Χαρακτηριστικά του κλάδου

Η ζήτηση εξαρτάται από παράγοντες που διέπουν τους τομείς των επιμέρους αγροτικών προϊόντων και διαμορφώνουν το γεωργικό εισόδημα, όπως οι καλλιεργούμενες εκτάσεις, η ακολουθούμενη γεωργική πολιτική σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο, οι τιμές διάθεσης των γεωργικών προϊόντων, οι κλιματολογικές συνθήκες και οι επιδοτήσεις.

Σε περιόδους κατά τις οποίες οι συνεταιρισμοί προσφέρουν αυξημένες τιμές για την αγορά ενός προϊόντος, οι αντίστοιχες εκτάσεις αυξάνονται, καθώς περισσότεροι παραγωγοί στρέφονται στις εν λόγω καλλιέργειες προκειμένου να επωφεληθούν από τις ανατιμήσεις. Αντιθέτως, όταν οι τιμές διανύουν πτωτική πορεία, επηρεάζονται αρνητικά οι καλλιεργούμενες εκτάσεις και συνεπώς η παραγωγή, αφού οι γεωργοί στρέφονται σε άλλους πιο ανταγωνιστικούς τομείς. Έτσι, επηρεάζεται ανάλογα και η ζήτηση για φυτοφάρμακα, λιπάσματα και λοιπά εφόδια.

Ο κλάδος χαρακτηρίζεται από εποχικότητα, καθώς το 70%-75% του κύκλου εργασιών δημιουργείται κατά το πρώτο εξάμηνο κάθε έτους, με την περίοδο πίστωσης να εκτείνεται έως τους χειμερινούς μήνες.

Στην αγορά παρατηρείται η πρακτική των παράλληλων εισαγωγών, όπως και στον τομέα των φαρμάκων για ανθρώπινη χρήση, σε αρκετά όμως πιο περιορισμένη κλίμακα (διενεργείται κυρίως από τις πολυεθνικές). Σύμφωνα με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, μέχρι σήμερα έχουν αποτελέσει αντικείμενο παράλληλου εμπορίου 227 σκευάσματα. Τα 57 από αυτά έχουν εισαχθεί από την Ιταλία, τα 56 από την Ισπανία, τα 52 από το Ηνωμένο Βασίλειο και τα υπόλοιπα από άλλες χώρες της Ε.Ε.

Ο ανταγωνισμός επικεντρώνεται σε θέματα εμπλουτισμού της προϊοντικής βάσης σε περισσότερες καλλιέργειες και marketing (κατάρτιση παραγωγών, συμβουλευτικές υπηρεσίες κ.ά.).

Πηγή: IB.HS Industry Outlook Snapshots

ibhs trial

Επωνυμία Εταιρείας:*
Ονοματεπώνυμο Χρήστη:*
ΑΦΜ Εταιρείας:*
Email Χρήστη:*
Τηλέφωνο Χρήστη:*
Επαλήθευση λέξης:

Λεωφόρος Βουλιαγμένης 18 Γλυφάδα

210-8939000

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Φαξ: 210-8939098-99

Scroll to top