Προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος

Η επενδυτική δραστηριότητα στον κλάδο των ΑΠΕ είναι πλέον περιορισμένη σε σχέση με το παρελθόν, λόγω τόσο της δυσχερούς τραπεζικής χρηματοδότησης, όσο και των μειώσεων των τιμών, κάτι που αποθάρρυνε αρκετούς ενδιαφερόμενους επενδυτές. Επιπλέον, η συνεχιζόμενη ισχύς των περιορισμών στη διακίνηση κεφαλαίων αποτελεί παράγοντα σαφούς επιβράδυνσης των επενδυτικών προγραμμάτων των ενεργειακών εταιρειών. Εξαίρεση αποτελεί ο τομέας των αιολικών εγκαταστάσεων, καθώς το 2016 σημειώθηκε πρόοδος αναφορικά με την εγκατεστημένη ισχύ

Η αγορά των φ/β συστημάτων ουσιαστικά έχει «παγώσει» καθώς οι εγγυημένες τιμές μειώθηκαν σε αρκετά μεγαλύτερο ποσοστό σε σχέση με τις άλλες κατηγορίες Α.Π.Ε., ενώ είχε προηγηθεί η απόφαση του Αυγούστου του 2012 για αναστολή αδειοδότησης νέων μονάδων, μέτρο που καταργήθηκε τον Απρίλιο του 2014. Η αγορά γνώρισε υπερβολική ανάπτυξη λόγω των ελκυστικών αποζημιώσεων, με αποτέλεσμα οι στόχοι τόσο για το 2014 όσο και για το 2020 να καλυφθούν πρόωρα. Παράλληλα, εμφανίστηκαν στρεβλώσεις όπως υπεραποδόσεις των φ/β, αύξηση του κόστους ενέργειας από Α.Π.Ε. και κατ’ επέκταση υπερβολική διόγκωση του ελλείμματος του ΛΑΓΗΕ.

Με την εξαίρεση των φ/β εγκαταστάσεων, οι υπόλοιπες τεχνολογίες των Α.Π.Ε. δεν είναι ακόμα επαρκώς ανεπτυγμένες ώστε να δημιουργούν αισιοδοξία για την κάλυψη των στόχων για το 2020.  

Το έλλειμμα του ΛΑΓΗΕ δεν επιτρέπει την έγκαιρη τακτοποίηση των οφειλών του φορέα έναντι των παραγωγών, με τις πληρωμές να καθυστερούν ακόμα και πάνω από 6 μήνες. Το πρόβλημα αυτό δεν έχει ξεπεραστεί ακόμα, παρά την έναρξη ισχύος του Ν. 4052/2014, ωστόσο τη φετινή χρονιά εκτιμάται ότι το έλλειμμα θα μηδενιστεί. Σύμφωνα με τη διοίκηση του ΛΑΓΗΕ, οι υπερημερίες οφείλονται στις καθυστερήσεις της ΔΕΗ για την απόδοση του ΕΤΜΕΑΡ, το οποίο αποτελεί βασικό πόρο εσόδων για τις Α.Π.Ε.

Οι άτακτες πληρωμές προκαλούν στους παραγωγούς προβλήματα εξυπηρέτησης των δανειακών υποχρεώσεων που δημιουργήθηκαν για τη χρηματοδότηση των επενδύσεων των προηγούμενων ετών, αλλά και απόδοσης του ΦΠΑ (τον οποίο ουσιαστικά προκαταβάλουν χωρίς να τον έχουν εισπράξει).

Πηγή: IB.HS Industry Outlook Snapshots

ibhs trial

Επωνυμία Εταιρείας:*
Ονοματεπώνυμο Χρήστη:*
ΑΦΜ Εταιρείας:*
Email Χρήστη:*
Τηλέφωνο Χρήστη:*
Επαλήθευση λέξης:

210-8939000

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Φαξ: 210-8939098-99

Scroll to top