Προβλήματα & Μειονεκτήματα του κλάδου Χημικών

Η εκδήλωση της οικονομικής ύφεσης στα τέλη του 2008 είχε αρνητικές επιπτώσεις στην εγχώρια ζήτηση για χημικές πρώτες ύλες από τους περισσότερους βιομηχανικούς κλάδους της χώρας. Η τάση αυτή επέδρασε δυσμενώς στη βιωσιμότητα των  μικρού κυρίως μεγέθους παραγωγικών μονάδων του κλάδου, κάποιες από τις οποίες διέκοψαν τη λειτουργία τους. Πάντως, από το 2013 έγιναν ορατές οι πρώτες ενδείξεις σταθεροποίησης της ζήτησης, κάτι που διαδέχτηκε μία ήπια ανάκαμψη τα επόμενα χρόνια.

Ο κλάδος χαρακτηρίζεται από αρνητικό εμπορικό ισοζύγιο και κάλυψη του μεγαλύτερου μέρους της ζήτησης από εισαγωγές, καθώς αρκετές βασικές πρώτες ύλες δεν παράγονται εγχώρια.

Σε αρκετούς τομείς, οι ελληνικές παραγωγικές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν έντονο ανταγωνισμό από εισαγωγικές εταιρείες πρώτων υλών, ιδίως από τρίτες χώρες (εκτός των παραδοσιακών αγορών προέλευσης της Ε.Ε.) λόγω των χαμηλότερων τιμών.  Ακόμη, η ανταγωνιστική υστέρηση εντείνεται και από το μικρό ή μεσαίο μέγεθος των περισσοτέρων εγχώριων επιχειρήσεων, συγκριτικά με αντίστοιχες μονάδες άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Τέλος, δεν υφίσταται καθετοποιημένη δομή σε επίπεδο πρώτων υλών, με αποτέλεσμα να υπάρχει εξάρτηση από τις εισαγωγές πρώτων υλών.

Η αυστηρότερη πιστοδοτική πολιτική από την πλευρά των τραπεζών (υψηλά επιτόκια δανεισμού) συνεπάγεται δυσχέρεια στην άντληση κεφαλαίων και στη χρηματοδότηση, τόσο για την υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων, όσο και για την κάλυψη των τρεχουσών υποχρεώσεων σε προμηθευτές. Συνεπώς, η ρευστότητα και η φερεγγυότητα των επιχειρήσεων έχει πληγεί σημαντικά, με αποτέλεσμα οι ξένοι οίκοι χημικών να ασκούν υψηλή πίεση, θέτοντας ως προϋπόθεση την εξόφληση της παραγγελίας πριν την αποστολή της ή σε ορισμένες περιπτώσεις μικρό χρονικό περιθώριο πληρωμής.

Οι εγχώριες βιομηχανίες αντιμετωπίζουν αρκετά υψηλό κόστος ενέργειας, μετά τις διαδοχικές αυξήσεις στις χρεώσεις του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου. Ακόμη, το φορολογικό πλαίσιο της χώρας προκαλεί αβεβαιότητα και ανασφάλεια, καθώς οι φορολογικοί συντελεστές μεταβάλλονται συνεχώς.

Τα κονδύλια που διατίθενται για έρευνα & ανάπτυξη στο κλάδο είναι περιορισμένα (χρηματοδοτείται κυρίως η βασική και λιγότερο η εφαρμοσμένη έρευνα), ενώ δεν έχουν αναπτυχθεί ακόμη αρκετές συνεργασίες μεταξύ των εταιρειών του κλάδου και των  πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, παρά τη λειτουργία σχολών σχετικών με το αντικείμενο.

Ο κλάδος αντιμετωπίζει σημαντικό πρόβλημα έλλειψης κατάλληλων αποθηκευτικών χώρων (π.χ. δεξαμενών πλησίον λιμένων, με τις προβλεπόμενες συνθήκες φύλαξης των χημικών υλών),

Τέλος, ο κλάδος συμπληρώνεται από κάποιες εισαγωγικές εταιρείες που αντιπροσωπεύουν στην εγχώρια αγορά οίκους του εξωτερικού, καθώς και λίγες εταιρείες χονδρικό εμπορίου που παρεμβάλλονται μεταξύ των βιομηχανιών, των εισαγωγέων και του λιανικού τομέα της αγοράς (χρωματοπωλεία και καταστήματα πώλησης διαφόρων οικοδομικών υλικών).

Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι οι επιχειρήσεις που λειτουργούν στον συγκεκριμένο κλάδο μπορεί να δραστηριοποιούνται συγχρόνως σε περισσότερους από έναν τομείς. Για παράδειγμα, υπάρχει περίπτωση να παράγουν χρώματα για οικοδομικές χρήσεις, αλλά και για βιομηχανικές, όπως είναι οι βαφές αυτοκινήτων, τα χρώματα για διαγραμμίσεις οδών κ.ο.κ.

Ακόμη, στον κλάδο παρατηρούνται και περιπτώσεις διαφοροποίησης της προϊοντικής βάσης,   με κάποιες εταιρείες να δραστηριοποιούνται  και στον ευρύτερο τομέα των δομικών υλικών,

Ο κλάδος είναι εντάσεως εργασίας, με το εργατικό δυναμικό να καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος του κόστους.

Ορισμένες επιχειρήσεις, τόσο μεγάλου όσο και μικρότερου μεγέθους, είναι καθετοποιημένες, καθώς διαθέτουν δικές τους παραγωγικές μονάδες γευμάτων.

Πηγή: IB.HS Industry Outlook Snapshots

ibhs trial

Επωνυμία Εταιρείας:*
Ονοματεπώνυμο Χρήστη:*
ΑΦΜ Εταιρείας:*
Email Χρήστη:*
Τηλέφωνο Χρήστη:*
Επαλήθευση λέξης:

210-8939000

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Φαξ: 210-8939098-99

Scroll to top