Δομή και χαρακτηριστικά του κλάδου παραγωγής & χονδρικού εμπορίου αλκοολούχων ποτών

Κύριο χαρακτηριστικό του κλάδου αποτελεί η απόσταξη για προσωπική κατανάλωση , καθώς και η παραγωγή οινοπνευματωδών ποτών χωρίς ετικέτα, φαινόμενο το οποίο αφορά κυρίως στο τσίπουρο και το ούζο. Μέρος αυτής της παραγωγής διατίθεται σε καταναλωτές είτε ως δώρο (π.χ. σε συγγενείς και φίλους), είτε σε χώρους εστίασης και λιανικής κυρίως στην επαρχία (σε καφενεία, εστιατόρια, μπακάλικα). Σε αυτές τις περιπτώσεις οι οργανωμένες επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν αθέμιτο ανταγωνισμό, ενώ υπάρχει και απώλεια κρατικών εσόδων εφόσον δεν αποδίδεται ο Ε.Φ.Κ.

Στον τομέα του ούζου δραστηριοποιούνται οι περισσότερες ποτοποιίες της αγοράς, από τις οποίες λίγες μόνο (περίπου 40) έχουν νομική μορφή Α.Ε. και Ε.Π.Ε. Κάθε ποτοποιία παράγει πλέον της μιας ετικέτας, με αποτέλεσμα στην εγχώρια αγορά να διακινούνται 350 περίπου διαφορετικές ετικέτες.

Το ούζο διακρίνεται σε δυο κατηγορίες: α) ούζο ανάμιξης 20% (επονομαζόμενο ψυχρό ούζο), για την παραγωγή του οποίου σύμφωνα με το νομικό πλαίσιο η αλκοόλη που έχει αρωματισθεί με απόσταξη πρέπει να αντιπροσωπεύει τουλάχιστον το 20% του αλκοολικού τίτλου του προϊόντος και β) ούζο 100% απόσταξης.

Οι μεγαλύτερες εταιρείες παραγωγής ψυχρού ούζου είναι οι ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ Ι. ΠΛΩΜΑΡΙΟΥ Α.Ε. (με το ομώνυμο ούζο), PERNOD RICARD HELLAS Α.Β.Ε.Ε. (ούζο Μίνι, Φήμη, Λέσβος) και ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ-ΚΟΥΤΣΙΚΟΣ ΠΟΤΟΠΟΙΪΑ Α.Ε.Β.Ε. (ούζο 12), ενώ σημαντική παραγωγή έχει και η οινοποιία ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΑΝΤΑΛΗΣ Α.Ε. (ούζο Τσάνταλη). Σχετικά με το ούζο 100% απόσταξης, του οποίου το κόστος παραγωγής είναι υψηλότερο, δραστηριοποιείται μικρότερος αριθμός ποτοποιών, με τη ΒΑΡΒΑΓΙΑΝΝΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Ε.Π.Ε. να καταλαμβάνει το μεγαλύτερο μερίδιο.

Οι κυριότεροι παραγωγοί ούζου συνεργάζονται με τις μεγάλες εταιρείες διανομής αλκοολούχων ποτών για την προώθηση των προϊόντων τους. Οι υπόλοιπες εταιρείες προωθούν τα προϊόντα τους μέσω μικρότερων χονδρεμπόρων και super market, ενώ οι μικρές τα διακινούν κυρίως στην τοπική αγορά όπου διαθέτουν αναγνωρισιμότητα.

Πηγή: IB.HS Industry Outlook Snapshots

ibhs trial

Επωνυμία Εταιρείας:*
Ονοματεπώνυμο Χρήστη:*
ΑΦΜ Εταιρείας:*
Email Χρήστη:*
Τηλέφωνο Χρήστη:*
Επαλήθευση λέξης:

210-8939000

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Φαξ: 210-8939098-99

Scroll to top