Οι τιμές πολλών προϊόντων στα ράφια μετά την κλιμάκωση της φορολόγησης αυξήθηκαν έως και 50%, παρά το γεγονός ότι οι εταιρείες του κλάδου τα τελευταία χρόνια διατήρησαν σταθερές τις τιμές τους.

Ενδεικτικά, οι τιμές παραδοσιακών προϊόντων όπως το ούζο και το τσίπουρο αυξήθηκαν σε τουλάχιστον €8 ανά φιάλη 700 γραμμαρίων, ενώ η εισαγόμενη φιάλη ουίσκι τιμολογείται σε επίπεδα μεγαλύτερα ακόμα και των €18.

Το περιορισμένο εισόδημα και οι υψηλές τιμές διαφοροποίησαν την καταναλωτική συμπεριφορά, η οποία αποτυπώθηκε στη στροφή από τα ακριβότερα «ισχυρά» οινοπνευματώδη ποτά όπως το ουίσκι, σε επιλογές χαμηλότερου κόστους, με μικρότερους Ε.Φ.Κ., όπως η μπύρα και το κρασί, αλλά και σε ελληνικά παραδοσιακά προϊόντα (π.χ. τσίπουρο και ούζο).

Ωστόσο οι εγχώριες ποτοποιίες και οι εταιρείες χονδρικής εμπορίας που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή και διακίνηση αντίστοιχα ελληνικών επωνύμων προϊόντων, δεν μπόρεσαν να εκμεταλλευθούν πλήρως αυτή την αλλαγή, καθώς οι Έλληνες καταναλωτές στράφηκαν κυρίως σε χύμα, φθηνότερα αποστάγματα. Ενδεικτικά, το 58% της κατανάλωσης τσίπουρου / τσικουδιάς προέρχεται από χύμα ποσότητες.

Η δυσμενής επίδραση της υπερφορολόγησης είναι εμφανής στην εγχώρια παραγωγή, καθώς –σύμφωνα με τον ΣΕΑΟΠ- πριν ξεκινήσουν οι διαδοχικές αυξήσεις του Ε.Φ.Κ. στην Ελλάδα λειτουργούσαν 600 ποτοποιίες, ενώ πλέον απομένουν περίπου 250.

Πηγή: IB.HS Industry Outlook Snapshots

ibhs trial

Επωνυμία Εταιρείας:*
Ονοματεπώνυμο Χρήστη:*
ΑΦΜ Εταιρείας:*
Email Χρήστη:*
Τηλέφωνο Χρήστη:*
Επαλήθευση λέξης:

210-8939000

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Φαξ: 210-8939098-99

Scroll to top