Δομή και χαρακτηριστικά του κλάδου οινοποιίας

Η οινοποιία αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους κλάδους του πρωτογενούς τομέα της οικονομίας , με αρκετές εγκαταστάσεις να διατηρούν τον παραδοσιακό χαρακτήρα της παραγωγής. Παράλληλα, το κρασί είναι μέρος των καθημερινών καταναλωτικών συνηθειών πολλών Ελλήνων, αποτελώντας ένα από τα πλέον δημοφιλή ποτά.
 
Στην ελληνική αγορά έχουν καταμετρηθεί περίπου 1.200 οινοποιεία -γεγονός που μεταφράζεται σε κατακερματισμό της παραγωγής- και τα οποία μπορούν να διακριθούν στις ακόλουθες κατηγορίες:
ολιγάριθμες μεγάλες οινοβιομηχανίες (ετήσια παραγωγή μεγαλύτερη του 1 εκ. φιαλών), οι οποίες καλύπτουν σημαντικό μέρος της κατανάλωσης εμφιαλωμένων κρασιών, διακινώντας τα προϊόντα τους σε ευρεία γεωγραφική κλίμακα κυρίως μέσω εταιρειών διανομής ή πραγματοποιώντας απευθείας πωλήσεις σε super market και εστιατόρια,  
πληθώρα μεσαίων και μικρών επιχειρήσεων και αγροτικών συνεταιρισμών, σχήματα τα οποία απευθύνονται σε τοπικές αγορές, διακινώντας κυρίως χύμα προϊόντα.

Επισημαίνεται ότι σημαντικός αριθμός οινοποιείων επιδεικνύει ταυτόχρονα παραγωγική δραστηριότητα και σε άλλα αλκοολούχα ποτά, όπως το τσίπουρο, το ούζο, το λικέρ και το μπράντι.

Ορισμένες εταιρείες του κλάδου είναι καθετοποιημένες, παράγοντας οι ίδιες τις ποσότητες των πρώτων υλών (σταφύλια) που χρησιμοποιούν μέσω ιδιόκτητων εκτάσεων (π.χ. ΚΤΗΜΑ ΚΩΣΤΑ ΛΑΖΑΡΙΔΗ Α.Ε., ΚΤΗΜΑΤΑ ΧΑΤΖΗΜΙΧΑΛΗ Α.Ε.). Οι υπόλοιπες προμηθεύονται σταφύλια από παραγωγούς των περιοχών τους.

Οι μεγαλύτερου μεγέθους εταιρείες τα προηγούμενα χρόνια -ιδίως πριν την εκδήλωση της ύφεσης- προέβησαν σε σημαντικές επενδύσεις αναβάθμισης του μηχανολογικού τους εξοπλισμού, αυξάνοντας την παραγωγική τους δυναμικότητα μέσω αυτοματοποιημένων μεθόδων παραγωγής. Αντιθέτως, τα μικρότερα οινοποιεία και οι συνεταιρισμοί διαθέτουν κατά κανόνα παλαιότερο εξοπλισμό.

Πηγή: IB.HS Industry Outlook Snapshots

ibhs trial

Επωνυμία Εταιρείας:*
Ονοματεπώνυμο Χρήστη:*
ΑΦΜ Εταιρείας:*
Email Χρήστη:*
Τηλέφωνο Χρήστη:*
Επαλήθευση λέξης:

210-8939000

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Φαξ: 210-8939098-99

Scroll to top