Η καλλιέργεια σύσπορου βάμβακος συνιστά μία από τις σημαντικότερες αγροτικές δραστηριότητες της χώρας, συνεισφέροντας πάνω από το 8% της συνολικής εγχώριας αγροτικής παραγωγής. Μάλιστα, σύμφωνα με εκτιμήσεις, στο συγκεκριμένο τομέα δραστηριοποιούνται περίπου 45.000 αγρότες.

Η περίοδος φύτευσης διενεργείται από τις αρχές Μαρτίου έως τα μέσα Απριλίου, με τον κύκλο ζωής των καλλιεργειών να κυμαίνεται συνήθως από 170 έως 210 ημέρες, αναλόγως της ποικιλίας και των καιρικών συνθηκών. Η συγκομιδή διενεργείται κατά τη διάρκεια του Οκτωβρίου και του Νοεμβρίου, κυρίως με μηχανικά μέσα.

Η Θεσσαλία, η Μακεδονία και η Στερεά Ελλάδα αποτελούν τις κυριότερες παραγωγικές περιοχές βάμβακος στη χώρα. Μάλιστα, από τη Θεσσαλία προέρχεται ποσοστό μεγαλύτερο του 50% της συνολικής παραγωγής.

Ακόμη, η Ελλάδα κατατάσσεται στη 10η−12η θέση μεταξύ των σημαντικότερων παραγωγών και εξαγωγέων βάμβακος παγκοσμίως. Ακόμη, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, θεωρείται ο κυριότερος παράγωγος βαμβακιού της Ε.Ε., αντιπροσωπεύοντας πάνω από το 80% της συνολικής ευρωπαϊκής παραγωγής.

Διαχρονικά, η συνολική έκταση βάμβακος στη χώρα επιδεικνύει πτωτική πορεία, ιδίως μετά το 2006, καθώς στις αρχές του έτους αυτού ξεκίνησε η εφαρμογή της νέας Κ.Α.Π. για την προστασία του εισοδήματος των βαμβακοκαλλιεργητών

Σύμφωνα με στοιχεία του USDA, στον παρακάτω πίνακα παρουσιάζονται οι εκτάσεις βάμβακος στην Ελλάδα για την περίοδο 2010/11 με 2019/20 :

cotton2

Όπως φαίνεται και στον προηγούμενο πίνακα, την περίοδο 2018/19, οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις της χώρας ενισχύθηκαν κατά 6,5%, υπολογιζόμενες στα 245.000 εκτάρια, σε βάρος του σκληρού σίτου και της έκτασης του καλαμποκιού. Μάλιστα εκτιμάται ότι την τρέχουσα περίοδο 2019/20, οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις θα αυξηθούν περαιτέρω περίπου κατά 6% (260.000 εκτάρια).

Άμεση συνδεδεμένη ενίσχυση βαμβακοπαραγωγών

Η άμεση συνδεδεμένη ενίσχυση για τους βαμβακοπαραγωγούς το 2018 ανήλθε στα €176,1 εκ. και αφορούσε 44.429 δικαιούχους. Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ, το ποσό αυτό καταβλήθηκε στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων, τέλη Μαρτίου του 2019.

 

Πηγή: IB.HS Industry Outlook Snapshots

ibhs trial

Επωνυμία Εταιρείας:*
Ονοματεπώνυμο Χρήστη:*
ΑΦΜ Εταιρείας:*
Email Χρήστη:*
Τηλέφωνο Χρήστη:*
Επαλήθευση λέξης:

210-8939000

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Φαξ: 210-8939098-99

Scroll to top