Προβλήματα και μειονεκτήματα του κλάδου εκδοτικών οίκων εφημερίδων και περιοδικών

Οι δυσμενείς οικονομικές συνθήκες που επικρατούν τα τελευταία χρόνια , είχαν αρνητική επίδραση στον κλάδο των έντυπων μέσων, με την κυκλοφορία τόσο των εφημερίδων όσο και των περιοδικών να μειώνεται συνεχώς με σημαντικούς ρυθμούς. Χαρακτηριστικά, από το 2012 έως το 2017 η κυκλοφορία και των δύο κατηγοριών υποχώρησε σε ποσοστό περίπου 50%.

Αναφορικά με το τελευταίο έτος, τις μεγαλύτερες απώλειες είχαν οι απογευματινές και πρωινές πολιτικές εφημερίδες και ακολούθως οι αθλητικές και οι μικρών αγγελιών. Στα περιοδικά,  σημαντική πτώση υπέστησαν τα τηλεοπτικά, τα ποικίλης ύλης, τα γυναικεία και τα ελεύθερου χρόνου & ψυχαγωγίας.

Παράλληλα, μειωμένα είναι και τα έσοδα από διαφήμιση, καθώς η αρνητική οικονομική συγκυρία προσανατόλισε σημαντικές κατηγορίες διαφημιζομένων (αυτοκινητοβιομηχανίες, τράπεζες κ.λπ.) σε περικοπές κονδυλίων προβολής, με συνέπεια να προκύψουν πιέσεις στις πωλήσεις διαφημιστικού χώρου.  

Εξάλλου, η συνεχώς μεγαλύτερη διείσδυση του internet στο αναγνωστικό κοινό ως εναλλακτικό μέσο ενημέρωσης και ψυχαγωγίας έχει εκτοπίσει σε μεγάλο βαθμό τις παραδοσιακές έντυπες εκδόσεις, μειώνοντας την αναγνωσιμότητα και την κυκλοφορία τους.

Οι καθυστερημένες πληρωμές από τους διαφημιζόμενους και η επακόλουθη δυσχέρεια στην είσπραξη απαιτήσεων έχει αρνητικό αντίκτυπο στη ρευστότητα των εκδοτών. Παράλληλα, η περιορισμένη πλέον δανειοδότηση από τις τράπεζες έχει προκαλέσει έλλειψη κεφαλαίων στην αγορά.

Οι παραπάνω αρνητικές συνθήκες αποτυπώνονται στην εμφάνιση υψηλών λειτουργικών και προ φόρων ζημιών σε πολλές εταιρείες του κλάδου και χαμηλά περιθώρια κερδοφορίας.

Παράλληλα, ακόμα και εκδοτικοί οίκοι μεγάλου μεγέθους με πολύχρονη παρουσία έχουν ήδη τεθεί εκτός αγοράς, διακόπτοντας την έκδοση των τίτλων τους ή παραχωρώντας τα δικαιώματα σε τρίτους.

Πηγή: IB.HS Industry Outlook Snapshots

ibhs trial

Επωνυμία Εταιρείας:*
Ονοματεπώνυμο Χρήστη:*
ΑΦΜ Εταιρείας:*
Email Χρήστη:*
Τηλέφωνο Χρήστη:*
Επαλήθευση λέξης:

210-8939000

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Φαξ: 210-8939098-99

Scroll to top