Προοπτικές του κλάδου

Το ποσοστό ανάκτησης και ανακύκλωσης απορριμμάτων στην Ελλάδα διαμορφώνεται σε ιδιαίτερα χαμηλό επίπεδο συγκριτικά με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αφήνοντας περιθώρια αρκετά μεγαλύτερης ανάπτυξης. Προκειμένου να βελτιωθούν οι επιδόσεις και σε τομείς εκτός των συσκευασιών, απαιτείται η υλοποίηση δραστηριοτήτων επεξεργασίας και ανακύκλωσης κυρίως του ζυμώσιμου τμήματος των απορριμμάτων, όπου την ευθύνη διαχείρισης έχουν οι δήμοι και οι περιφέρειες.

Απαραίτητη όμως προϋπόθεση αποτελεί η επίτευξη οικονομικής σταθερότητας, ώστε να μην υποχωρήσει η κατανάλωση και επομένως οι ποσότητες των αποβλήτων προς επεξεργασία.

Επίσης, το επικείμενο κλείσιμο και αποκατάσταση των τελευταίων παράνομων χωματερών που απομένουν στη χώρα θα περιορίσει την ανεξέλεγκτη απόρριψη αποβλήτων, ενώ θα ενισχύσει τις πρακτικές εναλλακτικής αξιοποίησης. Παράλληλα, δεν θα καταβάλλεται το εξαμηνιαίο πρόστιμο που πληρώνει η χώρα για κάθε παράνομο ή μη αποκατεστημένο ΧΑΔΑ.

Σημαντική βοήθεια για τη βελτίωση των ποσοστών ανακύκλωσης προκύπτει από το νομοθετικό πλαίσιο σε επίπεδο Ε.Ε. Οι ποσοτικοί στόχοι με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα που τίθενται σχετικά με τη διαχείριση των αποβλήτων δεσμεύουν τα κράτη-μέλη να προχωρούν στις απαιτούμενες ενέργειες προς την επίτευξή τους, καθώς σε διαφορετική περίπτωση υφίστανται κυρώσεις (πρόστιμα, αναστολή χρηματοδοτήσεων).

Εξάλλου, η Ε.Ε. τίθεται υπέρ της μετάβασης προς μια κυκλική οικονομία, στα πλαίσια της οποίας τα προϊόντα διατηρούν την προστιθέμενη αξία τους για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, ενώ οι δράσεις για την προστασία του περιβάλλοντος επεκτείνονται σε όλο το μήκος ζωής ενός προϊόντος, αντί να επικεντρώνονται αποκλειστικά στα απόβλητα (π.χ. μείωση της ποσότητας των χρησιμοποιούμενων υλικών, επιμήκυνση της ωφέλιμης διάρκειας ζωής, μείωση χρήσης ενέργειας και υλικών στην παραγωγή κ.λπ.).

Πηγή: IB.HS Industry Outlook Snapshots

ibhs trial

Επωνυμία Εταιρείας:*
Ονοματεπώνυμο Χρήστη:*
ΑΦΜ Εταιρείας:*
Email Χρήστη:*
Τηλέφωνο Χρήστη:*
Επαλήθευση λέξης:

210-8939000

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Φαξ: 210-8939098-99

Scroll to top