Παρέμεινε σε χαμηλά επίπεδα η εγχώρια ζήτηση χαλυβδοσωλήνων το 2017

Η οικονομική κρίση και τα μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης προκάλεσαν τη διαχρονική πτώση της κατασκευαστικής δραστηριότητας και της οικοδόμησης κτιρίων. Το γεγονός αυτό είχε σαν συνέπεια τη σημαντική υποχώρηση της ζήτησης για χαλυβδοσωλήνες την τελευταία δεκαετία, ενώ κάποιες επιχειρήσεις με πολυετή παρουσία στην αγορά προχώρησαν σε διακοπή λειτουργίας .

Μάλιστα, η επιβολή των capital controls το καλοκαίρι του 2015 και η εφαρμογή του νέου προγράμματος χρηματοδότησης της χώρας έκτοτε, ουσιαστικά «πάγωσαν» την υλοποίηση αρκετών κατασκευαστικών έργων, προκαλώντας αβεβαιότητα τόσο στον κλάδο των κατασκευών, όσο και στους άμεσα σχετιζόμενους κλάδους.

Χαρακτηριστικά, το 2017 οι εκταμιεύσεις του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων υποχώρησαν περαιτέρω κατά 5,4%, λίγο κάτω από τα €6 δισ. Επομένως, η ευρύτερη κατασκευαστική αγορά παρέμεινε υποτονική, διατηρώντας στη μεγαλύτερη διάρκεια του έτους σε χαμηλά επίπεδα την εγχώρια κατανάλωση χαλυβδοσωλήνων. Πάντως, τους τελευταίους 3 μήνες παρατηρήθηκε σταθεροποίηση της ζήτησης, με το ΑΕΠ να καταγράφει επιτάχυνση του ρυθμού ανόδου σε 2% σε ετήσια βάση.

Οι παραπάνω αρνητικές συνθήκες και η υποτονική εγχώρια ζήτηση οδήγησαν τις μεγάλες βιομηχανίες του κλάδου στην ανάληψη έργων στο εξωτερικό και στην ανάπτυξη εξαγωγικής δράσης, ώστε να απεξαρτηθούν από την ελληνική αγορά. Επομένως, η εγχώρια παραγωγή χαλυβδοσωλήνων, παρά την ύφεση, έχει διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα, γεγονός που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη Σωληνουργεία Κορίνθου.

Τέλος, η πολιτική αντιντάμπινγκ που εφάρμοσε το 2017 η Ε.Ε. προκάλεσε την άνοδο των διεθνών τιμών χάλυβα, γεγονός που αύξησε το κόστος παραγωγής. Οι εγχώριες σωληνουργίες δεν είχαν τη δυνατότητα για άμεση μετακύλιση του επιπλέον κόστους στις τελικές τιμές, με συνέπεια να πιεστούν τα αποτελέσματα και τα περιθώρια κέρδους. Παράλληλα, παρατηρήθηκαν περιπτώσεις ελλείψεων πρώτων υλών, γεγονός που δυσχέρανε την ομαλή λειτουργία παραγωγής των εταιρειών.

Πηγή: Αλέξης Νικολαΐδης, Economic Research & Sectorial Studies Senior Analyst

ibhs trial

Επωνυμία Εταιρείας:*
Ονοματεπώνυμο Χρήστη:*
ΑΦΜ Εταιρείας:*
Email Χρήστη:*
Τηλέφωνο Χρήστη:*

Λεωφόρος Βουλιαγμένης 18 Γλυφάδα

210-8939000

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Φαξ: 210-8939098-99

Scroll to top