Η διαμόρφωση της αγοράς εφημερίδων και περιοδικών

Ο εκδοτικός κλάδος εφημερίδων και περιοδικών κυριαρχείται από μεγάλους ομίλους, με πολυσχιδείς δραστηριότητες στο σύνολο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης (κυκλοφορία εφημερίδων, περιοδικών, υπηρεσίες internet, ραδιοφωνικοί σταθμοί κ.λπ.).

Η αγορά συμπληρώνεται από την παρουσία εκδοτικών επιχειρήσεων μεσαίου και μικρότερου μεγέθους, οι οποίες εκδίδουν περιορισμένο αριθμό εφημερίδων ή περιοδικών (ή μόνο ένα έντυπο). Στις επαρχιακές πόλεις εκδίδονται εφημερίδες από τοπικούς εκδοτικούς οίκους, κυρίως οικογενειακής ιδιοκτησίας, που απευθύνονται αποκλειστικά σε τοπικές / περιφερειακές αγορές (εκτιμάται ότι στη χώρα εκδίδονται περίπου 3.500 περιφερειακές εφημερίδες).

Τα έντυπα που εκδίδονται από τους μεγαλύτερους οίκους (αθηναϊκός τύπος) είναι ευρείας κυκλοφορίας και διανέμονται πανελλαδικά μέσω των πρακτορείων διανομής Άργος και Ευρώπη, στα οποία μετέχουν οι ίδιοι οι εκδοτικοί οίκοι.

Στο ανώτερο κομμάτι της αγοράς παρατηρείται καθετοποίηση της παραγωγής, με τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις να διαθέτουν στις εγκαταστάσεις τους εκτυπωτικές μονάδες, ή θυγατρικές εταιρείες εκτυπώσεων. Συνήθως, οι καθετοποιημένοι εκδότες έχουν πλεονέκτημα στην τιμολόγηση.

Μέρος του κλάδου θεωρούνται και οι εταιρείες έκδοσης δωρεάν εφημερίδων (free press), τα έσοδα των οποίων προέρχονται από τις διαφημιστικές καταχωρήσεις.

Ο τομέας των περιοδικών θεωρείται κατακερματισμένος, με την κυκλοφορία πολυάριθμων εντύπων διαφόρων κατηγοριών (πολλά από τα οποία αποτελούν ένθετα εφημερίδων). Οι μεγαλύτεροι όμιλοι έχουν παρουσία συνήθως με ξεχωριστές θυγατρικές για κάθε τίτλο ή κατηγορία τίτλων. Ακόμα, αρκετές εταιρείες δραστηριοποιούνται στην έκδοση εξειδικευμένων τίτλων (τεχνικά, επαγγελματικά κ.λπ.), ενώ επιχειρήσεις άλλων κλάδων δραστηριοποιούνται στο συγκεκριμένο τομέα περιστασιακά (π.χ. ατελιέ γραφικών τεχνών).

Στον τομέα των περιοδικών τα τελευταία χρόνια καταρτίστηκαν σημαντικές συνεργασίες με ξένους εκδοτικούς οίκους, για την ελληνική έκδοση διεθνώς αναγνωρισμένων τίτλων με υψηλή αναγνωσιμότητα.

Ο ανταγωνισμός στην εγχώρια εκδοτική αγορά είναι έντονος και εντοπίζεται κυρίως σε επίπεδο προσφορών και θεματολογίας. Επίσης, ανταγωνιστικές πιέσεις προκύπτουν από τους ενημερωτικούς ιστοχώρους, την τηλεόραση, το ραδιόφωνο και άλλες μορφές μέσων ενημέρωσης (π.χ. free press, direct marketing κ.λπ.).

Ο κλάδος θεωρείται εντάσεως εργασίας, καθώς το εργατικό κόστος καταλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος των εξόδων των εκδοτικών οίκων.

Παράλληλα, σημαντικό μέρος του κόστους παραγωγής αποτελεί το δημοσιογραφικό χαρτί, οι τιμές του οποίου μεταβάλλονται ανάλογα με τα επίπεδα προσφοράς και ζήτησης. Προκειμένου να προστατευθούν από τυχόν δυσμενείς διακυμάνσεις, οι οίκοι συνάπτουν με τους προμηθευτές χαρτιού συμφωνίες πολύμηνης διάρκειας με προκαθορισμένη τιμή.

Πηγή: IB.HS Industry Outlook Snapshots

ibhs trial

Επωνυμία Εταιρείας:*
Ονοματεπώνυμο Χρήστη:*
ΑΦΜ Εταιρείας:*
Email Χρήστη:*
Τηλέφωνο Χρήστη:*

Λεωφόρος Βουλιαγμένης 18 Γλυφάδα

210-8939000

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Φαξ: 210-8939098-99

Scroll to top