Προβλήματα στις αγορές πρώτων υλών για την εγχώρια σωληνουργεία το 2017

Το 2017 οι ελληνικές βιομηχανίες κατασκευής χαλυβδοσωλήνων, εκτός από τη χαμηλή εγχώρια ζήτηση, είχαν να αντιμετωπίσουν και τη χαμηλή  διαθεσιμότητα πρώτων υλών από αγορές του εξωτερικού, καθώς η Ε.Ε. επέβαλε πολιτική αντιντάμπινγκ (πρόσθετοι δασμοί) σε κάποιες κατηγορίες χαλυβουργικών προϊόντων, με σκοπό τον περιορισμό των εισαγωγών από τρίτες χώρες. Το γεγονός αυτό προκάλεσε ελλείψεις, με συνέπεια οι βιομηχανικές μονάδες να μην μπορούν να προμηθευτούν τις απαραίτητες ποσότητες και να υποστούν κάμψη του όγκου παραγωγής τους και επομένως των πωλήσεων.
Η παρέμβαση των ευρωπαϊκών αρχών όπως ήταν φυσικό οδήγησε σε αύξηση των τιμών των πρώτων υλών σε όλη τη διάρκεια του έτους, με συνέπεια την άνοδο του κόστους παραγωγής. Ωστόσο, η υψηλότερη επιβάρυνση δεν μπόρεσε να απορροφηθεί έγκαιρα από την εγχώρια αγορά, λόγω της κλιμάκωσης του ανταγωνισμού από τις ελλείψεις και τη χαμηλή ζήτηση. Το γεγονός αυτό μεταφράστηκε σε καθυστερήσεις στην αύξηση των τιμών πώλησης μέχρι και τα τέλη του τρίτου τριμήνου, με συνέπεια να προκύψουν πιέσεις στα αποτελέσματα και περιθώρια κέρδους των εταιρειών του κλάδου.
Η αβεβαιότητα που επικρατεί στις διεθνείς αγορές χάλυβα αναμένεται να διατηρηθεί και το 2018, μετά την πρόσφατη απόφαση των ΗΠΑ για επιβολή δασμών στις εισαγωγές χάλυβα από τρίτες χώρες. Το γεγονός αυτό μπορεί να προκαλέσει νέα αναταραχή στις τιμές, η οποία πάντως αναμένεται να αντισταθμιστεί από τα προαναφερθέντα μέτρα που ήδη εφαρμόζει η Ε.Ε. για να αποτρέψει έντονη αποκλιμάκωση των τιμών λόγω της υπερπροσφοράς.
Την τρέχουσα περίοδο, οι τιμές παραμένουν σε υψηλά επίπεδα. Παράλληλα, μεγάλες αγορές όπως οι ΗΠΑ, Κίνα και Ε.Ε. εκτιμάται ότι θα συνεχίσουν να εμφανίζουν οικονομική ανάπτυξη, κάτι που θα σταθεροποιήσει το επίπεδο τιμών. Τάση αποκλιμάκωσης ίσως σημειωθεί το δεύτερο εξάμηνο του 2018, λόγω πιθανών επιπτώσεων από την επιβολή δασμών.

Πηγή: Αλέξης Νικολαΐδης, Economic Research & Sectorial Studies Senior Analyst

ibhs trial

Επωνυμία Εταιρείας:*
Ονοματεπώνυμο Χρήστη:*
ΑΦΜ Εταιρείας:*
Email Χρήστη:*
Τηλέφωνο Χρήστη:*

Λεωφόρος Βουλιαγμένης 18 Γλυφάδα

210-8939000

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Φαξ: 210-8939098-99

Scroll to top