Δομή και χαρακτηριστικά του κλάδου Χρωμάτων

Η βιομηχανία χρωμάτων αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της χημικής βιομηχανίας και κατ΄ επέκταση της εγχώριας Μεταποίησης .

Οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον συγκεκριμένο κλάδο διαθέτουν προϊόντα, που σύμφωνα με τη χρήση τους, χωρίζονται σε διάφορες κατηγορίες.  Ενδεικτικά, οι βασικότερες κατηγορίες είναι οι εξής:
οικοδομικά χρώματα (π.χ. για ξύλινες επιφάνειες, για τοίχους, για μεταλλικές επιφάνειες), τα οποία αποτελούνται από υδατοδιαλυτά (ή πλαστικά), διαλύτες, αστάρια και βερνίκια,
μελάνια φλεξογραφίας και βαθυτυπίας με εφαρμογή στους κλάδους πλαστικής και χάρτινης συσκευασίας (π.χ. για τη βιομηχανία τροφίμων), γραφικών τεχνών (π.χ. για τον έντυπο τύπο) κ.ά.,
εξειδικευμένα βιομηχανικά χρώματα,
ναυτιλιακά χρώματα,
χρώματα αυτοκινήτων και
χρώματα και βερνίκια για έπιπλα.

Αντικείμενο έρευνας της παρούσας μελέτης αποτελούν οι εταιρείες που ασχολούνται κυρίως με τον τομέα των οικοδομικών χρωμάτων. Οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις, είτε παράγουν χρώματα και στη συνέχεια τα εμπορεύονται, είτε μόνο τα εμπορεύονται.

Ο εγχώριος παραγωγικός τομέας παρουσιάζει υψηλή συγκέντρωση σε λίγες βιομηχανίες μεγάλου μεγέθους. Οι επιχειρήσεις αυτές διαθέτουν παραγωγικές εγκαταστάσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, πραγματοποιούν επενδύσεις σε έρευνα & ανάπτυξη και διαθέτουν μακροχρόνια εμπειρία. Από την εγχώρια αγορά προμηθεύονται κυρίως ρητίνη, ενώ οι υπόλοιπες πρώτες ύλες εισάγονται (κυρίως specialties).

Ακόμη, υπάρχουν πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις που είναι κυρίως βιοτεχνίες, οι οποίες παράγουν μικρές ποσότητες και περιορισμένης ποικιλίας προϊόντα.  

Τέλος, ο κλάδος συμπληρώνεται από κάποιες εισαγωγικές εταιρείες που αντιπροσωπεύουν στην εγχώρια αγορά οίκους του εξωτερικού, καθώς και λίγες εταιρείες χονδρικό εμπορίου που παρεμβάλλονται μεταξύ των βιομηχανιών, των εισαγωγέων και του λιανικού τομέα της αγοράς (χρωματοπωλεία και καταστήματα πώλησης διαφόρων οικοδομικών υλικών).

Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι οι επιχειρήσεις που λειτουργούν στον συγκεκριμένο κλάδο μπορεί να δραστηριοποιούνται συγχρόνως σε περισσότερους από έναν τομείς. Για παράδειγμα, υπάρχει περίπτωση να παράγουν χρώματα για οικοδομικές χρήσεις, αλλά και για βιομηχανικές, όπως είναι οι βαφές αυτοκινήτων, τα χρώματα για διαγραμμίσεις οδών κ.ο.κ.

Ακόμη, στον κλάδο παρατηρούνται και περιπτώσεις διαφοροποίησης της προϊοντικής βάσης,   με κάποιες εταιρείες να δραστηριοποιούνται  και στον ευρύτερο τομέα των δομικών υλικών,

Ο κλάδος είναι εντάσεως εργασίας, με το εργατικό δυναμικό να καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος του κόστους.

Ορισμένες επιχειρήσεις, τόσο μεγάλου όσο και μικρότερου μεγέθους, είναι καθετοποιημένες, καθώς διαθέτουν δικές τους παραγωγικές μονάδες γευμάτων.

Πηγή: IB.HS Industry Outlook Snapshots

ibhs trial

Επωνυμία Εταιρείας:*
Ονοματεπώνυμο Χρήστη:*
ΑΦΜ Εταιρείας:*
Email Χρήστη:*
Τηλέφωνο Χρήστη:*
Επαλήθευση λέξης:

210-8939000

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Φαξ: 210-8939098-99

Scroll to top