Σημαντική εξαγωγική επίδοση του ούζου στη Γερμανία

Το ούζο αποτελεί πλέον ένα εγχώριο προϊόν με έντονο το αποτύπωμα της παρουσίας σε χώρες του εξωτερικού. Σύμφωνα με στοιχεία εκπροσώπων του κλάδου, η Γερμανία εμφανίζει σχεδόν διπλάσια κατανάλωση σε σχέση με την ελληνική αγορά, ενώ νέο και αρκετά υποσχόμενο προορισμό αποτελεί η Μέση Ανατολή.
Πιο αναλυτικά, η Γερμανία τα τελευταία χρόνια αποτελεί το μεγαλύτερο εισαγωγέα ούζου στην Ευρώπη, με ετήσια κατανάλωση 1, 3εκ. κιβωτίων. Συγχρόνως, η εγχώρια κατανάλωση παρουσιάζει φθίνουσα πορεία και διαμορφώνεται στις 800 χιλ. κιβώτια. Η κάμψη πωλήσεων στην ελληνική αγορά οφείλεται στην αύξηση της φορολογίας, αλλά και στην παράνομη διακίνηση αποσταγμάτων όπως το τσίπουρο. Πλέον, μεταφέρονται παράτυπα σημαντικές ποσότητες χύμα ούζου μαζί με χύμα τσίπουρο, ενώ οι καταναλωτές, αναζητώντας πιο οικονομικές λύσεις, στρέφονται στο χύμα τσίπουρο έναντι του ούζου.
Οι αρνητικές αυτές συνθήκες έχουν ανάγει τις εξαγωγές στη μοναδική διέξοδο για τις εγχώριες επιχειρήσεις, προκειμένου να αντισταθμίσουν τις απώλειές τους από τη ρηχή εσωτερική ζήτηση (το ούζο αποτελεί το 70% των εξαγωγών των ελληνικών αποσταγμάτων).
Τονίζεται ωστόσο ότι η αυξανόμενη κατανάλωση του προϊόντος στην Ε.Ε. καθιστά ορατό το ενδεχόμενο να προχωρήσουν και άλλες χώρες στην παραγωγή ούζου. Κάτι τέτοιο θα γίνει δυνατό σε ενδεχόμενη αναθεώρηση του κανονισμού για τα αλκοολούχα ποτά, η οποία θα επιτρέψει την άρση του περιορισμού της υποχρεωτικής εμφιάλωσης των προϊόντων Γεωγραφικών Ενδείξεων εντός της γεωγραφικής ζώνης προέλευσης. Επομένως, εμφιαλωτές από άλλες χώρες της Ε.Ε. θα μπορούν να μεταφέρουν χύμα ποσότητες ελληνικών αποσταγμάτων στις εγκαταστάσεις τους και να κάνουν εκεί την εμφιάλωση.
Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, η απελευθέρωση της εμφιάλωσης θα επιτρέψει την εξολοκλήρου παραγωγή ούζου, τσίπουρου κ.λπ. σε οποιαδήποτε περιοχή. Ήδη, λειτουργούν εμφιαλωτήρια μεγάλου μεγέθους, τα οποία θα μπορούν σχετικά εύκολα να προσθέσουν στις γραμμές παραγωγής τους την εμφιάλωση ενός ελληνικού αποστάγματος. Μάλιστα, σε περιοχές της Ισπανίας και της Γαλλίας ήδη παράγονται γλυκανισούχα αποστάγματα, με διαφορετικές συνταγές.


Πηγή: Αλέξης Νικολαΐδης, Economic Research & Sectorial Studies Senior Analyst

ibhs trial

Επωνυμία Εταιρείας:*
Ονοματεπώνυμο Χρήστη:*
ΑΦΜ Εταιρείας:*
Email Χρήστη:*
Τηλέφωνο Χρήστη:*
Επαλήθευση λέξης:

Λεωφόρος Βουλιαγμένης 18 Γλυφάδα

210-8939000

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Φαξ: 210-8939098-99

Scroll to top