Εξέλιξη Ζήτησης

Ο κύκλος εργασιών του κλάδου μπορεί να ενισχυθεί μέσω περαιτέρω ανάπτυξης των εξαγωγών, στοχεύοντας κυρίως σε αναπτυσσόμενες χώρες, όπου προκύπτουν εμφανείς διατροφικές ανάγκες. Εξάλλου, η εξαγωγική δραστηριότητα έχει ήδη στηρίξει τα έσοδα των εγχώριων βιομηχανιών τα προηγούμενα χρόνια, ιδίως σε περιόδους στασιμότητας ή πτώσης της εγχώριας κατανάλωσης.

Μέρος της στρατηγικής των επιχειρήσεων πρέπει να εξακολουθήσει να αποτελεί η επέκταση σε νέες προϊοντικές κατηγορίες της αγοράς. Στα πλαίσια αυτά, τα ζυμαρικά ολικής αλέσεως αποτελούν έναν ιδιαίτερα δυναμικό τομέα, με σημαντικούς μέχρι τώρα ρυθμούς ανάπτυξης, ενώ ενέχουν προοπτικές μεγαλύτερης ανόδου. Τα προϊόντα αυτά είναι εμπλουτισμένα με φυτικές ίνες που συμβάλουν στην ορθή λειτουργία του πεπτικού συστήματος, επομένως προτιμώνται από καταναλωτές που επιθυμούν να υιοθετήσουν πιο υγιεινά διατροφολογικά πρότυπα.

Διαχρονική ανάπτυξη εμφανίζουν και τα ζυμαρικά με γεύσεις, τομέας που έχει τροφοδοτήσει σε μεγάλο βαθμό την ενίσχυση των πωλήσεων των μεγάλων βιομηχανιών. Τα τελευταία χρόνια οι μεταποιητικές επιχειρήσεις αναπτύσσουν και εισάγουν στην αγορά προϊόντα με παραδοσιακές γεύσεις όπως καρότο, σπανάκι, μανιτάρι κ.λπ., είτε απλά, είτε γεμιστά (τορτελίνια), απευθυνόμενες σε ένα μέρος του καταναλωτικού κοινού που αναζητάει τη διαφοροποίηση.

Τα ζυμαρικά ιδιωτικής ετικέτας μπορούν να ενισχύσουν τα έσοδα των βιομηχανιών, ιδίως σε περιόδους κατά τις οποίες η καταναλωτική δαπάνη πιέζεται σημαντικά, αν και γενικά αποτελούν εμπόδιο για την ανάπτυξη των πωλήσεων των επώνυμων προϊόντων. Πάντως, πρόσφορο έδαφος για ανάπτυξη συνεργασιών προκύπτει και στον τομέα των ξένων λιανεμπορικών αλυσίδων (ήδη δραστηριοποιείται η Eurimac).

Θετικές προοπτικές εντοπίζονται και στα βιολογικά ζυμαρικά, τα οποία παράγονται από καλλιέργειες σιταριού χωρίς χρήση φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων. Πάντως, η εν λόγω κατηγορία θα αναπτυχθεί περαιτέρω σε περίπτωση που βελτιωθούν οι οικονομικές συνθήκες, καθώς οι τιμές είναι αρκετά υψηλότερες σε σχέση με τα ζυμαρικά συμβατικής παραγωγής.

Πηγή: IB.HS Industry Outlook Snapshots

ibhs trial

Επωνυμία Εταιρείας:*
Ονοματεπώνυμο Χρήστη:*
ΑΦΜ Εταιρείας:*
Email Χρήστη:*
Τηλέφωνο Χρήστη:*
Επαλήθευση λέξης:

210-8939000

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Φαξ: 210-8939098-99

Scroll to top