Εξέλιξη κατανάλωσης

Ο κλάδος των αναψυκτικών τα τελευταία χρόνια εμφανίζει πτωτική πορεία λόγω της ύφεσης και της συρρίκνωσης του διαθέσιμου εισοδήματος, με τους καταναλωτές να περιορίζουν τις αγορές αγαθών που δεν χαρακτηρίζονται ως πρώτης ανάγκης. Χαρακτηριστικά, την περίοδο 2009-2015 ο συνολικός όγκος πωλήσεων μειώθηκε σωρευτικά κατά 31%, με τις μεγαλύτερες απώλειες να εντοπίζονται στην κρύα αγορά (on-trade), λόγω της σημαντικής περικοπής των δαπανών για διασκέδαση και σίτιση εκτός σπιτιού.

Αναλυτικά, στον τομέα μαζικής εστίασης οι πωλήσεις σε όρους όγκου το παραπάνω διάστημα μειώθηκαν κατά 37%, ενώ η αντίστοιχη υποχώρηση στα σημεία λιανικής πώλησης διαμορφώθηκε στο 27%.

Οι ετήσιοι ρυθμοί υποχώρησης εντάθηκαν το 2016, καθώς η επιβολή των capital controls από το προηγούμενο έτος και η αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης προκάλεσαν αβεβαιότητα και περαιτέρω υποχώρηση της καταναλωτικής δαπάνης. Βάσει μετρήσεων της IRI, η αγορά κατέγραψε απώλειες 5,9% σε αξία και 8,6% σε όγκο, με σημαντικό μέρος της υποχώρησης να αποδίδεται στην κατάρρευση του δικτύου της Μαρινόπουλος. Πάντως, η ανοδική τάση που επικράτησε κατά την εορταστική περίοδο «προστάτευσε» τον κλάδο από ακόμα μεγαλύτερες πιέσεις.

Σημαντική μείωση εντοπίστηκε σε όλες τις βασικές κατηγορίες της αγοράς (αναψυκτικά τύπου cola, flavor και γκαζόζες). Ωστόσο, τις μεγαλύτερες απώλειες υπέστησαν τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας (σχεδόν 50% σε όγκο και αξία), γεγονός που συνδέεται αφενός με την επιθετική εμπορική πολιτική που εφαρμόζουν οι εταιρείες που παράγουν επώνυμους κωδικούς, με αποτέλεσμα η απόκλιση τιμών από τα ανώνυμα προϊόντα να περιορίζεται και αφετέρου με την υπολειτουργία των καταστημάτων της προαναφερόμενης εταιρείας.

Πηγή: IB.HS Industry Outlook Snapshots

ibhs trial

Επωνυμία Εταιρείας:*
Ονοματεπώνυμο Χρήστη:*
ΑΦΜ Εταιρείας:*
Email Χρήστη:*
Τηλέφωνο Χρήστη:*
Επαλήθευση λέξης:

Λεωφόρος Βουλιαγμένης 18 Γλυφάδα

210-8939000

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Φαξ: 210-8939098-99

Scroll to top