θετική παράμετρο αποτέλεσε η εκ νέου ενεργοποίηση του δικτύου της πρώην Μαρινόπουλος, μετά την ολοκλήρωση της εξαγοράς από τη Σκλαβενίτης. Έτσι, η συνολική αξία πωλήσεων αυξήθηκε κατά 2,3%, γεγονός που συνοδεύτηκε από άνοδο του όγκου κατά 3,4%.

Πάντως, παρά το γεγονός ότι ο όγκος πωλήσεων των απορρυπαντικών  και καθαριστικών αυξήθηκε κατά 0,9% σε σχέση με το 2016, σε όρους αξίας σημειώθηκε υποχώρηση της τάξης του 1,3% (έναντι 4,9% το προηγούμενο έτος), λόγω της επίδρασης των συνεχών και μεγάλης χρονικής διάρκειας προσφορών και εκπτώσεων στα περισσότερα προϊόντα.

Μάλιστα, οι τιμές εξακολούθησαν να υποχωρούν και μετά την τελευταία αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ στο 24% στις 1.6.2016, καθώς η αύξηση αυτή απορροφήθηκε σε μεγάλο βαθμό από τους προμηθευτές και τις αλυσίδες λιανικής εμπορίας.

Πηγή: IB.HS Industry Outlook Snapshots

ibhs trial

Επωνυμία Εταιρείας:*
Ονοματεπώνυμο Χρήστη:*
ΑΦΜ Εταιρείας:*
Email Χρήστη:*
Τηλέφωνο Χρήστη:*
Επαλήθευση λέξης:

210-8939000

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Φαξ: 210-8939098-99

Scroll to top