Ελαφρώς βελτιωμένη η ζήτηση για απορρυπαντικά το 2017

Η εγχώρια κατανάλωση απορρυπαντικών μετά το 2008 εμφάνισε πτωτική πορεία με ήπιους ρυθμούς, καθώς ο περιορισμός του διαθέσιμου εισοδήματος λόγω της οικονομικής ύφεσης και των περιοριστικών μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής, οδήγησε σε περικοπή δαπανών ακόμα και για βασικά είδη οικιακής χρήσης. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια διαπιστώνεται τάση ανάκαμψης της ζήτησης, γεγονός που συνοδεύεται από μείωση των τιμών των προϊόντων και άνοδο της βιομηχανικής παραγωγής.
Σύμφωνα με της IRI, το 2017 η ζήτηση για τις περισσότερες κατηγορίες ταχυκίνητων αγαθών που πωλούνται στα super market, μεταξύ των οποίων και για απορρυπαντικά, σημείωσε αύξηση, γεγονός στο οποίο συνέβαλλε η σταδιακή σταθεροποίηση των οικονομικών συνθηκών τους τελευταίους μήνες του έτους. Επίσης, θετική παράμετρο αποτέλεσε η εκ νέου ενεργοποίηση του δικτύου της πρώην Μαρινόπουλος, μετά την ολοκλήρωση της εξαγοράς από τη Σκλαβενίτης. Έτσι, η συνολική αξία πωλήσεων αυξήθηκε κατά 2,3%, γεγονός που συνοδεύτηκε από άνοδο του όγκου κατά 3,4%.
detergents12pinakas
Πάντως, παρά το γεγονός ότι ο όγκος πωλήσεων των απορρυπαντικών  και καθαριστικών αυξήθηκε κατά 0,9% σε σχέση με το 2016, σε όρους αξίας σημειώθηκε υποχώρηση της τάξης του 1,3% (έναντι 4,9% το προηγούμενο έτος), λόγω της επίδρασης των συνεχών και μεγάλης χρονικής διάρκειας προσφορών και εκπτώσεων στα περισσότερα προϊόντα.  
Μάλιστα, οι τιμές εξακολούθησαν να υποχωρούν και μετά την τελευταία αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ στο 24% στις 1.6.2016, καθώς η αύξηση αυτή απορροφήθηκε σε μεγάλο βαθμό από τους προμηθευτές και τις αλυσίδες λιανικής εμπορίας.
Τα έντονα προωθητικά προγράμματα αποτελούν πλέον πάγιο πυλώνα του ανταγωνισμού του κλάδου και αποσκοπούν στην ενίσχυση της ζήτησης και την προστασία των επώνυμων προϊόντων από τη σημαντική διείσδυση των κωδικών ιδιωτικής ετικέτας, με αντίκτυπο όμως τη μείωση των πωλήσεων σε αξία. Ενδεικτικά, το πρώτο εξάμηνο του 2017 οι πωλήσεις των υγρών πιάτων υποχωρούσαν κατά 6,6%, των υγρών απορρυπαντικών ρούχων κατά 1,6%, των ενισχυτικών πλύσης κατά 5% και των χλωροκαθαριστικών κατά 10,5%.
Πλέον, τα περισσότερα απορρυπαντικά και καθαριστικά πωλούνται μόνο όταν βρίσκονται υπό προσφορά, είτε από τους παραγωγούς-προμηθευτές, είτε από τις λιανεμπορικές αλυσίδες. Έτσι, οι καταναλωτικές προτιμήσεις καθορίζονται σε μεγάλο βαθμό από τον παράγοντα «τιμή» και «προσφορά», ενώ το loyalty σε κάποιο συγκεκριμένο brand name έχει περιοριστεί σημαντικά.

Πηγή: Αλέξης Νικολαΐδης, Economic Research & Sectorial Studies Senior Analyst

ibhs trial

Επωνυμία Εταιρείας:*
Ονοματεπώνυμο Χρήστη:*
ΑΦΜ Εταιρείας:*
Email Χρήστη:*
Τηλέφωνο Χρήστη:*
Επαλήθευση λέξης:

Λεωφόρος Βουλιαγμένης 18 Γλυφάδα

210-8939000

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Φαξ: 210-8939098-99

Scroll to top