Σε πρόσφατη μελέτη της Infobank Hellastat A.E. αναλύεται ο εγχώριος κλάδος των οικοδομικών χρωμάτων. Πρόκειται για ένα κλάδο που έχει δείξει σημαντική ανθεκτικότητα τα χρόνια της κρίσης, σε σύγκριση με άλλους σχετιζόμενους με την οικοδομή κλάδους. Μάλιστα, είναι εντυπωσιακό ότι καμία παραγωγική εταιρεία δεν έκλεισε ή χρεοκόπησε αυτά τα δύσκολα χρόνια.

Ένας από τους βασικότερους παράγοντες που επηρεάζει τη βιομηχανία χρωμάτων είναι η οικοδομική και κατασκευαστική δραστηριότητα. Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, από το 2008 η οικοδόμηση νέων κτιρίων άρχισε να φθίνει, με τη μεγαλύτερη πτώση να παρατηρείται την τετραετία 2010-2014. Ωστόσο, το 2017 σημειώθηκε για πρώτη φορά αύξηση των οικοδομικών αδειών κατά 9%. Αυτό σημαίνει ότι κατά κύριο λόγο, ο κλάδος άντεξε όλα αυτά τα χρόνια λόγω των ανακαινίσεων παλαιών κτιρίων. Μάλιστα, εκτιμάται ότι τα επόμενα έτη η αγορά των χρωμάτων θα κυμαίνεται σε ανοδική τροχιά, μιας και η οικοδομική δραστηριότητα θα διαδραματίσει πιο ενεργό ρόλο.

Ακόμη, το εισόδημα των καταναλωτών και οι συνεχόμενες αυξήσεις στη φορολογία ακινήτων  αποτελούν εμπόδιο για τις επενδύσεις σε νέες κατοικίες.  Σε συνδυασμό μάλιστα, με τη μειωμένη  χορήγηση στεγαστικών δανείων, η αγορά ακινήτων κινείται με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς.  Κρίνεται αναγκαίο να δοθεί μία ώθηση στο συγκεκριμένο τομέα, ώστε ο κλάδος των οικοδομικών χρωμάτων να ακμάσει περαιτέρω.
Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί ότι ο συγκεκριμένος κλάδος έχει έντονο εξαγωγικό χαρακτήρα, διευρύνοντας τόσο τις προοπτικές του, όσο και την εγχώρια οικονομία.

Τέλος, σύμφωνα με το δείκτη βιομηχανικής παραγωγής της ΕΛΣΤΑΤ,  η παραγωγή χρωμάτων το 2018 σημείωσε άνοδο 11,1%, αποτελώντας τη μεγαλύτερη άνοδο από το 2010. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της τελευταίας οκταετίας διαπιστώθηκε σωρευτική υποχώρηση 8%, γεγονός που μεταφράστηκε σε μέση μείωση του δείκτη 1% το έτος.  

Πηγή: IB.HS Industry Outlook Snapshots

ibhs trial

Επωνυμία Εταιρείας:*
Ονοματεπώνυμο Χρήστη:*
ΑΦΜ Εταιρείας:*
Email Χρήστη:*
Τηλέφωνο Χρήστη:*
Επαλήθευση λέξης:

210-8939000

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Φαξ: 210-8939098-99

Scroll to top