Προοπτικές του Κλάδου

Ο κλάδος των λιπασμάτων εμφανίζει περιθώρια σημαντικής ανάπτυξης, γεγονός που σχετίζεται με το υψηλό δυναμικό του αγροτικού τομέα της χώρας, το οποίο προσεγγίζει τα 40 εκ. στρέμματα καλλιεργήσιμης γης. Σύμφωνα με φορείς της αγοράς, η έκταση αυτή μπορεί να τροφοδοτήσει κατανάλωση λιπασμάτων ύψους 1,5 εκ. τόνων το χρόνο.

Ωστόσο, προϋπόθεση ώστε ο κλάδος να επανέλθει σε ανοδική τροχιά αποτελεί η ενίσχυση των αγροτών, προκειμένου να τονωθεί η ρευστότητά τους και να μπορέσουν να ανταποκριθούν στο υψηλό κόστος παραγωγής και στις δανειακές τους υποχρεώσεις. Στο σημείο αυτό, υπογραμμίζεται η ανάγκη αξιοποίησης πόρων του ΕΣΠΑ ή η εφαρμογή στοχευμένων μέτρων χρηματοδότησης προκειμένου να στηριχθεί η αγροτική παραγωγή.

Η μειωμένη παραγωγή της ELFE δημιουργεί κενό στην αγορά, προσφέροντας έτσι ευκαιρία στις υπόλοιπες εταιρείες να ενισχύσουν τα μερίδιά τους, εφόσον βέβαια μπορέσουν να βελτιώσουν τις σχέσεις τους με τους προμηθευτές του εξωτερικού.

Προκειμένου να περιοριστεί το παράνομο εμπόριο, απαιτείται η καθιέρωση συστήματος εγγραφών, εγκρίσεων και κοινοποιήσεων των εισαγόμενων προϊόντων αναφορικά με την ποσότητα και προέλευσή τους, καθώς και παρακολούθηση της αλυσίδας τροφοδοσίας. Ακόμα, ζητούνται αυστηρότερες ποινές και σωστή ενημέρωση αγροτών και εμπλεκομένων.

Ακόμα, προτείνεται η μείωση του ΦΠΑ στο σύνολο των αγροεφοδίων στο 6%, ώστε να μειωθεί το κόστος παραγωγής για τους αγρότες, αλλά και οι επιστροφές ΦΠΑ που εκκρεμούν προκειμένου να εξοφληθούν τα καταστήματα εφοδίων.

Ακόμα, απαιτείται ενίσχυση των εξαγωγών των ελληνικών γεωργικών προϊόντων, τομέας όπου αναμένεται να συμβάλλει η ανάπτυξη εναλλακτικών καλλιεργειών και η πιθανή στροφή των νέων στην ύπαιθρο και το αγροτικό επάγγελμα.  

Η τεχνολογική πρόοδος σε διεθνές επίπεδο και οι δαπάνες έρευνας και ανάπτυξης από τους πολυεθνικούς ομίλους οδηγεί σε δημιουργία προϊόντων λίπανσης και φυτοπροστασίας με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και μικρότερη ποσότητα χρήσης.

Πηγή: IB.HS Industry Outlook Snapshots

ibhs trial

Επωνυμία Εταιρείας:*
Ονοματεπώνυμο Χρήστη:*
ΑΦΜ Εταιρείας:*
Email Χρήστη:*
Τηλέφωνο Χρήστη:*
Επαλήθευση λέξης:

210-8939000

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Φαξ: 210-8939098-99

Scroll to top