Τα μειονεκτήματα του κλάδου χάρτινης συσκευασίας

Μειονέκτημα για τον κλάδο αποτελεί η εξάρτηση από τις διακυμάνσεις της τιμής του χαρτοπολτού που εισάγεται από το εξωτερικό, καθώς στην Ελλάδα δεν διενεργείται παραγωγή . Έτσι, σε περιόδους ανοδικών μεταβολών των διεθνών τιμών, προκύπτει αυξημένο κόστος παραγωγής για τις εγχώριες επιχειρήσεις. Παράλληλα, η εγχώρια παραγωγή παλαιόχαρτου δεν κρίνεται επαρκής, με αποτέλεσμα και σε αυτή την κατηγορία να διενεργούνται εισαγωγές.

Σύμφωνα με την EUWID, οι παραγωγοί χαρτοπολτού των βορειοευρωπαϊκών χωρών μετά τον Αύγουστο του 2017 ανακοίνωσαν σημαντικές αυξήσεις στις τιμές για παραδόσεις στη Δυτική Ευρώπη, γεγονός επιβαρυντικό για τις επιχειρήσεις του κλάδου. Το γεγονός αυτό σχετίζεται κυρίως με το θερμό χειμώνα που επικράτησε, ο οποίος δυσχέρανε τις καλλιέργειες των δέντρων που χρησιμοποιεί η χαρτοποιία.

Επιπλέον, ο ευρύτερος κλάδος της χαρτοβιομηχανίας (προϊόντα συσκευασίας και χαρτί tissue) επιβαρύνεται και από υψηλό κόστος ηλεκτρικής ενέργειας λόγω των αυξημένων τιμολογίων.  

Τα χαμηλά επίπεδα ζήτησης των προηγούμενων ετών, σε συνδυασμό με τις ανατιμήσεις στις πρώτες ύλες, οδήγησαν ακόμα και μεγάλες επιχειρήσεις του κλάδου εκτός αγοράς.

Οι απαιτήσεις έναντι πελατών εισπράττονται συνήθως με σημαντικές καθυστερήσεις λόγω της έλλειψης ρευστότητας στην αγορά, γεγονός που σε συνδυασμό με την αργή διακίνηση των αποθεμάτων δημιουργεί έλλειψη κεφαλαίων κίνησης.

Επιπρόσθετη αδυναμία αποτελεί το περιορισμένο μέγεθος της εγχώριας αγοράς, με αποτέλεσμα να προκύπτουν χαμηλά παραγωγικά τιράζ. Οι περισσότεροι βιομηχανικοί χρήστες των χάρτινων ειδών συσκευασίας είναι μικρού μεγέθους, μην επιτρέποντας την εξασφάλιση παραγγελιών που να επαρκούν για την κάλυψη των δαπανών έρευνας & ανάπτυξης.

Οι περισσότερες επιχειρήσεις, ιδίως στον τομέα των κουτιών συσκευασίας, είναι μικρές βιοτεχνικές μονάδες οικογενειακού χαρακτήρα, οι οποίες έχουν περιορισμένες δυνατότητες όγκου παραγωγής. Οι εταιρείες αυτές εμφανίζουν τεχνολογική υστέρηση έναντι των μεγαλύτερων παικτών του κλάδου, διαθέτοντας περιορισμένη γκάμα προϊόντων.

Η εγχώρια αγορά δεν επιδεικνύει αξιόλογη εξαγωγική δραστηριότητα, με την παρουσία ελληνικών προϊόντων στις αγορές του εξωτερικού να είναι ιδιαίτερα περιορισμένη. Στον τομέα του κυματοειδούς χαρτονιού και χαρτοκιβωτίων η χαμηλή επίδοση οφείλεται στον μεγάλο όγκο των εν λόγω προϊόντων που καθιστά τη μεταφορά τους ασύμφορη, με αποτέλεσμα οι εξαγωγές να αφορούν κυρίως σε γειτονικές χώρες.


Πηγή: ΙΒ.ΗS Industry Outlooks

ibhs trial

Επωνυμία Εταιρείας:*
Ονοματεπώνυμο Χρήστη:*
ΑΦΜ Εταιρείας:*
Email Χρήστη:*
Τηλέφωνο Χρήστη:*

Λεωφόρος Βουλιαγμένης 18 Γλυφάδα

210-8939000

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Φαξ: 210-8939098-99

Scroll to top