Επισκόπηση του Κλάδου

Η φυσιογνωμία του λιανικού εμπορίου έχει διαφοροποιηθεί, καθώς στην αγορά κυριαρχούν αλυσίδες καταστημάτων όπως οι Πλαίσιο και Public, οι οποίες έχουν αναπτυχθεί μέσω ιδιόκτητων σημείων πώλησης ή/και μέσω της μεθόδου της δικαιόχρησης (franchise). Τα επιχειρηματικά αυτά σχήματα υπερτερούν αναφορικά με το εύρος της προϊοντικής βάσης, διαθέτοντας -εκτός από τα κύρια προϊόντα του κλάδου- είδη όπως κινητά τηλέφωνα, φωτογραφικές μηχανές, διάφορα gadgets κ.ά.

Τα δίκτυα αυτά έχουν περιορίσει σημαντικά τα μερίδια αγοράς των πολυάριθμων μικρών καταστημάτων, τα οποία ανέκαθεν απευθύνονταν σε τοπικές κυρίως αγορές. Έτσι, πολλές μικρές επιχειρήσεις έχουν ήδη εξέλθει του κλάδου, ενώ όσες απομένουν υφίστανται αρκετά χαμηλότερη επισκεψιμότητα σε σχέση με το παρελθόν.

Επίσης, παρουσία στον τομέα της λιανικής έχουν και επιχειρήσεις με μικτή προϊοντική βάση που εκτείνεται σε μεγάλο εύρος προϊόντων τεχνολογίας (ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές οικιακές συσκευές, φωτογραφικά είδη κ.λπ.), όπως οι Media Markt και Κωτσόβολος, οι οποίες έχουν δημιουργήσει εξειδικευμένα τμήματα εντός των καταστημάτων τους.

Ο ανταγωνισμός στη λιανική αγορά επικεντρώνεται στον τομέα της τιμολόγησης και προσφορών, καθώς και στην επέκταση της προϊοντικής βάσης με προϊόντα που ενέχουν χαρακτηριστικά φορητότητας (mobility), λόγω των τεχνολογικών εξελίξεων και της στροφής των καταναλωτών στις εν λόγω συσκευές.

Πηγή: IB.HS Industry Outlook Snapshots

ibhs trial

Επωνυμία Εταιρείας:*
Ονοματεπώνυμο Χρήστη:*
ΑΦΜ Εταιρείας:*
Email Χρήστη:*
Τηλέφωνο Χρήστη:*
Επαλήθευση λέξης:

210-8939000

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Φαξ: 210-8939098-99

Scroll to top