Η δομή & τα χαρακτηριστικά του κλάδου καφέ στην Ελλάδα

Αντικείμενο δραστηριότητας των εταιρειών του μεταποιητικού τομέα αποτελεί η εισαγωγή και κατόπιν η επεξεργασία καφέ, διαδικασία από την οποία προκύπτει τυποποιημένο  (δηλαδή συσκευασμένο) ή μη τυποποιημένο προϊόν. Παρουσία στην ευρύτερη αγορά καφέ διαθέτουν και εταιρείες που διενεργούν αποκλειστικά εισαγωγές ξένων εμπορικών σημάτων, χωρίς περαιτέρω επεξεργασία.
Στον κλάδο δραστηριοποιούνται περισσότερες από 1.000 επιχειρήσεις επεξεργασίας. Οι περισσότερες από αυτές είναι μικρά οικογενειακά καφεκοπτεία, τα οποία εμπορεύονται μη τυποποιημένα προϊόντα, κυρίως σε περιφερειακές αγορές, καθώς δεν έχουν αναπτύξει εκτεταμένα δίκτυα διανομής.
Η αγορά εμφανίζει ολιγοπωλιακά χαρακτηριστικά και έντονη συγκέντρωση, καθώς το μεγαλύτερο μέρος της κατανάλωσης καλύπτουν δύο μεγάλοι πολυεθνικοί όμιλοι, οι οποίοι κυκλοφορούν διεθνώς γνωστά εμπορικά σήματα σε πολλές χώρες. Οι εταιρείες αυτές λειτουργούν ανεπτυγμένα εμπορικά δίκτυα που καλύπτουν τις περισσότερες περιοχές της χώρας, ενώ προωθούν συνεχώς τα προϊόντα τους μέσω διαφημιστικών εκστρατειών στα ΜΜΕ. Αναλυτικά:

  • Την ηγετική θέση στην αγορά κατέχει η Nestle, η οποία διακινεί τα brands Nescafe στον τομέα του στιγμιαίου, Λουμίδης στον ελληνικό και Buondi στην κατηγορία του καφέ φίλτρου – espresso.
  • Η ολλανδική D.E Master Blenders 1753 είναι επικεφαλής στον τομέα του καφέ φίλτρου με τις ονομασίες Jacobs και Douwe Egberts, ενώ διακινεί και το σήμα Bravo στην αγορά του ελληνικού καφέ.
coffe1234

Σημειώνεται ότι η Master Blenders απέκτησε το σήμα Jacobs από την αμερικανική Mondelez (πρώην Kraft Foods) το 2014, η οποία μέχρι τότε είχε το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς στον καφέ φίλτρου. Έτσι, από το 2015 η εν λόγω εμπορική ονομασία διακινείται από την ολλανδική εταιρεία, γεγονός που οδήγησε στην περαιτέρω συγκέντρωση του κλάδου σε 2 μεγάλους ομίλους (από 3 πριν τη μεταβίβαση).
Η Nestle εκτιμάται ότι το 2016 κατέλαβε μερίδιο λίγο πάνω από το 50% σε όρους αξίας στο σύνολο της αγοράς, κυρίως λόγω του σήματός της Nescafe.
Η εγχώρια κατανάλωση εκτιμάται ότι ξεπερνάει τους 40.000 τόνους το χρόνο. Το μεγαλύτερο μέρος της αγοράς –το 43% του καταναλωθέντος όγκου- καταλαμβάνεται από τον ελληνικό καφέ, το 31% από τον espresso, το 17% από το στιγμιαίο καφέ και το υπόλοιπο 9,5% από τον καφέ φίλτρου. Επομένως, αθροιστικά το 41% της αγοράς απαρτίζεται από τους καφέδες μηχανής (espresso και φίλτρου).
Σημαντικό πλεονέκτημα για τον κλάδο αποτελεί η παραδοσιακά υψηλή ετήσια κατά κεφαλή κατανάλωση καφέ στην Ελλάδα, καθώς πρόκειται για ρόφημα που συνδέεται άμεσα με την καθημερινότητα των περισσοτέρων καταναλωτών. Η εν λόγω επίδοση διαχρονικά αυξάνεται, φτάνοντας σε περίπου 6 κιλά τα τελευταία χρόνια και κατατάσσοντας τη χώρα στην 15η θέση της παγκόσμιας κατάταξης, υποδεικνύοντας τη μεγαλύτερη ανθεκτικότητα του κλάδου σε συνθήκες ύφεσης σε σχέση με άλλους κλάδους τροφίμων & ποτών.
Διαχρονικά παρατηρείται μετατόπιση της κατανάλωσης καφέ εντός οικίας, τάση που εντάθηκε μετά την εκδήλωση της ύφεσης για λόγους εξοικονόμησης κόστους, κάτι που εξάλλου ισχύει στο σύνολο της αγοράς τροφίμων και τρόπων διασκέδασης. Το 2016 το εν λόγω μερίδιο –σε όρους όγκου- ανήλθε στο 76%, ενώ το υπόλοιπο 24% προήλθε από την off-trade αγορά (καφετέριες κ.λπ.).
Το δίκτυο διανομής στο χώρο της λιανικής απαρτίζεται από super market, καφεκοπτεία και καταστήματα μαζικής εστίασης. Το μεγαλύτερο μέρος των πωλήσεων προέρχεται από τα super market, όπου η εν λόγω αγορά αποτελεί μια από τις 10 μεγαλύτερες αγορές του λιανεμπορίου.
Ο ανταγωνισμός στον κλάδο επικεντρώνεται στο δίπολο: α) εισαγωγή καινοτόμων προϊόντων στην αγορά, τόσο σε συσκευασίες όσο και σε γεύσεις και β) τιμολόγηση (εκπτώσεις, προσφορές). Ο ανταγωνισμός τα τελευταία χρόνια έχει μεταφερθεί και στη νέα κατηγορία των οικιακών μηχανών παρασκευής καφέ.
Αναφορικά με τη μαζική εστίαση, η φυσιογνωμία του κλάδου έχει διαφοροποιηθεί λόγω της γρήγορης εξάπλωσης των οργανωμένων αλυσίδων καταστημάτων καφέ, οι οποίες αναπτύχθηκαν μέσω της μεθόδου της δικαιόχρησης (franchise). Οι τελευταίες κατέλαβαν άμεσα σημαντικά μερίδια με προϊόντα χαμηλότερης τιμής και εφάμιλης ποιότητας σε σχέση με τις ανεξάρτητες καφετέριες, αποσπώντας έτσι μεγάλο μέρος της πελατειακής βάσης και εντείνοντας τον ήδη υψηλό ανταγωνισμό. Τα τελευταία χρόνια τα εν λόγω σχήματα επεκτείνουν την παρουσία τους και σε μικρότερες πόλεις, εκτός των μεγάλων αστικών κέντρων όπου λειτουργούν εδώ και χρόνια.  
Ο τομέας των επώνυμων αλυσίδων το 2016 ξεπέρασε συνολικά τα 1.100 καταστήματα. Τα πιο εκτεταμένα δίκτυα στην Ελλάδα διαθέτουν οι:
  • Coffee Island με 337 καταστήματα, όλα franchise (διαθέτει επίσης 41 σημεία στην Κύπρο και 2 στην Αλβανία),
  • ΓΡΗΓΟΡΗΣ-Coffeeright, με 292 σημεία (και άλλα 21 στο εξωτερικό, κυρίως στην Κύπρο),
  • Mikel Coffee Company με 149 καταστήματα,
  • Coffeebrands με 66 καταστήματα,
  • Flocafe (όμιλος VIVARTIA), με 58 καταστήματα,
  • Coffee Berry με 45 καταστήματα κ.λπ.
Επίσης, παρουσία στην αγορά έχουν η αλυσίδα Everest και οι φούρνοι Βενέτη με περίπου 130 και 75 καταστήματα αντίστοιχα, με την κύρια δραστηριότητά τους να αποτελεί τα sandwich και τα προϊόντα αρτοποιίας αντίστοιχα.

Πηγή: IB.HS Industry Outlook Snapshots

ibhs trial

Επωνυμία Εταιρείας:*
Ονοματεπώνυμο Χρήστη:*
ΑΦΜ Εταιρείας:*
Email Χρήστη:*
Τηλέφωνο Χρήστη:*

Λεωφόρος Βουλιαγμένης 18 Γλυφάδα

210-8939000

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Φαξ: 210-8939098-99

Scroll to top