Τα τελευταία χρόνια καταγράφεται αύξηση της ζήτησης για πιο υγιεινά, υψηλότερης διατροφικής αξίας αλλαντικά, όπως η γαλοπούλα, το κοτόπουλο, διάφοροι premium κωδικοί κ.ά. Επομένως, πρώτιστο μέλημα των εγχώριων αλλαντοβιομηχανιών πρέπει να εξακολουθήσει να αποτελεί η επένδυση ανανέωσης και διαφοροποίησης της προϊοντικής τους βάσης με τα καινοτόμα αυτά προϊόντα.

Σύμφωνα μάλιστα με έρευνα της Technavio, η παγκόσμια αγορά αλλαντικών αναμένεται να εμφανίσει μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης 11% μέχρι το 2021, γεγονός που θα τροφοδοτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τα προϊόντα χωρίς γλουτένη.

Εξάλλου, η εγχώρια αγορά παρουσιάζει περιθώρια μεγαλύτερης ανάπτυξης, καθώς η εγχώρια κατά κεφαλή κατανάλωση αλλαντικών υπολείπεται ακόμα σημαντικά έναντι του ευρωπαϊκού μέσου όρου.

Πρόσφορο έδαφος συνεχίζει να αποτελεί η επέκταση σε νέες αγορές του εξωτερικού, όπου η κατανάλωση είναι αρκετά υψηλότερη. Προς την κατεύθυνση αυτή ήδη έχουν κινηθεί οι τρεις επικεφαλής αλλαντοβιομηχανίες, είτε μέσω εξαγωγών είτε μέσω ενοικίασης πατεντών σε ξένες βιομηχανίες. Πάντως, η επιτυχής παρουσία στο εξωτερικό αποτελεί σημαντική πρόκληση για τις ελληνικές επιχειρήσεις, καθώς οι ξένοι καταναλωτές έχουν διαμορφώσει μακροχρόνια κουλτούρα στην κατανάλωση αλλαντικών και είναι ιδιαίτερα απαιτητικοί σε θέματα ποιότητας και διατροφικής αξίας.

Θετικές επιπτώσεις αναμένεται να προκύψουν από την περαιτέρω άνοδο της εισερχόμενης τουριστικής κίνησης τα επόμενα χρόνια και επομένως την επέκταση των βιομηχανιών αλλαντικών στο κανάλι των ξενοδοχείων και των χώρων μαζικής εστίασης (HORECA).

Εξάλλου, μεγαλύτερη ανάπτυξη της αγοράς μπορεί να τροφοδοτηθεί από την ενίσχυση της διανομής στη μικρή λιανική.

Πηγή: IB.HS Industry Outlook Snapshots

ibhs trial

Επωνυμία Εταιρείας:*
Ονοματεπώνυμο Χρήστη:*
ΑΦΜ Εταιρείας:*
Email Χρήστη:*
Τηλέφωνο Χρήστη:*
Επαλήθευση λέξης:

210-8939000

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Φαξ: 210-8939098-99

Scroll to top