Κατανάλωση και Παραγωγή

Η οικονομική ύφεση και η περιορισμένη αγοραστική δύναμη των καταναλωτών τα προηγούμενα χρόνια επέδρασαν αρνητικά στην εγχώρια κατανάλωση μπύρας. Σύμφωνα με την Ελληνική Ένωση Ζυθοποιών, ο όγκος κατανάλωσης κατά τη διάρκεια της περιόδου 2010-2015 κινήθηκε πτωτικά, τάση που αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό στη μαζική εστίαση, καθώς τα νοικοκυριά περιέκοψαν τις δαπάνες για διασκέδαση και κατανάλωση φαγητού και ποτού εκτός οικίας.

Πάντως, οι απώλειες που εμφάνισε η αγορά μπύρας κατά τη διάρκεια της ύφεσης αποδίδονται μερικώς και στην τάση μετανάστευσης των Ελλήνων, καθώς έτσι ο κλάδος στερείται ένα σημαντικό μέρος του καταναλωτικού κοινού. Υπολογίζεται ότι μέχρι στιγμής έχουν αποδημήσει στο εξωτερικό 400.000-600.000 πολίτες, με τους περισσότερους να εντάσσονται στην ηλικιακή κατηγορία 25-45 ετών, η οποία χαρακτηρίζεται παραδοσιακά από προτίμηση στη κατανάλωση μπύρας.

Αντιθέτως, η οικιακή κατανάλωση εμφάνισε ανθεκτικότητα στις δυσμενείς οικονομικές συνθήκες υπό τη συνδυαστική επίδραση ενός πλέγματος θετικών παραμέτρων, γεγονός που προστάτευσε την αγορά μπύρας από μεγαλύτερους ρυθμούς υποχώρησης. Αναλυτικά:
Τα τελευταία χρόνια οι Έλληνες καταναλωτές είτε μειώνουν την κατανάλωση των άμεσα ανταγωνιστικών βαριών αλκοολούχων ποτών, είτε τα αντικαθιστούν με πιο φθηνά προϊόντα όπως η μπύρα και το κρασί, καθώς οι τιμές τους έχουν αυξηθεί σημαντικά λόγω της υψηλής φορολόγησης. Επομένως, η διαχρονική υποχώρηση που εμφανίζει ο κλάδος της μπύρας είναι σαφώς πιο ήπια.
Η αγορά ευνοήθηκε και από την ανάπτυξη αρκετών κωδικών με εκτεταμένο εύρος τιμών από τις εγχώριες ζυθοποιίες και κυρίως φθηνότερα –και υψηλής ποιότητας- εμπορικά σήματα, που προσέλκυσαν το ενδιαφέρον των καταναλωτών.
Τα super market τα τελευταία χρόνια έχουν αυξήσει σημαντικά τους κωδικούς μπύρας στα ράφια τους, πλαισιώνοντας τα ευρέως γνωστά εμπορικά σήματα με νέα, καινοτόμα προϊόντα χαμηλότερων όγκων παραγωγής.

Πηγή: IB.HS Industry Outlook Snapshots

ibhs trial

Επωνυμία Εταιρείας:*
Ονοματεπώνυμο Χρήστη:*
ΑΦΜ Εταιρείας:*
Email Χρήστη:*
Τηλέφωνο Χρήστη:*
Επαλήθευση λέξης:

210-8939000

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Φαξ: 210-8939098-99

Scroll to top