Προβλήματα - Μειονεκτήματα του Κλάδου

Η εγχώρια αγορά υφίσταται αθέμιτο ανταγωνισμό σε κάποιους τομείς από εισαγωγές προϊόντων που δεν φέρουν σημάνσεις και πιστοποιήσεις. Ακόμα, επισημαίνονται περιπτώσεις κυκλοφορίας εισαγόμενων –αλλά και εγχώριων- δομικών υλικών των οποίων η σήμανση CE είναι αμφίβολη. Τα παράνομα φορτία εισέρχονται οδικά στην Ελλάδα από γειτονικές χώρες, επωφελούμενα από τα ελλιπή σημεία ελέγχου

Τα φαινόμενα αυτά οφείλονται στην προβληματική και αποσπασματική εφαρμογή της υποχρεωτικής πιστοποίησης που καθόριζε η Οδηγία 89/106 και στην έλλειψη επαρκούς αριθμού διαπιστευμένων εργαστηρίων και φορέων που να εξακριβώνουν τη συμμόρφωση των προϊόντων με τις διεθνείς προδιαγραφές. Αρνητικό παράγοντα αποτελεί και η έλλειψη υποχρεωτικών προδιαγραφών ποιότητας λόγω καθυστέρησης εναρμόνισης με την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Ο διαδικασίες πιστοποίησης επιβαρύνουν τους παραγωγούς με σημαντικά κόστη (αγορά σχετικού εξοπλισμού, απασχόληση εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού κ.λπ.). Έτσι, τα μη πιστοποιημένα προϊόντα τιμολογούνται σε ευνοϊκότερα επίπεδα έναντι των αντίστοιχων επωνύμων, καθώς δεν επιβαρύνονται με τα παραπάνω έξοδα.

Επίσης, ο προβληματικός εγχώριος μηχανισμός αναγκάζει τις εγχώριες εταιρείες να απευθύνονται σε διαπιστευμένα εργαστήρια του εξωτερικού, γεγονός που τους επιβαρύνει με επιπλέον δαπάνες και χρονική καθυστέρηση.

Πηγή: IB.HS Industry Outlook Snapshots

ibhs trial

Επωνυμία Εταιρείας:*
Ονοματεπώνυμο Χρήστη:*
ΑΦΜ Εταιρείας:*
Email Χρήστη:*
Τηλέφωνο Χρήστη:*
Επαλήθευση λέξης:

Λεωφόρος Βουλιαγμένης 18 Γλυφάδα

210-8939000

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Φαξ: 210-8939098-99

Scroll to top