Χαρακτηριστικά της Αγοράς φαρμάκου

Κάθε φάρμακο που κυκλοφορεί περιλαμβάνεται σε έναν από τους ακόλουθους καταλόγους:

  • Θετική λίστα συνταγογραφούμενων φαρμάκων: Περιέχει τα σκευάσματα που αποζημιώνονται από τα ασφαλιστικά ταμεία.
  • Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα (ΜΗΣΥΦΑ): Περιλαμβάνει φάρμακα που παρέχονται στο κοινό, χωρίς να απαιτείται συνταγογράφηση.
  • Αρνητική λίστα φαρμάκων: Περιέχει συνταγογραφούμενα φάρμακα που δεν αποζημιώνονται από τα ασφαλιστικά ταμεία.
  • Φάρμακα Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ): Περιλαμβάνονται τα σκευάσματα του Ν. 3816/2010, τα οποία αφορούν τη θεραπεία σοβαρών ασθενειών.

Τα φάρμακα της αρνητικής λίστας και τα ΜΗΣΥΦΑ δεν καλύπτονται από τα ασφαλιστικά ταμεία. Ακόμη, τα ΦΥΚ αποτελούν κατηγορία της θετικής λίστας συνταγογραφούμενων φαρμάκων και διατίθενται από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και τα νοσοκομεία.

Σύμφωνα με το τελευταίο τροποποιημένο Δελτίο Τιμών Φαρμάκων που εκδόθηκε το Μάιο του 2018, στην ελληνική αγορά δραστηριοποιούνται περίπου 400 κάτοχοι άδειας κυκλοφορίας φαρμάκων, οι οποίοι διαθέτουν συνολικά περίπου 7.900 σκευάσματα. Από αυτά, μόνο 360 σκευάσματα ανήκουν στην αρνητική λίστα.

Τα εγκεκριμένα φάρμακα που κυκλοφορούν στην αγορά διακρίνονται βάσει της προστασίας τους από διπλώματα ευρεσιτεχνίας σε:

  • Προϊόντα αναφοράς υπό προστασία (Οn-patent), των οποίων η πατέντα της δραστικής ουσίας δεν έχει λήξει, και
  • Προϊόντα αναφοράς χωρίς προστασία. Σ’ αυτή την κατηγορία, ανήκουν τα πρώην πρωτότυπα σκευάσματα, των οποίων η πατέντα της δραστικής ουσίας έχει λήξει (Off-patent), αλλά και τα γενόσημα (Generics).

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο παραπάνω διαχωρισμός γίνεται αποκλειστικά για λόγους τιμολόγησης των φαρμάκων.

Πηγή: IB.HS Industry Outlook Snapshots

ibhs trial

Επωνυμία Εταιρείας:*
Ονοματεπώνυμο Χρήστη:*
ΑΦΜ Εταιρείας:*
Email Χρήστη:*
Τηλέφωνο Χρήστη:*
Επαλήθευση λέξης:

210-8939000

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Φαξ: 210-8939098-99

Scroll to top