Σε πρόσφατη μελέτη της Infobank Hellastat A.E. αναλύεται ο εγχώριος κλάδος των Χημικών πρώτων υλών. Πρόκειται για ένα κλάδο που επλήγη αρκετά από τα τέλη του 2008 που εκδηλώθηκε η οικονομική κρίση, καθώς επηρεάζεται από διάφορους βιομηχανικούς κλάδους. Το δυσμενές κλίμα που επικράτησε αποτυπώθηκε στην εξέλιξη του γενικού δείκτη βιομηχανικής παραγωγής της ΕΛΣΤΑΤ, ο οποίος εμφάνισε καθοδική πορεία έως και το 2014.

Η υποτονική δραστηριότητα της ελληνικής βιομηχανίας μεταφράστηκε σε φθίνουσα ζήτηση για χημικές πρώτες ύλες και άλλα ενδιάμεσα προϊόντα. Έτσι, κατά τη διάρκεια της περιόδου 2009-2014 η κατανάλωση στις περισσότερες προϊοντικές κατηγορίες χημικών μειώθηκε, καθώς σημαντικοί πελάτες όπως οι κλωστοϋφαντουργίες, οι εκτυπωτικές μονάδες οι βιομηχανίες πλαστικών, καλλυντικών, ειδών καθαρισμού, κ.λπ. κατέγραψαν διαχρονική κάμψη στους όγκους παραγωγής τους.

Άμεση συνέπεια των παραπάνω αρνητικών συνθηκών αποτέλεσε η υποχώρηση της παραγωγικής επίδοσης της χημικής βιομηχανίας έως και το 2012. Ωστόσο, από το 2013 έως το 2017 παρατηρήθηκε τάση ανάκαμψης λόγω της τόνωσης της ζήτησης για χημικές πρώτες ύλες, τόσο από κλάδους της εγχώριας βιομηχανίας, όσο και από το εξωτερικό. Έτσι, ο δείκτης παραγωγής του κλάδου το 2017 αυξήθηκε περαιτέρω κατά 1,3%, έναντι το προηγούμενο έτος. Μάλιστα, ενθαρρυντικά είναι και τα στοιχεία για το πρώτο 10μηνο του 2018, καθώς παρατηρήθηκε τόνωση της παραγωγής κατά 3,7%, συγκριτικά με το ίδιο  χρονικό διάστημα το 2017.

Τέλος, ο συγκεκριμένος κλάδος έχει δείξει έντονη εξαγωγική δραστηριότητα  στις πρώτες ύλες χημικών, καθώς εξάγει σε 100 χώρες—προορισμούς. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, οι εξαγωγές για το 2017 ανήλθαν στα €188,59 εκ., καταγράφοντας αύξηση 29,8% σε  σχέση με το 2016.

Πηγή: IB.HS Industry Outlook Snapshots

ibhs trial

Επωνυμία Εταιρείας:*
Ονοματεπώνυμο Χρήστη:*
ΑΦΜ Εταιρείας:*
Email Χρήστη:*
Τηλέφωνο Χρήστη:*
Επαλήθευση λέξης:

210-8939000

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Φαξ: 210-8939098-99

Scroll to top