Η Ελλάδα διαθέτει 140 λιμάνια που εξυπηρετούν επιβατικές και εμπορευματικές μεταφορές, 16 από τα οποία είναι διεθνή. Ο Πειραιάς και η Θεσσαλονίκη συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο μέρος του διακινούμενου φορτίου, αποτελώντας κομβικά σημεία ανάπτυξης των θαλάσσιων μεταφορών, ενώ σημαντικές ποσότητες διακινούν Πάτρα και Ηγουμενίτσα.

Τα τελευταία χρόνια έχουν υλοποιηθεί σημαντικές επενδύσεις αναβάθμισης των λιμενικών υποδομών, οι οποίες διευκόλυναν τη διεξαγωγή του θαλάσσιου εμπορίου. Το κυριότερο έργο αποτέλεσε η επένδυση του κινεζικού ομίλου Cosco στην Προβλήτα ΙΙ του λιμανιού του Πειραιά, ύψους €380 εκ.  Σήμερα, η ελληνική θυγατρική της Cosco, ΣΕΠ Α.Ε., διαχειρίζεται τις Προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ και το 2017 διακίνησε συνολικά 3,7 εκ. εμπορευματοκιβώτια, από 3,5 εκ. το 2016.  Μάλιστα, πολλοί πιστεύουν ότι το 2018 η διακίνηση των εμπορευματοκιβωτίων θα ξεπεράσει τα 4 εκ., μιας και το πρώτο εξάμηνο σημειώθηκε κίνηση 2,1 εκ.

Ο σημαντικός όγκος του διακινούμενου φορτίου οδήγησε σε απόφαση περαιτέρω επέκτασης των υποδομών. Έτσι, στις αρχές του 2015 ξεκίνησε το έργο για την κατασκευή του δυτικού τμήματος του Προβλήτα ΙΙΙ, προϋπολογισμού €230 εκ., με πρόσφατες εκτιμήσεις  πως θα ολοκληρωθεί το πρώτο δίμηνο του 2019. Με την πλήρη ολοκλήρωση του Προβλήτα ΙΙΙ , η χωρητικότητα των Προβλητών ΙΙ και ΙΙΙ θα αυξηθεί σε 6,2 εκ. εμπορευματοκιβωτίων ετησίως, από 5,5 εκ.  Μάλιστα, με τον Προβλήτα Ι, η δυναμικότητα θα ανέλθει στα 7,2 εκ. TEUs.

Οι νέες γερανογέφυρες που θα χρησιμοποιηθούν μπορούν να εξυπηρετούν πλοία ακόμα και πάνω από 18.000 TEUs, τη στιγμή που τα υπόλοιπα λιμάνια της Ανατολικής Μεσογείου δεν έχουν τη δυνατότητα εξυπηρέτησης πλοίων άνω των 14.000 TEUs.

Επίσης, ο σχεδιασμός περιλαμβάνει και την κατασκευή για λογαριασμό του ΟΛΠ του νέου τερματικού σταθμού Προβλητών Πετρελαιοειδών, αλλά και την αναβάθμιση του Προβλήτα ΙΙ, ώστε να μπορεί να εξυπηρετεί πλοία μεγαλύτερης χωρητικότητας. Η νέα εγκατάσταση θα καταστήσει τον Πειραιά το μεγαλύτερο λιμάνι της Μεσογείου και ένα από τα μεγαλύτερα παγκοσμίως.

Η ανταγωνιστικότητα πάντως του Πειραιά θα ενισχυθεί περαιτέρω λόγω της ολοκλήρωσης της σιδηροδρομικής σύνδεσης με το Θριάσιο Πεδίο, η οποία θα ενισχύσει τη διενέργεια των συνδυασμένων μεταφορών και θα προσδώσει υψηλότερη προστιθέμενη αξία στις υπηρεσίες διακίνησης του λιμένα.

Σημειώνεται ότι 2016, η κυβέρνηση προχώρησε στην ιδιωτικοποίηση του λιμανιού μέσω της παραχώρησης του 67% του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΛΠ στην Cosco. Αρχικά, πραγματοποιήθηκε η μεταβίβαση του 51%, ενώ το υπόλοιπο 16% θα μεταβιβαστεί την επόμενη πενταετία, μετά την ολοκλήρωση των επενδύσεων του κινεζικού ομίλου. Το Ελληνικό Δημόσιο κατέχει πλέον το 23% του μετοχικού κεφαλαίου, ενώ μετά τη δεύτερη μεταβίβαση το ποσοστό συμμετοχής του θα μειωθεί στο 7%.

Το λιμάνι της Θεσσαλονίκης αποτελεί φυσική πύλη της χώρας σε γειτονικές χώρες (Βουλγαρία, Ρουμανία, ΠΓΔΜ). Η εγκατάσταση έχει ετήσια δυναμικότητα 600.000 - 800.000 TEUs, ενώ ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στο transit φορτίο, γεγονός που συνεπάγεται έσοδα €1,5 - €2,5 δισ. για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Το Δεκέμβριο του 2017 υπεγράφη η σύμβαση πώλησης του 67% του ΟΛΘ, από το επενδυτικό σχήμα South Europe Gateway Thessaloniki Ltd, το οποίο αποτελείται από τους μετόχους “Deutsche Invest Equity Partners GmbH“, “Terminal Link SAS” και “Belterra Investments Ltd” (συμφερόντων Ι. Σαββίδη).

Η συνολική αξία της συμφωνίας ανέρχεται σε €1,1 δισ. Το ποσό αυτό προβλέπει μεταξύ άλλων την καταβολή των €231,926 εκατ., υποχρεωτικές επενδύσεις ύψους €180 εκατ. την επόμενη εποπτεία και τα αναμενόμενα έσοδα του Δημοσίου από τη σύμβαση παραχώρησης (αντάλλαγμα παραχώρησης σε ποσοστό 3,5% του κύκλου εργασιών της ΟΛΘ Α.Ε.), αναμενόμενου συνολικού ύψους πλέον των €170 εκατ. Στο συνολικό ποσό συμπεριλαμβάνονται και τα αναμενόμενα μερίσματα που θα εισπραχθούν από το ΤΑΙΠΕΔ για το υπολειπόμενο ποσοστό του 7,22%, καθώς και οι εκτιμώμενες (πέραν των ελάχιστων υποχρεωτικών) επενδύσεις μέχρι την λήξη της παραχώρησης το 2051.

Με τη συγκεκριμένη συμφωνία, το λιμάνι αναμένεται να ανακτήσει το απολεσθέν μέρος του εγχώριου μεριδίου αγοράς και να το διατηρήσει σταθερό τα επόμενα χρόνια, καθώς θα εκσυγχρονίσει τον εξοπλισμό και τις υποδομές του, μέσω των κεφαλαιουχικών επενδύσεων.

Πηγή: IB.HS Industry Outlook Snapshots

ibhs trial

Επωνυμία Εταιρείας:*
Ονοματεπώνυμο Χρήστη:*
ΑΦΜ Εταιρείας:*
Email Χρήστη:*
Τηλέφωνο Χρήστη:*
Επαλήθευση λέξης:

210-8939000

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Φαξ: 210-8939098-99

Scroll to top