Τα μειονεκτήματα του κλάδου των αναψυκτικών

Οι εταιρείες του κλάδου τα τελευταία χρόνια λειτουργούν υπό το αρνητικό περιβάλλον της φθίνουσας κατανάλωσης λόγω της οικονομικής δυσπραγίας των καταναλωτών. Το μεγαλύτερο μέρος της κάμψης  αποδίδεται διαχρονικά στον τομέα της εστίασης, εφόσον οι δαπάνες για διασκέδαση εκτός οικίας έχουν περιοριστεί σημαντικά.

Το 2016 οι ρυθμοί υποχώρησης της αγοράς εντάθηκαν, καθώς στα πλαίσια του νέου προγράμματος χρηματοδότησης της χώρας, εφαρμόστηκαν μέτρα φορολογικής πολιτικής που περιόρισαν περαιτέρω το διαθέσιμο εισόδημα των καταναλωτών (χαρακτηριστικά, αναφέρεται η περαιτέρω άνοδος του ΦΠΑ στο 24%). Αντιθέτως, το 2017 επικράτησε τάση σταθεροποίησης.

Η αξία πωλήσεων έχει μειωθεί λόγω και των εκπτώσεων που παρέχουν πολλές εταιρείες, πολιτική που ουσιαστικά υπαγορεύεται από τις αλυσίδες λιανικού εμπορίου, οι οποίες διαθέτουν υψηλή διαπραγματευτική δύναμη έναντι των προμηθευτών τους. Η πρακτική αυτή έχει αρνητική επίπτωση στα περιθώρια κερδοφορίας.  

Ο κλάδος των αναψυκτικών θεωρείται ακόμα αγορά μικρού μεγέθους, καθώς η κατά κεφαλή κατανάλωση σχηματίζεται στα 53 λίτρα το έτος, επίπεδο αρκετά χαμηλότερο σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (95 λίτρα).

Οι επιχειρήσεις του κλάδου αντιμετωπίζουν σημαντικές επισφάλειες από χονδρέμπορους, καθώς και σημεία πώλησης στην κρύα αγορά (εστιατόρια, καφετέριες, μπαρ), γεγονός που δημιουργεί σημαντικό πιστωτικό κίνδυνο. Ειδικά στον τομέα της καφεστίασης, αρκετές μονάδες έχουν ήδη κλείσει, δημιουργώντας έτσι ανεξόφλητες οφειλές και περιορίζοντας το δίκτυο διανομής του κλάδου. Για το λόγο αυτό ασκείται περιοριστική πιστωτική πολιτική.

Η εξαγωγική επίδοση των εγχώριων επιχειρήσεων είναι ακόμα χαμηλή, καθώς βρίσκεται ακόμα σε αρχικό στάδιο.

Μειονέκτημα θεωρείται και η εποχικότητα της ζήτησης κατά τους ζεστούς μήνες του καλοκαιριού, όπου διαπιστώνεται εξάρτηση από την εξέλιξη της τουριστικής κίνησης.

Πηγή: IB.HS Industry Outlook Snapshots

ibhs trial

Επωνυμία Εταιρείας:*
Ονοματεπώνυμο Χρήστη:*
ΑΦΜ Εταιρείας:*
Email Χρήστη:*
Τηλέφωνο Χρήστη:*
Επαλήθευση λέξης:

Λεωφόρος Βουλιαγμένης 18 Γλυφάδα

210-8939000

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Φαξ: 210-8939098-99

Scroll to top