Εκτύπωση

Επισκόπηση Κλάδου

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς, τα ποδήλατα βουνού (mountain bikes) καταλαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος της αγοράς, ακολουθούμενα από τα μοντέλα δρόμου-βουνού (trekking bikes), τα ποδήλατα πόλης και τα ποδήλατα κούρσας. Ιδιαίτερη ζήτηση τα προηγούμενα χρόνια εμφάνισαν τα μοντέλα πόλης και trekking.

Επίσης, το παιδικό ποδήλατο αποτελεί σημαντικό μέρος της αγοράς, στηρίζοντας διαχρονικά τις πωλήσεις (η συμμετοχή του σε όρους αξίας υπολογίζεται ακόμα και σε 50%).

Το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων της αγοράς προέρχεται από τα εξειδικευμένα καταστήματα ποδηλάτων (περίπου 80% το 2016). Εναλλακτικά δίκτυα διανομής όπως τα hyper market και τα καταστήματα αθλητικών ειδών έχουν αρκετά μικρότερη συμμετοχή.

Η ζήτηση για ποδήλατα επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από το γενικότερο οικονομικό περιβάλλον που επικρατεί, το διαθέσιμο εισόδημα των καταναλωτών, την εξέλιξη των τιμών και τις προσφορές των αντιπροσώπων και εμπόρων. Επίσης, σημαντική παράμετρο (κυρίως για πιο ενημερωμένους καταναλωτές) αποτελεί και η θεώρηση του ποδηλάτου ως μέρος του life style.

Οι καταναλωτές τα τελευταία χρόνια προτιμούν φθηνότερα μοντέλα, ενώ δείχνουν να εμπιστεύονται περισσότερο τα εξειδικευμένα καταστήματα του κλάδου και λιγότερο τα super market.

Η χρήση του ποδηλάτου έχει διαχρονικά αυξηθεί, ως ένα μέσο φιλικό προς το περιβάλλον, το οποίο καθίσταται ενεργειακά αποδοτικό στα μεγάλα αστικά κέντρα. Επίσης, αποτελεί πιο οικονομικό μέσο μεταφοράς, καθώς δεν συνεπάγεται έξοδα όπως καύσιμα, τέλη κυκλοφορίας, ασφαλιστήρια συμβόλαια, τέλη στάθμευσης κ.λπ., ενώ παρέχει εξοικονόμηση χρόνου, καθώς και εκγύμναση του ανθρώπινου οργανισμού.

Τέλος, το 2016 στον τομέα του ποδηλάτου απασχολήθηκαν 202 εργαζόμενοι, ενώ στον τομέα των αξεσουάρ και εξαρτημάτων 640 άτομα.

Πηγή: IB.HS Industry Outlook Snapshots