Τα μειονεκτήματα του κλάδου κατασκευής ειδών ένδυσης

Η παραγωγική δραστηριότητα της εγχώριας βιομηχανίας ένδυσης τα τελευταία χρόνια έχει υποχωρήσει σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα, καθώς η ύφεση της οικονομίας και η συρρίκνωση του διαθέσιμου εισοδήματος των καταναλωτών μετατόπισαν την καταναλωτική δαπάνη σε εισαγόμενα, φθηνότερα προϊόντα. Χαρακτηριστικά, από το 2010 έως και το 2016 ο κλάδος απώλεσε το 50% του όγκου παραγωγής του.

Πάντως, αντίβαρο για τις εταιρείες ένδυσης αποτελούν πλέον οι εξαγωγές, καθώς το 2017 καταγράφηκε σημαντική άνοδος, μετά τη σταθεροποίηση του προηγούμενου έτους. Αντιθέτως, οι εγχώριες πωλήσεις ήταν πτωτικές.

Κάμψη εντοπίζεται και στην εγχώρια κλωστοϋφαντουργία, η οποία αποτελεί βασικό προμηθευτή των βιομηχανιών και βιοτεχνιών ένδυσης σε πρώτες ύλες. Τα ελληνικά κλωστήρια την τελευταία εξαετία έχουν υποστεί μείωση της παραγωγικής τους δραστηριότητας κατά 35%, με πολλές εταιρείες να έχουν σταματήσει τη λειτουργία τους, ωστόσο τα τελευταία δύο χρόνια διαπιστώνεται ήπια ανάκαμψη. Έτσι, αρκετές εγχώριες εταιρείες –ακόμα και μεγάλου μεγέθους- προμηθεύονται πλέον υφάσματα από την Κίνα, αλλά και άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Τα ενδύματα και υποδήματα χαμηλού κόστους από ασιατικές κυρίως χώρες (Κίνα, Ινδία, Πακιστάν κ.ά.) εμφανίζουν υψηλή εισαγωγική διείσδυση, με πλεονέκτημα την πολύ χαμηλότερη τιμολόγηση έναντι των αντίστοιχων επωνύμων ελληνικών προϊόντων. Πολλά από τα είδη αυτά εισάγονται και διακινούνται παράνομα, φαινόμενο που έχει λάβει έντονες διαστάσεις τα τελευταία χρόνια.

Η φθίνουσα ζήτηση, σε συνδυασμό με την εισαγωγική διείσδυση έτοιμων ενδυμάτων και τη δυσχερή εξωτερική χρηματοδότηση, έχουν ήδη οδηγήσει τα προηγούμενα χρόνια πολυάριθμες επιχειρήσεις εκτός αγοράς, ιδίως τις μικρομεσαίες βιοτεχνίες, κάτι που έχει οδηγήσει στη απώλεια μεγάλου αριθμού θέσεων εργασίας. Πλέον, σημαντικός αριθμός επιχειρήσεων στην Αττική και τη Βόρειο Ελλάδα έχουν καταθέσει αίτηση για υπαγωγή στο Άρθρο 99 του Πτωχευτικού Κώδικα ώστε να προστατευθούν από τους πιστωτές, καθώς δεν έχουν τη δυνατότητα τακτοποίησης των δανειακών και λοιπών υποχρεώσεών τους.

Επίσης, παρατηρείται η πρακτική της μετατροπής πολλών παραγωγικών εταιρειών σε καθαρά εμπορικές ή/και εισαγωγικές, ενώ πολλές εταιρείες έχουν ήδη προβεί σε σημαντικές περικοπές προσωπικού, αλλά και ελαστικές μορφές εργασίας.

Αρκετές εταιρείες (ιδίως από τη Βόρειο Ελλάδα) έχουν μετεγκατασταθεί σε γειτονικές χώρες, κυρίως Βουλγαρία, ΠΔΓΜ και Αλβανία, όπου επωμίζονται χαμηλότερο κόστος λειτουργίας, με συνέπεια μεγάλο μέρος της ελληνικής παραγωγής να διενεργείται πλέον στο εξωτερικό. Σύμφωνα με τον ΣΕΕΠΕ, το πραγματικό κόστος λειτουργίας στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένου των φορολογικών και ασφαλιστικών επιβαρύνσεων, είναι τριπλάσιο σε σχέση με τις εν λόγω χώρες.

Οι  εταιρείες του κλάδου υφίστανται προβληματική ρευστότητα, λόγω αφενός της έλλειψης χρηματοδότησης από τις τράπεζες και αφετέρου της υψηλής φορολόγησης και των καθυστερημένων επιστροφών του ΦΠΑ από το Ελληνικό Δημόσιο, με συνέπεια η συνέχιση της λειτουργίας πολλών από αυτές να καθίσταται επισφαλής.  

Αρνητική εξέλιξη για τον κλάδο αποτέλεσε η ψήφιση του Ν. 4321/2015 «Ρυθμίσεις για την επανεκκίνηση της οικονομίας», καθώς το άρθρο 21 επιβάλλει φόρο 26% στις δαπάνες που καταβάλλονται στις συναλλαγές με κράτη «μη συνεργάσιμα» ή «με προνομιακό φορολογικό καθεστώς». Η ρύθμιση αυτή έχει προκαλέσει ανησυχία σε πολλές εταιρείες ένδυσης που δραστηριοποιούνται παραγωγικά στη Βουλγαρία και την ΠΓΔΜ, χώρες οι οποίες εμπίπτουν στις εν λόγω κατηγορίες. Σύμφωνα με τον ΣΕΠΕΕ, η επιβολή φόρου στις λειτουργικές δαπάνες κοπής και ραφής ενδυμάτων που διενεργείται στις χώρες αυτές θα προκαλέσει αρνητικές συνέπειες στην απασχόληση, τις εξαγωγές και τα έσοδα του Δημοσίου.

Ο τομέας του λιανικού εμπορίου παραδοσιακά υφίσταται έντονη εποχικότητα κατά τις εορταστικές περιόδους Πάσχα και Χριστουγέννων, καθώς και τις περιόδους των εκπτώσεων.  

Το μικρό μέγεθος των επιχειρήσεων δυσχεραίνει την οικονομική τους αποτελεσματικότητα και τη δυνατότητα δημιουργίας ευρείας ποικιλίας ειδών ένδυσης, ικανής να ανταγωνιστεί την κλίμακα παραγωγής των μεγάλων κατασκευαστών του εξωτερικού, αλλά και τις εισαγωγές προϊόντων χαμηλού κόστους. Συνεπώς, αδυνατούν να προβούν στις απαιτούμενες επενδύσεις, αντιμετωπίζοντας ακόμα και προβλήματα βιωσιμότητας.

Τέλος, ο κλάδος χαρακτηρίζεται από έλλειψη εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού.


Πηγή: ΙΒ.ΗS Industry Outlooks

ibhs trial

Επωνυμία Εταιρείας:*
Ονοματεπώνυμο Χρήστη:*
ΑΦΜ Εταιρείας:*
Email Χρήστη:*
Τηλέφωνο Χρήστη:*
Επαλήθευση λέξης:

Λεωφόρος Βουλιαγμένης 18 Γλυφάδα

210-8939000

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Φαξ: 210-8939098-99

Scroll to top